Column: Braaf zijn voor de boa

18 juni 2020 | Sico de Moel

We komen dus niet uit één huishouden...
Ik twijfelde nog even, maar mijn vier gasten waren al aan twee losse tafels gaan zitten. Anderhalve meter uit elkaar, netjes volgens de regels.

Ze waren met z'n vieren op vakantie in eigen land. Eigenlijk sloeg het natuurlijk nergens op. Ze deden dit uit respect naar mij. Zodat ik geen torenhoge boete zou krijgen van een binnenstormende boa.

Het is nu week drie na de lockdown en de helft van mijn gasten is er wel klaar mee. Zoals mijn overburen, drie generaties medici, die met z´n zevenen bij me komen eten. "Als we nu een beetje achterin gaan zitten, kan het toch wel?"

Zelf zie ik het probleem niet, maar ik wil ook het risico niet lopen op zo'n idiote boa-boete. Het worden dus 3 tafels, anderhalve meter uit elkaar. Alleen omdat het moet.

Persoonlijk vind ik het heel naar om in mijn vrijheid te worden aangetast door deze boete-terreur van de overheid. Als ik bijvoorbeeld in een lege treincoupé zit met zo'n mondkapje. Of als ik me moet legitimeren als ik ergens een broodje wil eten.

Maar bij een grote groep mensen zit de angst diep. Die komen voorlopig zeker niet naar de horeca. Al zouden er helemaal besmettingen meer zijn, dan nog moeten we blijven oppassen. Al zou er een vaccin zijn, ook dan kan er altijd weer een nieuw virus komen.

Volgens allerlei enquetes is die groep zelfs enorm groot, misschien wel bijna de helft van de bevolking. En misschien hebben ze ook wel gelijk, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat de horeca zich nooit kan herstellen zolang deze angstige groep zo groot blijft.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Awards Culinair
Tess de Groot wint Cas Spijkers Academie Trofee

Tess de Groot (22), examenstudent van de Cas Spijkers Academie vestiging Nijmegen, heeft als eerste vrouwelijke aankomend chef de Cas Spijkers Academie Trofee gewonnen. De uitreiking van de trofee vond plaats op dinsdag 30 juni bij Restaurant Witlof in Nijmegen en kwam als een verrassing. De wi...

Columns
Kan ik niet meedoen met die duurzame wijngaard van je?

Hoe vaak ik deze vraag afgelopen week niet heb gekregen... er is voldoende ruimte op Domein Bergen, en met meer stokken zouden we meer kunnen investeren in duurzaamheid en kwaliteit. En samen mooie dingen doen is natuurlijk veel leuker. We gaan dus in april 2021 een tweede wijngaard planten wa...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: