Column: Braaf zijn voor de boa

18 juni 2020 | Sico de Moel

We komen dus niet uit één huishouden...
Ik twijfelde nog even, maar mijn vier gasten waren al aan twee losse tafels gaan zitten. Anderhalve meter uit elkaar, netjes volgens de regels.

Ze waren met z'n vieren op vakantie in eigen land. Eigenlijk sloeg het natuurlijk nergens op. Ze deden dit uit respect naar mij. Zodat ik geen torenhoge boete zou krijgen van een binnenstormende boa.

Het is nu week drie na de lockdown en de helft van mijn gasten is er wel klaar mee. Zoals mijn overburen, drie generaties medici, die met z´n zevenen bij me komen eten. "Als we nu een beetje achterin gaan zitten, kan het toch wel?"

Zelf zie ik het probleem niet, maar ik wil ook het risico niet lopen op zo'n idiote boa-boete. Het worden dus 3 tafels, anderhalve meter uit elkaar. Alleen omdat het moet.

Persoonlijk vind ik het heel naar om in mijn vrijheid te worden aangetast door deze boete-terreur van de overheid. Als ik bijvoorbeeld in een lege treincoupé zit met zo'n mondkapje. Of als ik me moet legitimeren als ik ergens een broodje wil eten.

Maar bij een grote groep mensen zit de angst diep. Die komen voorlopig zeker niet naar de horeca. Al zouden er helemaal besmettingen meer zijn, dan nog moeten we blijven oppassen. Al zou er een vaccin zijn, ook dan kan er altijd weer een nieuw virus komen.

Volgens allerlei enquetes is die groep zelfs enorm groot, misschien wel bijna de helft van de bevolking. En misschien hebben ze ook wel gelijk, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat de horeca zich nooit kan herstellen zolang deze angstige groep zo groot blijft.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: