U heeft gezocht op : iens

16 april 2021 Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

13 april 2021 Financieel Horeca & Belasting
Uw restaurant fiscaal optimaal naar de volgende generatie!

Staat u samen met uw zoon achter de tap? Of doet uw dochter de administratie van uw horecaonderneming? Denk dan eens na over de schenking van uw horecazaak aan de volgende generatie. ‘’Moet dat nu al?’’, hoor ik u denken. Juist nu! De zogeheten fiscaal voordelige bedrijfso ...

13 april 2021 Economie Corona
FNV Horeca: valse verwachtingen kabinet opnieuw dooie mus voor horeca

De valse verwachtingen en niet waargemaakte uitspraken van het kabinet over mogelijke versoepeling zorgen voor nog meer schade in de horeca. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “We begrijpen dat de gezondheid voorop staat, maar het blijft ook van levensbelang dat er wordt gekeken naar de overig ...

12 april 2021 Corona
Terrassen gaan op 21 april niet open

De terrassen gaan op 21 nog niet open. De voorgenomen versoepelingen zijn met minstens een week opgeschoven, aangezien de besmettingscijfers nu nog te hoog zijn. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst heeft dit bevestigd na het 'Catshuisoverleg' van zondag. De burgemeesters van ...

7 april 2021 Economie Corona
Aantal opgeheven horecavestigingen in 2020 hoger dan ooit

In de Randstad zijn in 2020 relatief veel vestigingen van bedrijven opgeheven. In de regio’s Haarlem en Groot-Amsterdam ging het om ruim 6,5 procent van alle bedrijfsvestigingen. In 2020 was zowel het aantal opheffingen als oprichtingen van bedrijfsvestigingen het hoogst sinds het begin van de ...

2 april 2021 Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Sjuk Akkerman (ING)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

2 april 2021 Achtergronden Fastservice
Thuisbezorgd biedt openheid van zaken: populaire gerechten, commissies en meer

De bezorgmarkt is sterk groeiende. Natuurlijk vanwege corona, de sluiting van de horeca en de vele thuiswerkers, maar bovenal vanwege het gemak. We benaderden enkele maaltijdbezorgers en stelden hen dezelfde vragen. Dit keer Just Eat Takeaway.com, het bedrijf van oprichter Jitse Groen, dat openheid ...

31 maart 2021 Achtergronden Gastronomie
Sven Nijenhuis opent eigen restaurant in kerkje Valkenburg

Naar verwachting medio november van dit jaar zal de voormalige protestantse Irenekerk aan de Plenkertstraat in Valkenburg het decor zijn van een geheel nieuw fine-dining restaurant van chefkok Sven Nijenhuis. De kerk, een Rijksmonument uit 1891 dat in 2018 is afgebrand, wordt tot die tijd gehee ...

30 maart 2021 Achtergronden
Coronacrisis levert Kasteel Maurick Vught historische muntenschat op

Bij schoonmaakwerkzaamheden van de waterput bij Kasteel Maurick in Vught zijn 18 Romeinse munten gevonden. De munten zijn door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzocht en blijken 1800 jaar oude sestertiën te zijn met de afbeelding van keizer Carcalla. De munten zijn op Witte Donderd ...

23 maart 2021 Economie Corona
FNV Horeca: extreem banenverlies in de horeca

De nieuwste banencijfers van het CBS voor de horeca stemmen FNV Horeca enorm verdrietig. Sinds de start van de coronacrisis zijn bijna 90.000 horecamedewerkers de sector uitgestroomd, waarvan het grootste deel sinds de tweede lockdown. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: "Deze leegloop is fun ...

22 maart 2021 Branded Content
Waar let je op bij het kopen van horecaservies?

Een investering in goed servies loont. Dat je kunt besparen door te investeren in kwalitatief goed servies, dat weet helaas nog niet iedereen. En natuurlijk is het belangrijk dat de uitstraling en de kwaliteit van het gebruikte servies, zeer zeker in de gastronomische sector, aansluit bij de sfeer e ...

22 maart 2021 Longread Themamaand energie
Energieverbruik en fiscale voordelen in het restaurant

Heb je inzicht in het energieverbruik van je horecazaak en inzichtelijk of je gebruik kunt maken van fiscale voordelen? In dit artikel bieden we je inzicht in gemiddelden op het gebied van energiegebruik en delen we enkele vormen van fiscale voordelen met je. Het is, bij het overnemen van een hor ...

20 maart 2021 Achtergronden Corona
Alsnog snellere uitbetaling TVL subsidie voor horecaondernemers

Alle ondernemers, waaronder horecaondernemers, alsnog snellere uitbetaling van de extra vaste lastenvergoeding (TVL) verwachten. Vrijdag verklaarde de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag KHN niet-ontvankelijk in het kort geding dat KHN namens haar leden tegen de Staat heeft aangespannen. ...

19 maart 2021 Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Mark Tamsma, horeca-adviseur en horeca-accountant

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

17 maart 2021
Studenten ROC Mondriaan aan de slag met Noordzeevis voor Haagse horeca

Deze week is de aftrap van de eerste horecasessie van de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening van ROC Mondriaan met Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Bijna 100 studenten van de koksopleiding van de school ontwikkelen de komende maanden nieuwe innovatieve visgerechten, samen met ...

16 maart 2021 KHN Corona
Jaar na eerste sluiting vanwege corona: grote financiële zorgen bij horecaondernemers

Vandaag is het precies één jaar geleden dat eet- en drinkgelegenheden hun deuren moesten sluiten; clubs moesten enkele dagen eerder al dicht. Horecaondernemers verkeren in zwaar weer. De vaste lasten lopen door, terwijl er geen tot nauwelijks inkomsten zijn. Uit representatief onder ...

9 maart 2021
Vonnis kort geding over TVL verwacht op 19 maart

Vandaag diende het kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de staat heeft aangespannen voor de uitbetaling van de TVL. De belangrijkste eis die KHN heeft neergelegd, is dat de Staat wordt geboden om de verhoogde subsidie bij wijze van voorschot zo spoedig mogelijk te betalen. De rec ...

9 maart 2021 Economie
90 procent studenten ROC Midden Nederland vindt stageplek

Vorige week openden de eerste terrassen in Breda en Amsterdam, om een paar uur later op last van de politie alweer te sluiten. Het is tekenend. Tekenend voor de grote zin die we allemaal hebben om lekker lang op een terras te ‘hangen’. Tekenend ook voor de financiële noodzaak bij ve ...

9 maart 2021
Horeca naar de stembus deel zeven; het CDA

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

9 maart 2021 Economie Corona
CBS: vooral restaurantsector kent veel bedrijfsopheffingen

In 2020 werden ruim 140 duizend bedrijven opgeheven. Dat is ruim 20 procent meer dan in 2019, toen het aantal bedrijfsopheffingen 115 duizend betrof. De meeste opgeheven bedrijven hadden één werkzame persoon. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. Het aantal bedrijfsophe ...

8 maart 2021 Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

8 maart 2021 Interview Ondernemen Themamaand energie
Zo kom je als ondernemer weer in je energie

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

8 maart 2021 Achtergronden Gastronomie
Deliveroo naar de beurs: minder verlies, delivery-only keukens en ondersteuning restaurants

Deliveroo heeft een sterke financiële en operationele prestatie voor 2020 onthuld in aanloop naar de voorgenomen beursnotering op de London Stock Exchange, die vanochtend formeel is aangekondigd. In de loop van het jaar groeide de bruto transactiewaarde van het bedrijf met 64% (het totale b ...

5 maart 2021 Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

5 maart 2021 KHN
Kort geding KHN tegen de Staat over TVL op 9 maart

KHN is vorige week een kort geding gestart tegen de Staat der Nederlanden voor het uitbetalen van de TVL. Dit kort geding zal a.s. dinsdag 9 februari om 14:00 dienen in de Rechtbank in Den Haag. KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk de aanvulling op de Tegemoetkoming Vaste La ...

5 maart 2021 Wet- en regelgeving
Nieuwe wetgeving maakt verkrijgbaarheid alcohol voor jongeren lastiger

‘Alcohol onder de 16, natuurlijk niet’, ‘Geen 16? Geen druppel’, ‘Geen 18? Geen druppel’ en ‘NIX18’, deze slogans zullen bijna iedereen bekend in de oren klinken. Het verkopen van alcohol aan iemand die hier nog te jong voor is, is verboden. Ondanks de ...

4 maart 2021
Horeca naar de stembus deel vijf; D66

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderneme ...

3 maart 2021 Financieel Horeca & Belasting
4 keer investeringsvoordeel voor uw restaurantbedrijf!

Waarschijnlijk kijkt u verbaasd op bij het lezen van de titel van dit artikel. In deze crisistijd investeren in mijn horecazaak, dat kan toch niet de bedoeling zijn? Toch kan het fiscaal voordelig kunnen zijn om uw investeringen niet uit te stellen. De Belastingdienst heeft namelijk de Baangerelatee ...

1 maart 2021 Themamaand energie
Energielabels en keurmerken uitgelegd

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

24 februari 2021
Horeca naar de stembus deel 2; PvdA

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderneme ...

23 februari 2021 Personeel
Almir Ambeskovic nieuwe global CEO van TheFork

Tripadvisor, ’s werelds grootste reisplatform en TheFork, het wereldwijde platform voor het reserveren van restaurants, kondigen vandaag een managementwissel aan binnen La Fourchette SaS (handelend onder de naam TheFork.com). Medeoprichter en CEO van TheFork, Bertrand Jelensperger, kondig ...

23 februari 2021
Horeca naar de stembus deel 1; VVD

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

17 februari 2021 Economie Achtergronden
Overbrugging coronavirus speelt belangrijke rol bij aanvraag financiering

Tussen juli 2019 en juli 2020 had 22 procent van alle mkb-bedrijven behoefte aan nieuwe externe financiering. Zowel dit aandeel als de slaagkans van een financieringsaanvraag waren vergelijkbaar met een jaar eerder. Het bedrag van de aanvraag was evenwel een stuk lager. Vier op de vijf bedrijven die ...

16 februari 2021 Economie Corona
Tienduizenden banen verdampt door lockdown

In het vierde kwartaal van 2020 daalde zowel het aantal banen en vacatures als de werkloosheid. Na een toename in het derde kwartaal waren er aan het eind van het vierde kwartaal weer minder openstaande vacatures. Het aantal vacatures daalde met 6 duizend naar 210 duizend. Vergeleken met het derde k ...

16 februari 2021 Achtergronden
Restaurant in Geesteren in de as gelegd

In Geesteren (Overijssel) is vannacht een grote brand uitgebroken in een restaurant. De horecazaak is door de brand verwoest. De hulpdiensten waren snel ter plekke, maar konden niet voorkomen dat het restaurant uitbrandde. Een naastgelegen woning moest worden ontruimd. Nader onderzoek Deze och ...

12 februari 2021 Economie Corona
CBS: horecabedrijven koploper bij aanvraag steunmaatregelen corona

In 2020 maakte 48 procent van de bedrijven met 2 of meer werkzame personen gebruik van een coronasteunmaatregel. Het merendeel had een steunmaatregel ter compensatie voor loonkosten, tegemoetkoming voor vaste lasten of uitstel van belastingbetaling. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers ...

9 februari 2021 Economie Corona
Kwijtschelding belastingschuld MKB niet uitgesloten

Het demissionaire kabinet ziet zich bereid om - in het uiterste geval - belastingschuld van ondernemers kwijt te schelden, zo meldt De Telegraaf. Met name het midden- en kleinbedrijf (MKB) ziet de oplopende schuldenlast als een groot obstakel op weg naar economisch herstel. Ministerie reageert op ...

9 februari 2021 Food Achtergronden
Compass Group verkozen tot nummer 2 'meest bewonderde bedrijven'

Compass Group is opgenomen in de Fortune’s lijst van ’s werelds meest bewonderde bedrijven. Zij zijn verkozen tot de #2 binnen de industrie ‘Diversified Outsourcing Services’ in 2021. Managing Director Kef Helbergen: "Om tot de top te behoren van de meest bewonderde b ...

8 februari 2021 Tech Branded Content
Zo wordt je loonadministratie een eitje

André Bello is oprichter en eigenaar van horecalonen.nl, een succesvol bedrijf dat de loonadministratie voor veel horecabedrijven uit handen neemt. Voor maar vier euro per loonstrook bespaar je als horecaondernemer heel veel tijd en weet je zeker dat alles helemaal in orde is op het gebied va ...

5 februari 2021 Branded Content Digitaal Ondernemen
Apprendo Horeca verovert de horecamarkt

Ken jij Apprendo ook al? Apprendo is dé alles-in-1 app voor horecaondernemers. De veelbelovende startup werd eind 2019 opgericht door horecaondernemer Marnix Grift en gaat – ondanks de crisis – als een speer. Horecabooster Grift: "Eigenlijk elk horecabedrijf waar we op ...

5 februari 2021 Wet- en regelgeving Corona
Horeca mag gast om vaccinatiebewijs vragen

Op grond van de wet hebben instellingen en bedrijven (waaronder de horeca) in principe de vrijheid om een vaccinatiebewijs te vragen bij de toegang tot voorzieningen. Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schend ...

3 februari 2021 Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

14 januari 2021 Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

13 januari 2021 Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

11 januari 2021 Gastronomie Michelin
Zilte bekroond met drie sterren in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2021

Michelin stelt met veel overtuiging de selectie van de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2021 voor. En met groot nieuws: ondanks het bijzonder moeilijke jaar krijgt België er een restaurant met drie sterren bij. Twee restaurants worden bekroond met twee sterren en maar liefst 10 restaurant ...

5 januari 2021 Economie Fastservice
New York Pizza draait beste jaar ooit in 2020 en breidt uit

New York Pizza, begonnen in 1993 in Amsterdam, heeft na een succesvol jaar in Nederland ambitieuze groeiplannen in België en Duitsland en gaat daarmee de landsgrenzen over. Begin 2021 zijn vier Duitse en Belgische vestigingen in Leuven en Keulen geopend, daarmee worden de groeiambities van h ...

4 januari 2021 Economie Corona
Amsterdam vreest malafide investeerders in de horeca

Speciale 'ondermijningsteams' moeten in de gemeente Amsterdam gaan voorkomen dat noodlijdende horecazaken in verkeerde handen vallen. De coronacrisis kan er immers voor zorgen dat malafide investeerders de overhand krijgen, zo zegt Femke Halsema in gesprek met Het Financieele Dagblad (FD). ...

30 december 2020 Financieel Digitaal Ondernemen
De snelle opmars van digitaal betalen in het restaurant

Digitaal betalen is snel, schoon, veilig en makkelijk. Zeker in de horeca groeide de voorkeur voor deze gebruiksvriendelijke betaalmogelijkheid de afgelopen maanden dan ook razendsnel. En ontdekken restauranthouders nu ook alle bijkomende voordelen van digitale betaaloplossingen. Digitaal betalen ...

22 december 2020 Digitaal Ondernemen
Restaurant bezorgt vaker zonder tussenkomst platform

Het aantal maaltijdbezorgingen is tijdens de coronacrisis sterk gegroeid, maar het marktaandeel van de grote bezorgplatforms loopt ondertussen terug. Consumenten bestellen steeds vaker via de website van het restaurant, dat daardoor geen hoge commissies hoeft af te dragen aan platforms als Thuisbezo ...

17 december 2020 Tech Digitaal Ondernemen
Gevaren online veiligheid worden in de horeca onderschat

Het afgelopen jaar steeg het aantal politie-aangiftes van cybercrime met 66 procent, kregen ondernemers en kennisinstellingen te maken met gijzelsoftware en liep de economische schade hierdoor navenant op. Desondanks vinden Nederlanders zelf dat zij goed op de hoogte zijn van hun digitale veiligheid ...

16 december 2020 Personeel Gastronomie
Sterrenchef Martijn Kajuiter aan de slag bij Relais & Châteaux Weeshuis Gouda 

Easy-going fine dining gerechten, knetterende energie, onberispelijk wit linnen en friandises om je vingers bij af te likken; in het voorjaar van 2021 opent LIZZ in Relais & Châteaux Weeshuis Gouda (WSHS). Chef-kok Martijn Kajuiter neemt de rol van Executive Chef voor de hele F&B afdel ...

10 december 2020 Economie Corona
Rabobank: Nederlandse economie doet het beter dan verwacht

De Nederlandse economie en huizenmarkt doen het beter dan eerder verwacht. De tweede coronagolf zorgt weliswaar voor een nieuwe dip, maar deze is beduidend minder diep dan tijdens de eerste golf. Ook in vergelijking met de rest van de eurozone doet onze economie het relatief goed. Wel zijn er grote ...

9 december 2020 Achtergronden Corona
FNV Horeca wil horecamedewerkers aan het werk houden

De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van gisteravond heeft de horecasector meer slecht dan goed gedaan, vindt FNV Horeca. Door verwarrende en feitelijk onjuiste uitspraken heeft het Kabinet een dusdanig somber toekomstbeeld voor de horeca gecreëerd dat de uitstroom van hore ...

8 december 2020 Columns Column Thijs Jacobs
Column: Horeca geen bouwsteen van de economie? Wél van de samenleving!

Het gaat slecht met de horeca. De meest sombere, en misschien wel meest realistische, voorspellingen gaan ervan uit dat veertig tot vijftig procent van de horeca afstevent op een faillissement. Dat is op vele fronten erg; niet alleen op economisch vlak. Een samenleving zonder horeca is net als een s ...

4 december 2020 KHN
KHN in actie! #BlackMonday: final sale horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceert de landelijke campagne #BlackMonday, die op maandag 7 december van start gaat. Onder de noemer #BlackMonday worden horecaondernemers opgeroepen deel te nemen aan de landelijke actie. Met de campagne wil KHN duidelijk maken dat als de overheid niet per omga ...

3 december 2020 Interview Digitaal Ondernemen
Horecamarketing op socials: influencers als spin in het web

Bij een goede marketingstrategie mag social media niet ontbreken. Wil je verzekerd zijn van een groot bereik, dan kun je haast niet om ‘influencers’ heen. Die influencers vind je op Youtube, op hun eigen blogs, Facebook, Instagram, Snapchat of TikTok. Wie een influencer inzet, meestal te ...

2 december 2020 Economie Corona
Horeca na kunst en cultuur meest pessimistisch over economische vooruitzichten

De vooruitzichten van het Nederlandse bedrijfsleven over de eigen verkopen op de korte termijn zijn sinds de zomer sterk verslechterd. De economie zal naar verwachting tijdelijk weer een stap terug moet doen. Vooral de commerciële dienstverlening heeft pessimistischere verwachtingen voor de kom ...

26 november 2020 KHN Corona
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

26 november 2020 Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

24 november 2020 Economie Corona
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

20 november 2020 Financieel Ondernemen Horeca & Belasting
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

20 november 2020 Economie Achtergronden
ING is positiever over economisch herstel

Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar we ...

18 november 2020 Tech Corona
Google en MKB-Nederland helpen retail- en horecasector in aanloop naar de feestdagen

Helaas is het momenteel nog niet duidelijk of de horeca tijdens de feestdagen de deuren zal mogen openen. De non-food retail heeft in deze traditioneel drukke tijd te kampen met het nog altijd geldende advies om zo weinig mogelijk op pad te gaan, waardoor consumenten steeds meer online hun inkopen d ...

11 november 2020 Gastronomie Den Haag
Sterrenrestaurant Calla's kookt in Boutique Hotel Corona

Aan het Buitenhof in Den Haag treft u het oudste viersterrenhotel van de stad, Boutique Hotel Corona. Op zaterdag 28 november verhuist het enige Haagse Michelinster-restaurant Calla's naar deze locatie voor een unieke samenwerking. Exclusief voor de gasten van Boutique Hotel Corona zal sterre ...

5 november 2020 Economie Corona
Horecaondernemers verliezen 18% van inkomsten sinds begin coronacrisis

Vanaf het begin van de lockdown in maart tot aan de sluiting in oktober kregen restaurant- en café-eigenaren gemiddeld € 12.182 minder op hun rekening bijgeschreven dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dit komt neer op een inkomstendaling van 18%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab, o ...

3 november 2020 Personeel Corona
FNV Horeca: Verlenging horecasluiting niet onverwacht, wel zorgelijk

Vanavond heeft het kabinet bekend gemaakt dat de horeca langer gesloten blijft, ondanks de daling van het percentage positief geteste mensen. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “De verlengde sluiting – die voor horecamedewerkers heel onterecht voelt - is een groot offer dat van de horeca ...

3 november 2020 Financieel Ondernemen Horeca & Belasting
NOW 3.0: wat zijn de voorwaarden?

De voorwaarden voor de NOW 3.0 zijn bekendgemaakt. Hoe ziet de derde variant van deze steunmaatregel eruit? Omzetverlies en omvang tegemoetkoming De NOW 3.0 strekt zich uit over een periode van drie keer drie maanden, in totaal de periode oktober 2020 tot en met juni 2021. Er bestaat in de eer ...

22 oktober 2020
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

19 oktober 2020
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

12 oktober 2020 Columns
Red je het nog?

De druk is al maanden zo hoog dat John veel gewicht heeft verloren. "Ik heb in mijn leven nog nooit zo hard gewerkt", zegt hij. "Ik ben 24/7 bezig: slapen, eten, werken en dan weer opnieuw. De verantwoordelijkheid drukt op mij, om er voor iedereen te zijn, te zorgen dat wij het hoofd ...

9 oktober 2020 Achtergronden
Vijf jaar Deliveroo in Nederland: dit zijn onze eetgewoonten

Deze maand is het alweer vijf jaar geleden dat Deliveroo zich in Nederland vestigde. Inmiddels zijn we heel wat patatjes, pizza’s en poké bowls verder, dus tijd om de balans op te maken: wat heeft de bezorgdienst ons op culinair gebied gebracht in de afgelopen jaren? Daarvoor is Deliver ...

2 oktober 2020 Branded Content
Vakmanschap van boon tot kopje

Melitta Professional Coffee Solutions is in Nederland en België (Vlaanderen) al bekend als aanbieder van innovatieve en krachtige koffiemachines voor commercieel gebruik met een eigen technische klantenservice. Het familiebedrijf uit Minden breidt zijn totaalaanbod voor koffiegenot in de out ...

29 september 2020 Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o ...

28 september 2020 Gastronomie Nice 'n Easy
''Natuurlijk kopen we weleens voorgesneden uitjes in''

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m ...

21 september 2020 Wet- en regelgeving
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib ...

14 september 2020 Nice 'n Easy
Tien convenienceklassiekers

Naast gerechten die je als‘all-time favourites’ bestempelt, heb je ook klassiekers onder de convenienceproducten. Het gros van de chefs bereidt deze kant-en-klare producten of halffabricaten niet meer zelf. De kwaliteit van deze producten is goed en uit oogpunt van loonkosten en arbeidst ...

14 september 2020 Economie Corona
Rabobank: Horeca krijgt grote klap, maar toont veerkracht

Door de dreiging van coronabesmettingen en vanwege beperkende maatregelen kan de Nederlandse economie nog niet op volle kracht opereren. De aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis leidt bovendien tot voorzichtigheid bij bedrijven en consumenten. Hierdoor zullen veel sectoren dit jaar moeizaam h ...

10 september 2020 Ondernemen Nice 'n Easy
Zo maak je de perfecte borrelplank in het restaurant

Convenience bestaat in vele vormen, zelfs op het gebied van het borrelmoment. In het café wordt vrijwel uitsluitend met convenience gewerkt, want het bier stroomt kant-en-klaar uit de tap, de wijn zit drinkklaar in de fles en het flesje fris hoeft alleen nog maar ontdaan te worden van de kroo ...

8 september 2020 Financieel Nice 'n Easy
De snelle opmars van digitaal betalen in de horeca

Digitaal betalen is snel, schoon, veilig en makkelijk. Zeker in de horeca groeide de voorkeur voor deze gebruiksvriendelijke betaalmogelijkheid de afgelopen maanden dan ook razendsnel. En ontdekken restauranthouders nu ook alle bijkomende voordelen van digitale betaaloplossingen. Digitaal betalen ...

31 augustus 2020 Economie Corona
Omzetdaling horeca is ongekend, vooral hotels zwaar getroffen

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer dan de helft af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. In het eerste kwartaal daalde de omzet al met bijna 14 procent. Voor ...

14 augustus 2020 Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h ...

11 augustus 2020 Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod ...

31 juli 2020 Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa ...

24 juli 2020 Economie Longread
Horecarapport ABN AMRO: relatief weinig faillissementen, ondernemersvertrouwen historisch laag

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO de impact van het virus en de bedreigingen en de kansen die eruit voortvloeien. Onderaan dit bericht vindt u grafieken en tabellen van het rapport ...

21 juli 2020 Economie
Oud Reuchlin & Boelen nu onderdeel van marktleider in wijnproductie

Oud Reuchlin & Boelen (ORB) wordt door een voorgenomen fusie tussen het Franse moederbedrijf InVivo Wine en het eveneens Franse Vinadeis onderdeel van de marktleider op het gebied van wijnproductie. Hierdoor ontwikkelt ORB zich van wijnimporteur tot wijnproducent en -distributeur. ORB neemt h ...

15 juli 2020 Wet- en regelgeving
Dit zijn de nieuwe Europese regels voor bezorgplatforms

De rechten van maaltijdbezorgende frituurspeciaalzaken ten opzichte van online-platforms zijn voortaan beter beschermd. Dit komt door nieuwe Europese regels die op 12 juli van kracht werden. Bezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl mogen nu bijvoorbeeld niet meer zonder gemotiveerde kennisgeving voora ...

13 juli 2020 Economie Corona
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl ...

8 juli 2020 Economie Corona
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

29 juni 2020 Economie Corona
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo ...

19 juni 2020 KHN
KHN schort alle gesprekken met kabinet op

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), belangenvereniging voor horecaondernemers, heeft het kabinet laten weten de gesprekken per direct op te schorten. KHN heeft de volksgezondheid op nummer 1 staan, maar ziet - naar eigen zeggen - vanuit het kabinet onvoldoende wil om de horecasector deze coronacrisi ...

17 juni 2020 Achtergronden
Onderzoek: waarover wil jij lezen? Vertel het ons!

Jij bent als lezer belangrijk voor ons platform. Om je nog beter van dienst te zijn, willen we graag weten welke inhoud jij het liefste terugziet binnen onze website en onze krant. Help jij ons (en jezelf) door de korte vragenlijst in te vullen? Het neemt slechts enkele minuten van je tijd in beslag ...

15 juni 2020 Economie Corona
Economische impact van corona kleiner in stedelijke regio's

In elke Nederlandse regio zal de economie dit jaar krimpen, maar de mate waarin verschilt flink per gebied. Waarschijnlijk zullen de grootstedelijke regio’s in het westen de crisis beter doorstaan dan de regio’s aan de randen van het land. Zo blijft de krimp relatief beperkt in en rondom ...

8 juni 2020
De Tropen heropent terras

Amsterdam is sinds 1 juni een fantastisch groen en zonnig terras rijker; gasten – groot én klein - kunnen nu rond de vijver in de mooie binnentuin van het Koninklijk Instituut voor de Tropen aan het Oosterpark ontbijten, koffie-en, lunchen, tea-en, borrelen, dineren én bij mooi ...

8 juni 2020 Economie Corona
Rabobank: beperkt herstel Nederlandse economie 

De Nederlandse economie stevent af op een historische terugval. Zij krimpt dit jaar naar verwachting met bijna zes procent. Weliswaar verlichten de grote steunpakketten de pijn voor velen, maar zij kunnen een diepe recessie niet voorkomen. De schade in sommige sectoren is enorm en de werkloosheid st ...

28 mei 2020 Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel ...

28 mei 2020 Wet- en regelgeving
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o ...

28 mei 2020 Wet- en regelgeving Corona
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d ...

22 mei 2020
Fernando Jonker. Dagboek in crisistijd: Wat gaan we doen?

Om eerlijk te zijn had ik wel verwacht dat onze afhaal- en bezorgdiensten het goed zouden doen, maar niet dat het zolang aan zou houden. In het begin heb je veel te maken met een gunfactor, vaste gasten zien ook dat je omzet verdwijnt en helpen je door een paar keer eten te bestellen of af te komen ...

18 mei 2020 Economie KHN Corona
KHN: horecaondernemers redden het alleen met extra steun

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de horecabranche in hoog tempo toenemen. Veel horecaondernemers zijn in acute liquiditeitsproblemen gekomen. De loonkosten minus de NOW-subsidie lopen door als eigen risico, de vaste kosten lopen op en aa ...

14 mei 2020
Indonesia opent tweede bezorgwinkel in Rotterdam Noord

Maandag 18 mei opent een nieuwe vestiging van franchiseformule Indonesia. De bezorging wordt door Indonesia zelf verzorgd. Na de succesvolle uitrol en verkoop van de Satebar in 2016, heeft de Wai Man Lo niet lang stilgezeten. "Met het afscheid nemen van 'Satebar' richten we ons weer op ...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: