Standvastige Top-3 in de 45ste editie van restaurantgids Lekker500: De Librije weer de beste

Auteur: Redactie
Events Gastronomie 1 november 2022
Standvastige Top-3 in de 45ste editie van restaurantgids Lekker500: De Librije weer de beste

Jonnie en Thérèse Boer staan wederom op de eerste plaats in de 45ste editie van restaurantgids Lekker500. Het culinaire en inspirerende koppel uit Zwolle behoort al ruim dertig jaar tot de absolute top met restaurant De Librije. Ook de nummers 2 en 3 bleken standvastig in de Top.  

Klik hier voor een compleet overzicht van de top-100 van de gids

Jonnie en Thérèse Boer bewandelen al 30 jaar lang gezamenlijk het culinaire pad, maar kiezen daarbij nooit dezelfde weg. Wat zij doen is imponerend en hun zaak loop als een geoliede machine. Waar Jonnie de scepter in keuken zwaait, bestiert Thérèse de zwarte brigade. Beiden doen ze dat met passie en bevlogenheid. Hiermee weten ze de nummer 1 positie van 2022 te behouden. Op de tweede plaats landt de innoverende Jan Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze. Gevolgd door de andere superchef, Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen op plaats drie. Bijzonder dat de gehele Top-3 bestaat uit koppels die samen ondernemen.  

Jubileum 

Lekker500 is al 45 jaar dé restaurantgids van Nederland. Deze jubileumeditie van Lekker500 is het resultaat van een jarenlange ononderbroken en rijke ervaring in het culinaire landschap. Stabiliteit is wat de gids betrouwbaar maakt. Daarnaast wordt de ranking niet voor de bühne gemaakt, maar gaat het echt op inhoud en wordt elk restaurant nauwkeurig getoetst op kwaliteit. Ook dit jaar stuurde Lekker haar rapporteurs en inspecteurs opnieuw uit in het Nederlandse culinaire landschap, van bistro tot sterrenzaak. Dat leverde als altijd een totaalscore van 500 adressen op, waaronder 49 restaurants die de gids als nieuw betreden.  

Vertegenwoordiging van 7 provincies 

Chef Syrco Bakker stijgt dit jaar met restaurant Pure C in Cadzand van plaats 5 naar 4. Opgevolgd door chef-kok Hans van Wolde van restaurant Brut 172 in het Limburgse Reijmerstok, die vorig jaar vanuit het niets in de Top-5 belandde. Een bijzondere prestatie. De Lindehof in Nuenen van Soenil Bahadoer, is enig in zijn soort en staat stevig op plaats 6. Het restaurant dat De Lindehof opvolgt is Spectrum waar Sidney Schutte de culinaire scepter zwaait en stijgt ten opzichte van vorig jaar een plaatsje naar 7. Restaurant Fred in Rotterdam van Fred Mustert staat dit jaar op 9, en is daarmee ook een plaats gestegen is de Top-10. Leuk weetje: de Top-10 vertegenwoordigt dit jaar maar liefst zeven verschillende provincies.   

Nieuwe namen in de Top-10 

Na jarenlang stuivertje wisselen is er nu echt ruimte gemaakt voor de nieuwe garde. Een opvallende verschuiving in de Top-10 is de stijging van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen van chef-kok Emile van der Staak. Hij kwam van plaats 26 en staat dit jaar voor het eerst in de Top-10 op nummer 8. Hier slaat botanische gastronomie de klok: koken met producten die aardig zijn voor onze aarde. Ook nieuw in de Top-10 is restaurant Flore in Amsterdam, waar Bas van Kranen in het statige etablissement van Hotel de l’Europe vernieuwing wist te brengen. Hij kookt volgens zijn concept ‘conscious fine dining’, waarbij duurzaamheid, creativiteit en lokale producten sleutelwoorden zijn. Bas van Kranen stond met restaurant Flore voorgaande editie op plaats 16 en stijgt dit jaar naar plaats 10.  

Nieuwe tijden 

De tijden en regels zijn veranderd. Dat de afgelopen drie jaar de restaurateurs dankzij een merkwaardige tijd – isolement, inflatie, corona, hoge energietarieven en personeelstekorten – veel offers hebben gebracht, is een understatement. Ondanks alle uitdagingen waar onder andere de horeca mee te maken heeft, is de kracht van horecavakmensen ongekend en bewijzen de witte en zwarte brigade vooral dat zij méér zijn dan de som der delen. Wij zijn verheugd om te zien dat de levendigheid in de horeca terugkeert en dat er in toenemende mate weer oog is voor gastvrijheid. 

Lekker500  

Lekker beoordeelt elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Steeds weer weten de makers van Lekker een gids neer te zetten waar geen restaurantliefhebber meer omheen kan, waar zowel horecabezoeker als restaurateur reikhalzend naar uitkijkt. En steeds weer doen zij hun uiterste best Lekker nog lekkerder te maken, zonder de kernwaarden uit het oog te verliezen: betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, verrassing, expertise en culinaire kennis. Lekker500 verschijnt één keer per jaar. 

 

Overig nieuws