Sommelier wordt wijnmaker

18 augustus 2020 | Thijs Jacobs

Deze maand ben ik druk bezig met het crowdfunden van ons nieuwe project: een moderne duurzame wijngaard op het zonnigste plekje van Nederland: Domein Bergen, bij het pittoreske Noord-Hollandse kunstenaarsdorp.

Best spannend om in deze tijd investeerders te werven voor een nieuw project. Zeker als het rendement draait om duurzaamheid en plezier en niet om het snelle geld en torenhoge rentes.

Persoonlijk vind ik het juist heel goed in deze tijd passen. Het is een duurzame investering voor de lange termijn.

Bovendien verbreedt het persoonlijk mijn kennis over wijnen. Als gastronoom-sommelier zoek ik altijd de juiste wijnen bij een gerecht, een gast, een sfeer.

De vragen van mijn gasten gaan de laatste tijd steeds verder: Hoe duurzaam is deze wijn? wat is het verschil tussen een Chardonnay uit Zuid-Frankrijk en Zuid-Limburg? Is de Champagne uit Zuid-Engeland echt beter dan het origineel uit Frankrijk? Wat doet deze bijzonder warme zomer voor de wijnbouw in Nederland?

Allemaal vragen die in mijn opleidingen nog niet werden gesteld, ook niet door mij.

Hoe leuk is het om als gast in een restaurant wijnadvies te krijgen van een sommelier die ook zelf wijnmaker is en alle fijne kneepjes van het vak aan den lijve ondervindt?

Waarom heb je deze druiven bevroren voor het persen van de wijn?
Vorig jaar hadden we een moeilijk oogstjaar, weet u nog wel? met veel regen in de herfst. Hierdoor waren niet alle druiven op hetzelfde moment rijp. Door de geoogste druiven telkens in te vriezen konden we deze bijzondere exclusieve wijn maken, die dus perfect past bij dit frisse zomerse dessert.

Ik kan niet wachten om dit soort ervaringen de komende jaren te delen met de leden van onze nieuwe wijngaard en met mijn gasten in het restaurant.

Sico

PS: Meedoen aan de Crowdfunding? Check dan www.crowdaboutnow.nl

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Gastronomie Corona
Online tool maakt veilig uit eten gaan mogelijk

Wetenschappers van Wageningen University & Research, de TU Delft en het Erasmus MC hebben een online tool ontwikkeld om vast te stellen hoe binnenruimtes coronaproof ingericht en gebruikt kunnen worden, zo melden zij in een persbericht. In de video onderaan dit bericht zie je hoe het model in de ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Zo kom je als ondernemer weer in je energie

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Achtergronden Corona
Haagse bronnen: geen versoepelingen deze maand

Vandaag, maandag 8 maart, besluit het kabinet over de coronamaatregelen na 15 maart, waarna er vanavond een persconferentie volgt. Er is al een en ander uitgelekt, waaronder het gegeven dat er voorlopig nog geen versoepelingen mogelijk zijn en dat de avondklok wordt verlengd tot 30 maart. De harde l ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: