De RestaurantKrant jaaroverzicht 2022

Auteur: Redactie
16 december 2022
De RestaurantKrant jaaroverzicht 2022

December: de maand van lijstjes, terugblikken en voorspellingen doen. Niemand weet wat 2023 gaat brengen, maar wat de redactie wel weet is welke artikelen het best werden gelezen in 2022. We maakten er een top-5 van. Ook hebben we een top-3 van onze meest gelezen diepte-interviews op een rij gezet.

1. Uitreiking Michelingids 2022

Op 30 mei 2022 werd de Michelingids Nederland 2022 gepresenteerd in het Amsterdamse DeLaMar Theater en onze lezer checkte massaal in om de Livestream via onze website te bekijken. Grote winnaars waren Emile van der Staak (De Nieuwe Winkel), Bas van Kranen (Flore) en Guido Braeken (Julemont). Zij ontvingen twee Michelinsterren. De Librije en Inter Scaldes behielden hun drie sterren. Nederland telt in 2022 twee restaurants met drie Michelinsterren, 21 restaurants met twee sterren en 94 restaurants met één ster. Klik hier voor een volledig overzicht.

2. Horeca weer open tot 20.00 uur

Op 24 januari 2022 kwam het OMT en de betrokken coronaministers bijeen op het Catshuis om de versoepelingen omtrent de coronabeperkingen te bespreken. De horeca mocht weer open, maar slechts tot 20.00 uur. Het was het startschot tot verdere versoepelingen. De Nederlandse horeca mocht gelukkig steeds vrijer ondernemen na een lange lockdown die al halverwege december 2021 werd afgekondigd.

3. Top-100 van de Lekker500

Op maandag 31 2022 oktober presenteerde Lekker500 de gids voor het jaar 2023. Daar hoort uiteraard ook een top-100 bij. Bijzonder is het dat Tribeca (twee Michelinsterren) hoger staat dan het met drie Michelensterren beoordeelde restaurant Inter Scaldes. De volledige top-100 vind je hier

4. Foodtrends voor 2022

Thuisbezorgd.nl publiceerde aan het begin van het jaar het Food Trend Rapport. Dat rapport was tot stand gekomen aan de hand van geanonimiseerde data van alle bestellingen van het jaar 2021 bij 12.000 aangesloten restaurants. Van ‘food tribes’ tot eetbeleving en van functionele ingrediënten die beter zijn voor lijf en leden, tot kipgerechten met een bijzondere twist. Benieuwd of deze trends daadwerkelijk zijn doorgezet? Lees hier het hele bericht

5. Bleublood opent met Nikkei cuisineconcept in Den Haag

In het voorjaar van 2022 opende BlueBlood haar deuren midden in het centrum van Den Haag. Met de komst van BlueBlood wordt het Nikkei cuisineconcept, dat momenteel steeds populairder wordt in grote internationale steden als Dubai, Barcelona en Londen, naar de hofstad gehaald. Het creatieve brein achter het BlueBlood horecaconcept is Studio Rehab van Jaco de Kempenaer en John de Jong, beiden zeer ervaren in het opzetten van succesvolle horecaformules.

Interview top-3

1. Leon Mazairac

Hij werd bekend met zijn eigen Podium onder de Dom, een kookschool die uitgroeide tot één van de beste restaurants van Utrecht. Na twee seizoenen bij Bernie’s Beachclub in Zandvoort en een klein jaar in Florida, streek hij in 2020 weer neer in zijn geboortestad bij Grand Hotel Karel V. In de maand mei stond Leon Mazairac in het middelpunt in de nieuwe serie ‘De 8 van’. Hierin schoof hij 8 kandidaten naar voren voor een interview op De RestaurantKrant.nl. Uiteraard mocht een interview met de topchef zelf niet ontbreken. De interviews met de 8 kandidaten lees je hier.

2.Sibrecht Benning

Ze liep stage bij de absolute culinaire top in Nederland, kookte zichzelf de Gault&Millau-gids in met haar eigen restaurant De Sjalot én is nog altijd een boegbeeld van de Nederlandse gastronomie. Toch was het wat stil rondom Benning nadat ze De Sjalot in 2019 verkocht. In het voorjaar van 2022 ging De RestaurantKrant langs bij de ladychef, toen werkzaam bij Document12 uit Wijchen. Het uitgebreide interview lees je hier. Inmiddels is ze vetrokken naar Restaurant Sky in Arnhem.

3. Sommelier Job Seuren: "Natuurwijn is een hype"

Als onderdeel van ‘De 8 van Leon Mazairac' interviewde de redactie van De RestaurantKrant sommelier en ondernemer Job Seuren. Hij breekt een lans voor sherry en kijkt met enige sceptici naar de ‘trend natuurwijn’. “Ik denk dat er heel mooie natuurwijn is, maar ook heel slechte. Het label ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’ is een keuzecriterium geworden, terwijl importeurs vaak geen idee hebben wat ze aan het verkopen zijn.”

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws