Dagboek Fernando Jonker: Zweeds model

22 april 2020 | Fernando Jonker

Gisteren besloot het kabinet om de horeca nog op z’n minst tot 20 mei dicht te houden. De hoop op versoepeling was er, maar kwam niet. De anderhalvemetereconomie werkt wat mij betreft ook niet. In een branche waarin persoonlijk contact, service en beleving centraal staan, kan niet op anderhalve meter genoten worden. 

We hebben er wel over nagedacht: het restaurant opengooien met de anderhalvemetereconomie in het achterhoofd. De helft van het aantal stoelen moet dan worden verwijderd, gasten worden genoodzaakt hun mooie glas wijn zelf van de bar te halen en hun strak opgemaakte borden zelf van de pas te halen. Dat gaat niet. Mensen kiezen ervoor om uit eten te gaan om volledig ontzorgd te genieten van een avond uit, met een glimlach bediend te worden, kennis over wijn en spijs op te doen en een sfeervolle ambiance te genieten van elkaars aanwezigheid. 

Om dat allemaal op anderhalve meter te verzorgen is onmogelijk en zorgt voor te veel stress om het genieten te kunnen waarborgen. Wij gaan door met wat we al een aantal weken zijn: een afhaalrestaurant. We hebben dat inmiddels zo ingericht dat we afstand kunnen bewaren tot elkaar en de binnenkomende gast. Ik ben van mening dat je in een draaiend restaurant dat veel moeilijker voor elkaar krijgt.    

In Zweden doen ze een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de burgers. De horeca is open en krijgt geen staatssteun. Evenementen boven de 50 personen zijn verboden en in het restaurant of op het terras ben je als gast verplicht te zitten. Wachten aan de bar mag niet. Het is op dit moment moeilijk te zeggen of dat een goede aanpak is, of dat wij het hier beter doen in de strijd tegen het virus. Te vroeg versoepelen zal de druk op de zorg weer doen laten toenemen, te lang vasthouden aan de maatregelen raakt de economie nog harder.   

Een oplossing tussen het ‘Zweede model’ en de Nederlandse aanpak is de ‘Smart Distancing’. De horeca mag open en er mag bediend worden binnen anderhalve meter. Tafels zijn gescheiden door plexiglazen wanden en bedienend personeel draagt mondkapjes. Groepen mogen uit niet meer dan zes personen bestaan en de enige reden tot verplaatsen is vertrek, arrivée of een toiletbezoek… Klinkt nog niet heel gastvrij, maar is misschien een oplossing om de horeca draaiende te houden.

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. In deze blog deelt hij zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Tweede Kamer wil veilige heropening terrassen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet de mogelijkheden moet onderzoeken om de terrassen onder voorwaarden te openen. Dat blijkt uit het debat in de Tweede Kamer dat naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 23 februari werd gehouden. Op die persconferentie van 23 febr ...

Horeca naar de stembus deel 2; PvdA

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderneme ...

Achtergronden Corona
HorecaVrij pleit voor nationale vrije dag op heropeningsdag horeca

Heel horecaminnend Nederland kijkt reikhalzend uit naar hét moment dat de horeca zijn deuren weer mag openen. Op die langverwachte dag wil iedereen maar één ding: volop genieten op de terrassen van onze favorieten horecagelegenheden. Nog meer hunkert men naar de sociale conne ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca blijft gesloten, winkels beperkt open

De horeca blijft voorlopig gesloten. Contactberoepen zoals kappers mogen vanaf 3 maart weer klanten ontvangen, mits op afspraak. Ook winkels mogen klanten ontvangen. Winkelen op afspraak wordt mogelijk. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend op de persconferentie. De avondklok blijft in elk ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: