Dagboek Fernando Jonker: Zweeds model

22 april 2020 | Fernando Jonker

Gisteren besloot het kabinet om de horeca nog op z’n minst tot 20 mei dicht te houden. De hoop op versoepeling was er, maar kwam niet. De anderhalvemetereconomie werkt wat mij betreft ook niet. In een branche waarin persoonlijk contact, service en beleving centraal staan, kan niet op anderhalve meter genoten worden. 

We hebben er wel over nagedacht: het restaurant opengooien met de anderhalvemetereconomie in het achterhoofd. De helft van het aantal stoelen moet dan worden verwijderd, gasten worden genoodzaakt hun mooie glas wijn zelf van de bar te halen en hun strak opgemaakte borden zelf van de pas te halen. Dat gaat niet. Mensen kiezen ervoor om uit eten te gaan om volledig ontzorgd te genieten van een avond uit, met een glimlach bediend te worden, kennis over wijn en spijs op te doen en een sfeervolle ambiance te genieten van elkaars aanwezigheid. 

Om dat allemaal op anderhalve meter te verzorgen is onmogelijk en zorgt voor te veel stress om het genieten te kunnen waarborgen. Wij gaan door met wat we al een aantal weken zijn: een afhaalrestaurant. We hebben dat inmiddels zo ingericht dat we afstand kunnen bewaren tot elkaar en de binnenkomende gast. Ik ben van mening dat je in een draaiend restaurant dat veel moeilijker voor elkaar krijgt.    

In Zweden doen ze een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de burgers. De horeca is open en krijgt geen staatssteun. Evenementen boven de 50 personen zijn verboden en in het restaurant of op het terras ben je als gast verplicht te zitten. Wachten aan de bar mag niet. Het is op dit moment moeilijk te zeggen of dat een goede aanpak is, of dat wij het hier beter doen in de strijd tegen het virus. Te vroeg versoepelen zal de druk op de zorg weer doen laten toenemen, te lang vasthouden aan de maatregelen raakt de economie nog harder.   

Een oplossing tussen het ‘Zweede model’ en de Nederlandse aanpak is de ‘Smart Distancing’. De horeca mag open en er mag bediend worden binnen anderhalve meter. Tafels zijn gescheiden door plexiglazen wanden en bedienend personeel draagt mondkapjes. Groepen mogen uit niet meer dan zes personen bestaan en de enige reden tot verplaatsen is vertrek, arrivée of een toiletbezoek… Klinkt nog niet heel gastvrij, maar is misschien een oplossing om de horeca draaiende te houden.

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. In deze blog deelt hij zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Branded Content
Professionele keukenapparatuur haal je bij een expert

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe keukenapparatuur wil je natuurlijk het beste van het beste. Bij HorecaRama vind je naast de laagste prijsgarantie ook een indrukwekkend assortiment keuken en horeca apparatuur. Of je nu zoekt naar een professionele aan- en afvoertafel of een koelkast van hoge kwal ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: