Dagboek Fernando Jonker: Zweeds model

22 april 2020 | Fernando Jonker

Gisteren besloot het kabinet om de horeca nog op z’n minst tot 20 mei dicht te houden. De hoop op versoepeling was er, maar kwam niet. De anderhalvemetereconomie werkt wat mij betreft ook niet. In een branche waarin persoonlijk contact, service en beleving centraal staan, kan niet op anderhalve meter genoten worden. 

We hebben er wel over nagedacht: het restaurant opengooien met de anderhalvemetereconomie in het achterhoofd. De helft van het aantal stoelen moet dan worden verwijderd, gasten worden genoodzaakt hun mooie glas wijn zelf van de bar te halen en hun strak opgemaakte borden zelf van de pas te halen. Dat gaat niet. Mensen kiezen ervoor om uit eten te gaan om volledig ontzorgd te genieten van een avond uit, met een glimlach bediend te worden, kennis over wijn en spijs op te doen en een sfeervolle ambiance te genieten van elkaars aanwezigheid. 

Om dat allemaal op anderhalve meter te verzorgen is onmogelijk en zorgt voor te veel stress om het genieten te kunnen waarborgen. Wij gaan door met wat we al een aantal weken zijn: een afhaalrestaurant. We hebben dat inmiddels zo ingericht dat we afstand kunnen bewaren tot elkaar en de binnenkomende gast. Ik ben van mening dat je in een draaiend restaurant dat veel moeilijker voor elkaar krijgt.    

In Zweden doen ze een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de burgers. De horeca is open en krijgt geen staatssteun. Evenementen boven de 50 personen zijn verboden en in het restaurant of op het terras ben je als gast verplicht te zitten. Wachten aan de bar mag niet. Het is op dit moment moeilijk te zeggen of dat een goede aanpak is, of dat wij het hier beter doen in de strijd tegen het virus. Te vroeg versoepelen zal de druk op de zorg weer doen laten toenemen, te lang vasthouden aan de maatregelen raakt de economie nog harder.   

Een oplossing tussen het ‘Zweede model’ en de Nederlandse aanpak is de ‘Smart Distancing’. De horeca mag open en er mag bediend worden binnen anderhalve meter. Tafels zijn gescheiden door plexiglazen wanden en bedienend personeel draagt mondkapjes. Groepen mogen uit niet meer dan zes personen bestaan en de enige reden tot verplaatsen is vertrek, arrivée of een toiletbezoek… Klinkt nog niet heel gastvrij, maar is misschien een oplossing om de horeca draaiende te houden.

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. In deze blog deelt hij zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download hier de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: