Dossier : Columns Fernando Jonker

29 december 2020 Columns
Column Fernando Jonker: Zal hij dan toch geluisterd hebben?

Na de eerste lockdown kwamen we er bij Fernando's snel achter dat we in contact moesten blijven met onze gasten. Tegenwoordig is Instagram een goed middel om daarop in te spelen. Meestal op zondag bedenken wij het menu voor de week die volgt. Omdat we veel gasten hebben die elke week een afhaalm ...

2 oktober 2020 Columns
Column Fernando Jonker: maak soms een uitzondering

Bij Fernando’s gebruiken we convenienceproducten. Is dat per definitie fout? Ik vind van niet. Sojasaus, is daar iets mis mee? Vissaus? Als je dat zelf moet gaan maken, gaat er ontzettend veel tijd en moeite in zitten en levert het iets op qua smaak? Misschien wel, maar ik vind de kant-en-k ...

22 mei 2020
Fernando Jonker. Dagboek in crisistijd: Wat gaan we doen?

Om eerlijk te zijn had ik wel verwacht dat onze afhaal- en bezorgdiensten het goed zouden doen, maar niet dat het zolang aan zou houden. In het begin heb je veel te maken met een gunfactor, vaste gasten zien ook dat je omzet verdwijnt en helpen je door een paar keer eten te bestellen of af te komen ...

11 mei 2020 Corona
Dagboek Fernando Jonker: Vakantie

Als de dag van gisteren herinner ik mij het nieuws dat we onze gasten moesten bellen omdat de overheid besloot per direct horeca te sluiten. Rare gewaarwording toen stadstoezicht kwam controleren of iedereen wel daadwerkelijk de deuren had gesloten. Een gevoel van verslagenheid en ongeloof ging e ...

22 april 2020 Columns Corona
Dagboek Fernando Jonker: Zweeds model

Gisteren besloot het kabinet om de horeca nog op z’n minst tot 20 mei dicht te houden. De hoop op versoepeling was er, maar kwam niet. De anderhalvemetereconomie werkt wat mij betreft ook niet. In een branche waarin persoonlijk contact, service en beleving centraal staan, kan niet op anderhalv ...

17 april 2020 Columns Corona
Dagboek Fernando Jonker: staatssteun

Op donderdag 12 maart vroegen we de toenmalig werktijdverkorting aan, 15 maart kwam de gedwongen sluiting, een week later gingen we bezorgen en afhalen, de werktijdverkorting werd de NOW-regeling, voor de TOZO-regeling kwamen we ook in aanmerking… Onze boekhouder heeft overuren gedraaid. ...

14 april 2020 Corona
Dagboek Fernando Jonker: Pasen om nooit te vergeten

Afgelopen week hebben we aardig wat maaltijden verkocht. En we beginnen er steeds handiger in te worden. In het paasweekend konden onze gasten een driegangenmenu bestellen. Dinsdag online gegooid en woensdag uitverkocht voor beide dagen. Fantastisch en zeer dankbaar naar onze gasten toe… Ze h ...

9 april 2020 Corona
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Nieuwe sim-kaart

Zojuist hebben we onze wekelijkse vergadering gehad. Isabel, Rutger, Mark en ik nemen dan het nieuwe week- en Paasmenu door en evalueren wat er vorige week goed ging en wat er deze week beter kan. Paar dingen: op maandag gaan we dicht, het weekmenu is akkoord en voor de bestellingen hebben we een ni ...

6 april 2020 Corona
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Hoofd omhoog

We zijn twee weken verder. Twee weken geleden begonnen we met het voorbereiden van afhaalmaaltijden. Op mijn telefoon verschijnt een bericht van de moeder van mijn kinderen. ‘Hoop dat het met je gaat’… Het grijpt mij aan en door mijn hoofd flits alles door mij heen. Tja.. Hoe g ...

3 april 2020 Corona
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do ...

31 maart 2020 Corona
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de & ...

27 maart 2020 Corona
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: parelhoen en guilty pleasures

Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS heeft volgens mij direct op het moment dat hij te horen kreeg dat de horeca moest sluiten, besloten om te gaan bezorgen. Ik volg hem op Instagram en een diepe buiging voor zijn organisatorische kwaliteiten. Over de duizend gerechten gingen de afgelopen dagen doo ...

25 maart 2020 Corona
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Een 'gedwongen' test-case

Mark en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een tweede restaurant te openen: 'Fernando’s kookt'. Een restaurant waar we op een toegankelijke manier comfort-food willen aanbieden. Zowel in het restaurant, als afhaal- én bezorgdienst. Het is voor nu nog verre toekomstm ...

24 maart 2020 Corona
Fernando Jonker: Dagboek in crisistijd: Moreel dilemma 

Het is een beetje een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn we ontzettend blij en dankbaar dat we onze zaak draaiende kunnen houden, aan de andere kant slaat de twijfel af en toe wel eens toe. Moeten we wel doorgaan met afhalen? Je dwingt mensen toch om de straat op te gaan, terwijl het advies van de ...

21 maart 2020 Corona
Fernando Jonker: Dagboek van een chef en ondernemer in crisistijd, deel 3

In crisistijd zoeken mensen elkaar op, en hoewel het nu lastig is om elkaar fysiek te spreken, proberen ondernemers elkaar te helpen, op welk gebied dan ook. Vanochtend, toen ik inkopen aan het doen was voor de tiramisu, kreeg een appje van een collega-ondernemer. We zitten met een select groepje ho ...

20 maart 2020 Corona
Fernando Jonker: Dagboek van een chef en ondernemer in crisistijd, deel 2

Afhalen en bezorgen dus. In mijn dagboek van gisteren schreef ik hoe we tot dit besluit waren gekomen. Nu is de uitdaging hoe we dat logistiek gaan aanpakken. We weten al vanaf maandagmiddag dat we dit gaan doen, maar ik heb nog geen pan aangeraakt. Bestellingen opnemen, verwerken, routing bepalen, ...

19 maart 2020 Corona
Fernando Jonker: Dagboek van een chef en ondernemer in crisistijd, deel 1

Net zoals heel horeca Nederland hoorden ook wij bij Fernando’s afgelopen zondagmiddag dat wij de deuren moesten sluiten. De communicatie vanuit de overheid ging wat stroef. Wat mocht wel, wat mocht niet. Afhalen, bezorgen? Vaag! Het was ons niet helemaal duidelijk. Mijn compagnon Mark en ik be ...

Laad meer items

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: