Dagboek Fernando Jonker: staatssteun

17 april 2020 | Fernando Jonker

Op donderdag 12 maart vroegen we de toenmalig werktijdverkorting aan, 15 maart kwam de gedwongen sluiting, een week later gingen we bezorgen en afhalen, de werktijdverkorting werd de NOW-regeling, voor de TOZO-regeling kwamen we ook in aanmerking… Onze boekhouder heeft overuren gedraaid. 

Na een gesprek met de boekhouder, toen de NOW-regeling net van kracht was, rekende hij uit dat we tussen de 60 en 70 procent van onze omzet verloren door de gedwongen sluiting. Gelukkig kunnen we een redelijk deel van het verlies van onze omzet compenseren met afhalen. 

De manier waarop de overheid de ondernemers steunt werkt voor ons. Het zou een bureaucratische rompslomp zijn, maar de aanvragen liepen goed. Toen Mark de - toen nog - werktijdverkorting aanvroeg, was hij nummer 69.000! Inmiddels hebben wij binnen een maand onze eerste storting van de NOW-regeling binnen, die in drie termijnen maandelijks wordt betaald en hebben zowel Mark als ik onze TOZO-vergoeding binnen. Ook hebben we de eenmalige uitkering van 4000 euro binnen. 

Een brief van het UWV gaf ons de duidelijkheid in wat wij in exacte aantallen krijgen. De cijfers van de boekhouder kwamen overeen met de berekening van het UWV: 66 procent omzetverlies. Daar rolt een cijfer uit. Uit dat cijfer krijgen wij 90 procent vergoed en tachtig procent daarvan is een voorschot. Dat voorschotbedrag wordt in drie termijnen van een maand aan ons betaald.

We hebben lucht gekregen en ervoor kunnen kiezen om onszelf geen salaris uit te keren en het geld in het bedrijf te stoppen. We kunnen de rekeningen en het personeel betalen. De staatssteun is absoluut geen doekje tegen het bloeden, maar een nodige en zeer welkome tegemoetkoming om veel bedrijven overeind te houden, we zijn er dankbaar voor.

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. In deze blog deelt hij zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Achtergronden Gastronomie
De Loohoeve viert 5-jarig jubileum met menuboxen met gastchefs

Jeroen en Marleen Brouwer van hotel en sterrenrestaurant De Loohoeve in het Drentse Schoonloo brengen in maart 2021 speciale jubileummenuboxen uit samen met drie gastchefs. Het gaat om topchefs Soenil Bahadoer van De Lindehof (twee Michelinsterren), Jermain de Rozario van De Rozario (een Michelinste ...

Themamaand energie
Energielabels en keurmerken uitgelegd

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: