Dagboek Fernando Jonker: staatssteun

17 april 2020 | Fernando Jonker

Op donderdag 12 maart vroegen we de toenmalig werktijdverkorting aan, 15 maart kwam de gedwongen sluiting, een week later gingen we bezorgen en afhalen, de werktijdverkorting werd de NOW-regeling, voor de TOZO-regeling kwamen we ook in aanmerking… Onze boekhouder heeft overuren gedraaid. 

Na een gesprek met de boekhouder, toen de NOW-regeling net van kracht was, rekende hij uit dat we tussen de 60 en 70 procent van onze omzet verloren door de gedwongen sluiting. Gelukkig kunnen we een redelijk deel van het verlies van onze omzet compenseren met afhalen. 

De manier waarop de overheid de ondernemers steunt werkt voor ons. Het zou een bureaucratische rompslomp zijn, maar de aanvragen liepen goed. Toen Mark de - toen nog - werktijdverkorting aanvroeg, was hij nummer 69.000! Inmiddels hebben wij binnen een maand onze eerste storting van de NOW-regeling binnen, die in drie termijnen maandelijks wordt betaald en hebben zowel Mark als ik onze TOZO-vergoeding binnen. Ook hebben we de eenmalige uitkering van 4000 euro binnen. 

Een brief van het UWV gaf ons de duidelijkheid in wat wij in exacte aantallen krijgen. De cijfers van de boekhouder kwamen overeen met de berekening van het UWV: 66 procent omzetverlies. Daar rolt een cijfer uit. Uit dat cijfer krijgen wij 90 procent vergoed en tachtig procent daarvan is een voorschot. Dat voorschotbedrag wordt in drie termijnen van een maand aan ons betaald.

We hebben lucht gekregen en ervoor kunnen kiezen om onszelf geen salaris uit te keren en het geld in het bedrijf te stoppen. We kunnen de rekeningen en het personeel betalen. De staatssteun is absoluut geen doekje tegen het bloeden, maar een nodige en zeer welkome tegemoetkoming om veel bedrijven overeind te houden, we zijn er dankbaar voor.

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. In deze blog deelt hij zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
Horeca na kunst en cultuur meest pessimistisch over economische vooruitzichten

De vooruitzichten van het Nederlandse bedrijfsleven over de eigen verkopen op de korte termijn zijn sinds de zomer sterk verslechterd. De economie zal naar verwachting tijdelijk weer een stap terug moet doen. Vooral de commerciële dienstverlening heeft pessimistischere verwachtingen voor de kom ...

Corona
Horeca Alliantie demonstreert 7 december op Malieveld

Géén enkel horecabedrijf mag nog kopje onder gaan door gebrek aan coronasteun van de overheid. De steunmaatregelen mogen niet verder worden afgebouwd, maar moeten gemaximaliseerd worden! Juist nú, nu de horeca alle reserves heeft opgebruikt en niet langer overleven kan. Dit is d ...

Financieel Ondernemen Digitaal Ondernemen Horeca & Belasting
7 redenen waarom uw administratie digitaal moet

Digitaliseren is de afgelopen jaren een enorme trend. Alles moet tegenwoordig online en in de cloud. Daarnaast streven veel bedrijven naar een clean desk of een paperless office. Maar wat is er eigenlijk mis met een papieren administratie? Veel ondernemers werken nog met mappen. Inkomende facture ...

Hotelketens Gastronomie
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Fastservice
Horeca in Amsterdam The Style Outlets morgen geopend

HMSHost International en NEINVER openen met trots de eerste eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam The Style Outlets, de nieuwste winkelbestemming van Nederland. Vanaf morgen kunnen bezoekers tijdens het winkelen genieten van Starbucks, Burger Federation en Pommes Frites. Hierdoor wordt de aanwezigh ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: