Column Sico de Moel: Restaurateur wordt boer

Auteur: Sico de Moel
Columns 13 februari 2023
Column Sico de Moel: Restaurateur wordt boer

Ik heb de knoop doorgehakt: 100 procent focus op Domein Bergen. Deze maand is mijn laatste maand voor restaurant L'invité in Amsterdam. Na 11 prachtige jaren sluiten we dit mooie restaurant aan de Bloemgracht. En dat doet best een beetje pijn. Want het is een mooi vak. L'invité is een klein, maar heel succesvol restaurant. Ik had het graag aan een goede opvolger gegund, maar dat is dus niet gelukt.

Van wild plan naar intiem restaurant

In 2012 startten we L'invité als pop-up restaurant. Ik deed nog werving & selectie voor de horeca en we hadden bedacht dat we een jaar lang elke maand een nieuwe chef en een nieuwe maître hun eigen restaurantje zouden laten draaien. Leuk bedacht, maar totaal kansloos qua uitvoering: het hele jaar was ik brandjes aan het blussen. Wat was ik blij toen we numero 12 een hand konden geven.

Toch gingen we door, vanaf toen met een vast team. We deden nog twee grote pop-up projecten: SAIL Amsterdam in 2015 en ART Rotterdam in 2017. Inmiddels was ik zelf chef-kok geworden en later ook gastheer. Ik hoefde niet meer te managen, maar stond gewoon zelf op de vloer. Dat was eigenlijk de leukste tijd. In 2021 schreef ik 'Dagboek van een Restaurateur', waarin ik de leukste verhalen heb gedeeld.

Restaurateur wordt boer

En natuurlijk: ook dit is weer een wild plan. In een tijd waarin boeren vriendelijk, doch steeds dringender wordt gevraagd om in te krimpen of zelfs te stoppen, beginnen wij doodleuk aan dit nieuwe agrarische avontuur.

Gelukkig hebben we veel support. Domein Bergen telt inmiddels al meer dan 1000 leden. Dat is belangrijk want voor hen gaan we aan het werk. We bouwen een duurzame wijngaard en we planten een gastronomisch voedselbos. Onze leden zijn altijd welkom op ons prachtige landgoed.

En dat is precies de formule: geen commerciële verkoop. Alles wat we maken, verdelen we onder onze leden. Met 2500 leden zouden we break-even moeten draaien, we zitten nu bijna op de helft. Je bent dus meer dan welkom bij dit bijzonder initiatief. Aanmelden kan op www.domeinbergen.nl/yes.

Laatste kans

Tot eind februari kun je dus ook nog reserveren bij L'invité. Dinsdag tot en met zaterdag, en op zaterdag ook voor de lunch.

Reserveren bij L’invité: www.linvite.nl
Lid worden van Domein Bergen: www.domeinbergen.nl/yes
Bestel het boek: www.dagboekvaneenrestaurateur.nl

Lees via deze link vorige columns van Sico

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws