Column Sico de Moel: Lockdown Deal

19 oktober 2020 | Sico de Moel

"Ik heb straks een deal voor je!"

Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren.

Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en bij mijn gasten. Het voelt een beetje alsof de hele klas moet nablijven omdat iemand een propje naar de meester heeft gegooid.

Ik werd wel nieuwsgierig naar de deal van mijn nieuwe buurman.

Mijn drie gasten op een andere tafel waren Franse toeristen op risico-leeftijd. Ze hadden al weken van tevoren gereserveerd en aanbetaald. Bezorgd vroegen ze aan me of het Anne Frankhuis morgen nog wel open was, ook daarvoor hadden ze al tickets. En waar konden ze ontbijten? Of dineren? Het hotel had geen restaurant en hun kamer ook geen keukentje.

Eigenlijk begrijp ik niet goed waarom mensen in deze tijd per se naar Amsterdam op vakantie willen. Je kunt mondkapjes dragen wat je wilt, maar Amsterdam blijft gewoon een virusbrandhaard waar je nu gewoon even geen vakantie moet gaan vieren, ook niet als de RyanAir vluchten spotgoedkoop zijn. Waarom kun je geen jaartje wachten?

"Mijn vrouw is morgen jarig, maar vanwege de dreigende lockdown wilden we het vanavond al vieren. Ik kan me goed voorstellen dat het niet gemakkelijk is voor je, zo'n tweede lockdown. Ga je het wel redden?"

Ik stelde mijn gasten gerust. Wij bestaan al iets langer, hebben alles netjes afbetaald en we houden de kosten goed onder controle.

"We hebben een heerlijke avond gehad en we hopen hier, na de lockdown, nog vaak terug te komen. Ik hoop dat je het overleeft, die tweede lockdown. Daarom heb ik een deal voor je."

Uiteraard is dit een heel slecht jaar, maar we hebben ook goede jaren gehad en kunnen het gelukkig hebben. Maakt u zich daarover maar geen zorgen.

"Zo is het ook zeker niet bedoeld, mijn excuses als het zo overkomt. Maar ik wil u vanavond graag de rekening dubbel betalen. Zegt u mij maar wat de schade is, ik betaal dubbel. Na de lockdown komen we dan graag nog een keer bij u eten. Mocht u er dan niet meer zijn, dan is dat jammer voor ons, maar ik wil graag mijn bescheiden bijdrage leveren in moeilijke tijden aan dit mooie restaurant in onze nieuwe buurt."

Ik was er even stil van.

We rekenden af, ik pakte de jassen en begeleidde mijn laatste gasten naar buiten. De klokken van de Westertoren sloegen tien keer.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN in actie! #BlackMonday: final sale horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceert de landelijke campagne #BlackMonday, die op maandag 7 december van start gaat. Onder de noemer #BlackMonday worden horecaondernemers opgeroepen deel te nemen aan de landelijke actie. Met de campagne wil KHN duidelijk maken dat als de overheid niet per omga ...

Wet- en regelgeving
Cao horeca verlengd tot eind 2021

FNV Horeca, CNV Vakmensen en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn overeengekomen de huidige cao in de horeca met een jaar te verlengen onder gelijke voorwaarden. De drie partijen zijn het er over eens dat d ...

Corona
"Honderden miljoenen voor horeca en cultuur"

Haagse bronnen melden aan de NOS dat sectoren die flink geraakt zijn door de coronacrisis en daardoor een zeer groot omzetverlies lijden, kunnen rekenen op honderden miljoenen steun vanuit Den Haag. Volgens de NOS zet het kabinet de komende dagen de puntjes op de i. Bedrijven die meer dan 70 proc ...

Interview Digitaal Ondernemen
Horecamarketing op socials: influencers als spin in het web

Bij een goede marketingstrategie mag social media niet ontbreken. Wil je verzekerd zijn van een groot bereik, dan kun je haast niet om ‘influencers’ heen. Die influencers vind je op Youtube, op hun eigen blogs, Facebook, Instagram, Snapchat of TikTok. Wie een influencer inzet, meestal te ...

KHN Corona
Deel van de horeca dreigt op 17 januari open te gaan, ondanks maatregelen

Vorige week kondigden verschillende horecaondernemers aan om hun zaken op 17 januari te willen openen, ongeacht de dan geldende maatregelen. Zij hebben zojuist verkondigd tegenover Omroep Brabant dat ze het vertrouwen in het kabinet hebben opgezegd en hoe dan ook zullen openen op 17 januari. Omd ...

Economie Corona
Horeca na kunst en cultuur meest pessimistisch over economische vooruitzichten

De vooruitzichten van het Nederlandse bedrijfsleven over de eigen verkopen op de korte termijn zijn sinds de zomer sterk verslechterd. De economie zal naar verwachting tijdelijk weer een stap terug moet doen. Vooral de commerciële dienstverlening heeft pessimistischere verwachtingen voor de kom ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: