Column Sico de Moel: coronavirus

11 maart 2020 | Sico de Moel

De groep voor vanavond heeft zojuist gecancelled in verband met het coronavirus. 30 man Google. Directe orders vanuit de Amerikaanse Headquarters.

Alles wordt wel netjes betaald, maar toch is het naar. Want ik snap ook wel dat er door dit bedrijf voorlopig geen feestjes meer worden gegeven. En ze zijn natuurlijk niet de enige.

Het ging zo lekker dit jaar. De eerste twee maanden deden we 60 procent meer omzet dan vorig jaar. En met alle geplande grote events in Nederland kon dit een topjaar worden.

Ik ben er helemaal klaar voor: mijn team is op orde, de keuken is gerenoveerd, nieuwe stoelen, mooie luifel, nieuw terras, de formule staat als een huis. Klaar voor ons topjaar.

We zien de angst in de economie kruipen. Net als bijna 20 jaar geleden, 9/11. De grote internationale bedrijven reageren direct met een investeringsstop, een vacaturestop en reisbeperkingen. Daar passen ook voorlopig geen feestjes bij.

Déjà vu: toen terrorisme, nu het virus. Het volk denkt dat het allemaal wel meevalt, de politiek claimt alles onder controle te hebben en maant dat we vooral moeten blijven consumeren. Ondertussen maken de slimme jongens en meisjes bij de multinationals hun eigen plan en mijden ze voorlopig alle risico's.

Eerst alle vakantiedagen opnemen, flexkrachten eruit, dan de tijdelijke contracten niet verlengen en arbeidstijdverkorting aanvragen. Inkrimpen en focussen op de core business.

Het virus heeft zijn werk allang gedaan. Wie gaat er nog investeren in dat gekke crowdfundingsproject van die jonge enthousiaste restaurantondernemer? Wie geeft deze maand zijn favoriete personeelslid nog een contract voor onbepaalde tijd? Welke expat gaat er nog een huis kopen in Amsterdam?

20 jaar geleden had ik nog een horeca-uitzendbureau en was ik totaal niet voorbereid.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: