Column Sico de Moel: coronavirus

11 maart 2020 | Sico de Moel

De groep voor vanavond heeft zojuist gecancelled in verband met het coronavirus. 30 man Google. Directe orders vanuit de Amerikaanse Headquarters.

Alles wordt wel netjes betaald, maar toch is het naar. Want ik snap ook wel dat er door dit bedrijf voorlopig geen feestjes meer worden gegeven. En ze zijn natuurlijk niet de enige.

Het ging zo lekker dit jaar. De eerste twee maanden deden we 60 procent meer omzet dan vorig jaar. En met alle geplande grote events in Nederland kon dit een topjaar worden.

Ik ben er helemaal klaar voor: mijn team is op orde, de keuken is gerenoveerd, nieuwe stoelen, mooie luifel, nieuw terras, de formule staat als een huis. Klaar voor ons topjaar.

We zien de angst in de economie kruipen. Net als bijna 20 jaar geleden, 9/11. De grote internationale bedrijven reageren direct met een investeringsstop, een vacaturestop en reisbeperkingen. Daar passen ook voorlopig geen feestjes bij.

Déjà vu: toen terrorisme, nu het virus. Het volk denkt dat het allemaal wel meevalt, de politiek claimt alles onder controle te hebben en maant dat we vooral moeten blijven consumeren. Ondertussen maken de slimme jongens en meisjes bij de multinationals hun eigen plan en mijden ze voorlopig alle risico's.

Eerst alle vakantiedagen opnemen, flexkrachten eruit, dan de tijdelijke contracten niet verlengen en arbeidstijdverkorting aanvragen. Inkrimpen en focussen op de core business.

Het virus heeft zijn werk allang gedaan. Wie gaat er nog investeren in dat gekke crowdfundingsproject van die jonge enthousiaste restaurantondernemer? Wie geeft deze maand zijn favoriete personeelslid nog een contract voor onbepaalde tijd? Welke expat gaat er nog een huis kopen in Amsterdam?

20 jaar geleden had ik nog een horeca-uitzendbureau en was ik totaal niet voorbereid.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: