Column Sico de Moel: California vintners

25 juli 2019 | Sico de Moel

Kapitein Niels kwam met een groepje winelovers uit California. Niels doet speciale riviercruises for winelovers. Stevige kerel; als hij in Amsterdam is, komt hij graag even langs met een groepje.

Hij kwam zelf wat eerder. 'Sico, dit zijn wijnmakers uit California, geen kleine jongens. Ik blijf nog even buiten, mag ik alvast een glas rood?'.

De meeste tafeltjes binnen waren al halverwege de proeverij. Prettig, want ik vermoedde dat onze vintners wel wat extra aandacht zouden vragen.

'Wat maken ze?' vroeg ik aan Niels: 'Cabernet Frank, Syrah, veel rood.'

Daar kwamen ze, zes zelfverzekerde, 'bold & beautiful' - stereotype Amerikaanse businessmen en -women.

ZIj maakten de beste wijnen van de wereld. Om dat voor zichzelf te bevestigen maakten ze een wijnreisje door Europa.

Te beginnen in Amsterdam, bij mij. Voor de gelegenheid hadden ze een kamer in het Pulitzer Hotel geboekt, hier om de hoek.

Ik besloot ze buiten te verwelkomen met een glas Frysling brûswyn. 'Dutch Prosecco' noemden ze het wat lacherig. Ik liet het maar even zo.

Even later bracht ik de amuse naar buiten en nodigde het gezelschap uit om naar binnen te komen als ze er klaar voor waren.

Een groepje die je niet te veel vragen moet stellen of keuze moet geven, ze willen gewoon een leuke avond. Ik vertelde ze dat ik deze avond een all-dutch-experience voor ze had met New Dutch Cuisine en Dutch wines. Het was goed.

De eerste wijn werd kritisch geproefd. Amerikanen houden vaak van superdroge, frisse witte wijnen, maar dat past niet zo goed bij mijn eerste gerechtjes. 

Daar kreeg ik direct de eerste beoordeling om mijn oren. De gewürztraminer was okay, maar voor hun smaak iets te zoet. Maar ze gaven toe dat het wel een goede match was met de gerechten.

Ondertussen vroeg de eerste van het gezelschap al waar het vlees bleef, want ze hielden van vlees. Ik legde uit de New Dutch Cuisine veel werkt met lokale groenten, duurzame vis, maar dat er ook zeker Hollands wild in zat en duurzaam vlees.

Bij de wilde houtduif kregen ze hun eerste rode wijn. Rood was helemaal hun ding, ze gingen er dus even goed voor zitten.

Cabernet Cortis? Daar hadden ze nog nooit van gehoord, van die druif. Voordat iedereen aandachtig had geproefd riep Christina, die in het midden van de tafel zat en haar glas altijd als eerste op had, dat deze wijn maar gekaraffeerd moest worden. Deze wijn had absoluut lucht nodig.

Ik proefde, ze had eigenlijk wel gelijk. De wijn was ook jong, 2016. Zelf deden ze geen jonge wijnen, ze lieten ze hun wijnen altijd minimaal 6 jaar rijpen.

Ik schonk nog een tweede ronde uit mijn karaf die een stuk beter in de smaak viel.

Het volgende gerecht met vergeten Hollandse groenten, viel, verrassend genoeg, buitengewoon in de smaak. Mijn sceptische Amerikaanse vintners begonnen er steeds meer plezier in te krijgen.

De volgende rode wijn was de Monarch, ook een lokale nieuwe druif. Er riep nog iemand dat deze ook gekaraffeerd moest. Maar dat heeft deze wijn niet nodig. Christina was het helemaal met me eens.

Ik wist dat deze het best in de smaak zou vallen. Rijk, fruitig, wat hout, een beetje hun stijl.

Ondertussen had ik een businesscard van Christina gekregen. Een redelijk grote wijngaard ten Zuid-oosten van Los Angeles. Geen goedkope wijnen.

Na het Texels lam en de crème brûlée met friszure rabarber waren ze helemaal overtuigd. Dit was een geweldigde avond.

Zelfs mijn dessertwijn was een topper.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: