Column Sico de Moel: California vintners

25 juli 2019 | Sico de Moel

Kapitein Niels kwam met een groepje winelovers uit California. Niels doet speciale riviercruises for winelovers. Stevige kerel; als hij in Amsterdam is, komt hij graag even langs met een groepje.

Hij kwam zelf wat eerder. 'Sico, dit zijn wijnmakers uit California, geen kleine jongens. Ik blijf nog even buiten, mag ik alvast een glas rood?'.

De meeste tafeltjes binnen waren al halverwege de proeverij. Prettig, want ik vermoedde dat onze vintners wel wat extra aandacht zouden vragen.

'Wat maken ze?' vroeg ik aan Niels: 'Cabernet Frank, Syrah, veel rood.'

Daar kwamen ze, zes zelfverzekerde, 'bold & beautiful' - stereotype Amerikaanse businessmen en -women.

ZIj maakten de beste wijnen van de wereld. Om dat voor zichzelf te bevestigen maakten ze een wijnreisje door Europa.

Te beginnen in Amsterdam, bij mij. Voor de gelegenheid hadden ze een kamer in het Pulitzer Hotel geboekt, hier om de hoek.

Ik besloot ze buiten te verwelkomen met een glas Frysling brûswyn. 'Dutch Prosecco' noemden ze het wat lacherig. Ik liet het maar even zo.

Even later bracht ik de amuse naar buiten en nodigde het gezelschap uit om naar binnen te komen als ze er klaar voor waren.

Een groepje die je niet te veel vragen moet stellen of keuze moet geven, ze willen gewoon een leuke avond. Ik vertelde ze dat ik deze avond een all-dutch-experience voor ze had met New Dutch Cuisine en Dutch wines. Het was goed.

De eerste wijn werd kritisch geproefd. Amerikanen houden vaak van superdroge, frisse witte wijnen, maar dat past niet zo goed bij mijn eerste gerechtjes. 

Daar kreeg ik direct de eerste beoordeling om mijn oren. De gewürztraminer was okay, maar voor hun smaak iets te zoet. Maar ze gaven toe dat het wel een goede match was met de gerechten.

Ondertussen vroeg de eerste van het gezelschap al waar het vlees bleef, want ze hielden van vlees. Ik legde uit de New Dutch Cuisine veel werkt met lokale groenten, duurzame vis, maar dat er ook zeker Hollands wild in zat en duurzaam vlees.

Bij de wilde houtduif kregen ze hun eerste rode wijn. Rood was helemaal hun ding, ze gingen er dus even goed voor zitten.

Cabernet Cortis? Daar hadden ze nog nooit van gehoord, van die druif. Voordat iedereen aandachtig had geproefd riep Christina, die in het midden van de tafel zat en haar glas altijd als eerste op had, dat deze wijn maar gekaraffeerd moest worden. Deze wijn had absoluut lucht nodig.

Ik proefde, ze had eigenlijk wel gelijk. De wijn was ook jong, 2016. Zelf deden ze geen jonge wijnen, ze lieten ze hun wijnen altijd minimaal 6 jaar rijpen.

Ik schonk nog een tweede ronde uit mijn karaf die een stuk beter in de smaak viel.

Het volgende gerecht met vergeten Hollandse groenten, viel, verrassend genoeg, buitengewoon in de smaak. Mijn sceptische Amerikaanse vintners begonnen er steeds meer plezier in te krijgen.

De volgende rode wijn was de Monarch, ook een lokale nieuwe druif. Er riep nog iemand dat deze ook gekaraffeerd moest. Maar dat heeft deze wijn niet nodig. Christina was het helemaal met me eens.

Ik wist dat deze het best in de smaak zou vallen. Rijk, fruitig, wat hout, een beetje hun stijl.

Ondertussen had ik een businesscard van Christina gekregen. Een redelijk grote wijngaard ten Zuid-oosten van Los Angeles. Geen goedkope wijnen.

Na het Texels lam en de crème brûlée met friszure rabarber waren ze helemaal overtuigd. Dit was een geweldigde avond.

Zelfs mijn dessertwijn was een topper.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: