Column: bezorgen is de toekomst!

18 januari 2019 | David Bakker

De bezorgomzet binnen de totale foodmarkt is in vijf jaar verviervoudigd, van 975,5 miljoen in 2014 tot een verwachte omzet van 4 miljard euro in 2019. Met die cijfers opende het Food Institute Service Nederland (FSIN) twee weken geleden de Horecava 2019. Eerder in december schatte het FSIN al dat de omzet van de bezorgmarkt in 2025 zal stijgen tot 6,2 miljard euro. Dat zijn flinke cijfers waar u als horecaondernemer uw voordeel mee kan doen.

Voornamelijk jongeren die aan het begin van hun carrière staan, zullen vaker kiezen voor een bezorgmaaltijd. Let wel: ten opzichte van een decennium terug, is de wens van degene die een bezorgmaaltijd bestelt behoorlijk veranderd. Van broodje shoarma naar quinoasalade. Dat een bezorgmaaltijd quick & dirty hoort te zijn, is niet meer.

Sushi en Funghi

Het horecalandschap zal er in 2025 anders uitzien dan nu. Waar voornamelijk restaurants en lunchrooms een plek zijn om een gezellig samenzijn te hebben, zie je nu al in de randstad dat er steeds meer productiekeukens in opmars zijn. Koks die zonder restaurant werken aan gerechten, puur en alleen voor de bezorgmarkt. Daarbij is het geen uitzondering dat diezelfde kok voor meerdere verschillende bedrijven werkt, in dezelfde keuken. Terwijl hij de sushi nog even wat strakker aanrolt kijkt hij in de steenoven of de pizza funghi niet aanbrandt.

Ontwikkeling

Probleem ligt nog altijd bij het imago van de kwaliteit van bezorgvoedsel, dat is niet al te best. Gelukkig wordt het langzaamaan beter. Innovatieve bedrijven zijn hard aan het werk om de producten waarin het voedsel wordt bezorgd, dusdanig te ontwikkelen dat het eten dezelfde kwaliteit behoudt als op het moment dat het de keuken verlaat. Kartonnen bakken met ventilatiegaten en een schoorsteeneffect om de frieten niet slap te laten worden, dat soort dingen.

De bezorgmarkt heeft een disruptief karakter. Traditionele restaurants hebben moeite om bij te blijven, als is dit vaak een keuze. Ondernemen is om je heen kijken, trends signaleren, trends toepassen en mijn columns lezen (grapje natuurlijk). Riad Farhat, een succesvolle Amsterdamse horecaondernemer, zij laatste tegen mij: “Je moet gewoon goed om je heen kijken en aanvoelen waar de buurt behoefte.” Is dat de kern van een succesvolle horecazaak?

Wil je reageren op deze column? Hoe groot het marktaandeel van de bezorgmarkt wordt? Mij vertellen hoe jij denkt dat een succesvolle horecazaak gerund moet worden? Laat het mij weten. david.bakker@uitgeverijps.nl .

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Achtergronden Vega
10x vegan innovatie op Horecava 2020

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers. In deze blog zet ProVeg Nederland 10 van de meest vernieuwende ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: