Column: rookvrij terras?

12 juli 2019 | David Bakker

Vorig jaar zat ik in de Thaise stad Chiang Mai heerlijk aan de rivier Ping na te genieten van een uitgebreid diner, glaasje cognac erbij. Intens gelukkig. Ik frutsel mijn pakje Marlboro Light uit m’n korte broek, vis mijn zippo uit m’n andere zak en nog voordat ik een vlam uit de aansteker krijg, wordt mij in gebrekkig, doch verstaanbaar Engels verzocht om dit niet te doen. “No smoke sir, yes. Here. There by the river you can, yes.”

Het verbaasde mij, want ik zat toch echt op het terras. Buiten. In de openlucht. In Nederland had ik hier nog nooit van gehoord. Ik besloot lekker te blijven zitten, geen sigaretje. Het zette mij wel aan het denken. Is het nou wel of niet gastvrij om roken te verbieden op het terras? Vorige week zat ik op een terras naast een gezin met kleine kinderen. Een groot glas Weizen op het kleine tafeltje voor me. Zonnetje op m’n bolletje. Weer dat intense gelukkige gevoel. Maar geen sigaret, er zaten kinderen naast mij.

Als roker ben je tegenwoordig wel een soort paria. Hoewel ik, zoals het zo mooi heet, een gelegenheidsroker ben, voel je je toch wel met de nek aangekeken. Misschien wel terecht; het stinkt, prikt, is ongezond en vies. En toch vind ik het ontzettend lekker om bij een goed glas bier een sigaretje te roken. Verbied je roken op het terras, zet je de groep rokers weg. Laat je het toe, dan zal de groep anti-rokers niet op je terras gaan zitten

Het terrasseizoen is in volle gang en elke horecaondernemer zal hier ongetwijfeld over nadenken. In Amsterdam zie je al horecaondernemers die ervoor kiezen om op delen van het terras roken toe te staan en een deel rookvrij te houden. Goed idee, denk ik. Zo houd je beide groepen binnen.

Toen het rookverbod zijn intrede deed in de horeca in 2008, was iedereen verbolgen over het feit dat je na het diner geen dikke sigaar meer op mocht steken midden in het restaurant. Inmiddels is dat idee helemaal ingeburgerd. Zie je nog voor je dat in het restaurant volle asbakken op de tafel staan? In de nabij toekomst zal, denk ik, ook het terras rookvrij zijn.

David Bakker is redacteur van De RestaurantKrant en heeft ruim vijftien jaar horeca-ervaring. Reageren? Graag: david.bakker@uitgeverijps.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: wordt de horeca eindelijk onderdeel van de oplossing?

Door het mooie weer van vorige week zijn de schellen van de ogen gevallen bij een deel van de burgemeesters, OMT-leden en politiek. Wat wij al lang wisten en verkondigden is waarheid geworden. Bij mooi weer en na een zware winter is er geen houden meer aan en moet de mens eruit. Wij kennen de mens n ...

Corona
‘Gastvrij Arnhem’ eerste centrale registratie tool voor horeca

Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederl ...

Corona
'Kabinet wil terrassen openen op 21 april'

Het kabinet wil de terrassen op 21 april openen. Ook wil de regering de winkels weer openen. Aanstaande vrijdag buigt het OMT zich over de kwestie. Ook het schrappen van de avondklok ligt op tafel. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover verschillende landelijke media. De versoepelingen hangen a ...

Economie Corona
Aantal opgeheven horecavestigingen in 2020 hoger dan ooit

In de Randstad zijn in 2020 relatief veel vestigingen van bedrijven opgeheven. In de regio’s Haarlem en Groot-Amsterdam ging het om ruim 6,5 procent van alle bedrijfsvestigingen. In 2020 was zowel het aantal opheffingen als oprichtingen van bedrijfsvestigingen het hoogst sinds het begin van de ...

Interview
E-mailmarketing in de horeca: personalisatie is 'key'

Communiceren met gasten is in de horeca essentieel. Nu de branche nog altijd gebukt gaat onder de coronamaatregelen is communiceren via digitale kanalen van groot belang. Voor nieuwe gasten, maar ook voor terugkerende gasten. E-mailmarketing is daarin essentieel. Het verzamelen van e-mailadressen ...

Wet- en regelgeving Corona
Burgemeesters willen terrassen graag weer openen

Steeds meer burgemeesters scharen zich achter de oproep van burgemeester Halsema (Amsterdam) om de terrassen weer te openen. Dit zou het beter mogelijk maken om de buitenruimte optimaal en gecontroleerd te kunnen gebruiken, met inachtneming van de coronamaatregelen. In veel steden werd het de afg ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: