Column: rookvrij terras?

Auteur: David Bakker
Column: rookvrij terras?

Vorig jaar zat ik in de Thaise stad Chiang Mai heerlijk aan de rivier Ping na te genieten van een uitgebreid diner, glaasje cognac erbij. Intens gelukkig. Ik frutsel mijn pakje Marlboro Light uit m’n korte broek, vis mijn zippo uit m’n andere zak en nog voordat ik een vlam uit de aansteker krijg, wordt mij in gebrekkig, doch verstaanbaar Engels verzocht om dit niet te doen. “No smoke sir, yes. Here. There by the river you can, yes.”

Het verbaasde mij, want ik zat toch echt op het terras. Buiten. In de openlucht. In Nederland had ik hier nog nooit van gehoord. Ik besloot lekker te blijven zitten, geen sigaretje. Het zette mij wel aan het denken. Is het nou wel of niet gastvrij om roken te verbieden op het terras? Vorige week zat ik op een terras naast een gezin met kleine kinderen. Een groot glas Weizen op het kleine tafeltje voor me. Zonnetje op m’n bolletje. Weer dat intense gelukkige gevoel. Maar geen sigaret, er zaten kinderen naast mij.

Als roker ben je tegenwoordig wel een soort paria. Hoewel ik, zoals het zo mooi heet, een gelegenheidsroker ben, voel je je toch wel met de nek aangekeken. Misschien wel terecht; het stinkt, prikt, is ongezond en vies. En toch vind ik het ontzettend lekker om bij een goed glas bier een sigaretje te roken. Verbied je roken op het terras, zet je de groep rokers weg. Laat je het toe, dan zal de groep anti-rokers niet op je terras gaan zitten

Het terrasseizoen is in volle gang en elke horecaondernemer zal hier ongetwijfeld over nadenken. In Amsterdam zie je al horecaondernemers die ervoor kiezen om op delen van het terras roken toe te staan en een deel rookvrij te houden. Goed idee, denk ik. Zo houd je beide groepen binnen.

Toen het rookverbod zijn intrede deed in de horeca in 2008, was iedereen verbolgen over het feit dat je na het diner geen dikke sigaar meer op mocht steken midden in het restaurant. Inmiddels is dat idee helemaal ingeburgerd. Zie je nog voor je dat in het restaurant volle asbakken op de tafel staan? In de nabij toekomst zal, denk ik, ook het terras rookvrij zijn.

David Bakker is redacteur van De RestaurantKrant en heeft ruim vijftien jaar horeca-ervaring. Reageren? Graag: david.bakker@uitgeverijps.nl.

Overig nieuws