Column: rookvrij terras?

12 juli 2019 | David Bakker

Vorig jaar zat ik in de Thaise stad Chiang Mai heerlijk aan de rivier Ping na te genieten van een uitgebreid diner, glaasje cognac erbij. Intens gelukkig. Ik frutsel mijn pakje Marlboro Light uit m’n korte broek, vis mijn zippo uit m’n andere zak en nog voordat ik een vlam uit de aansteker krijg, wordt mij in gebrekkig, doch verstaanbaar Engels verzocht om dit niet te doen. “No smoke sir, yes. Here. There by the river you can, yes.”

Het verbaasde mij, want ik zat toch echt op het terras. Buiten. In de openlucht. In Nederland had ik hier nog nooit van gehoord. Ik besloot lekker te blijven zitten, geen sigaretje. Het zette mij wel aan het denken. Is het nou wel of niet gastvrij om roken te verbieden op het terras? Vorige week zat ik op een terras naast een gezin met kleine kinderen. Een groot glas Weizen op het kleine tafeltje voor me. Zonnetje op m’n bolletje. Weer dat intense gelukkige gevoel. Maar geen sigaret, er zaten kinderen naast mij.

Als roker ben je tegenwoordig wel een soort paria. Hoewel ik, zoals het zo mooi heet, een gelegenheidsroker ben, voel je je toch wel met de nek aangekeken. Misschien wel terecht; het stinkt, prikt, is ongezond en vies. En toch vind ik het ontzettend lekker om bij een goed glas bier een sigaretje te roken. Verbied je roken op het terras, zet je de groep rokers weg. Laat je het toe, dan zal de groep anti-rokers niet op je terras gaan zitten

Het terrasseizoen is in volle gang en elke horecaondernemer zal hier ongetwijfeld over nadenken. In Amsterdam zie je al horecaondernemers die ervoor kiezen om op delen van het terras roken toe te staan en een deel rookvrij te houden. Goed idee, denk ik. Zo houd je beide groepen binnen.

Toen het rookverbod zijn intrede deed in de horeca in 2008, was iedereen verbolgen over het feit dat je na het diner geen dikke sigaar meer op mocht steken midden in het restaurant. Inmiddels is dat idee helemaal ingeburgerd. Zie je nog voor je dat in het restaurant volle asbakken op de tafel staan? In de nabij toekomst zal, denk ik, ook het terras rookvrij zijn.

Reageren? Graag: david.bakker@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

"Een concept bewaken vergt scherpte"

Een ijzersterk concept bepaalt het bestaansrecht van je horecaonderneming. De concurrentie in de horeca is moordend. Om te overleven is een eigen identiteit, DNA en karakter noodzakelijk. Een goed concept neerzetten en bewaken is een voortdurend proces, voor iedere ondernemer. De manier waarop Vi...

Opening Restaurant Vega
Nationale Week Zonder Vlees opent pop-up restaurant in samenwerking met Peter Lute

Vanaf vandaag is het mogelijk om te reserveren voor het Week Zonder Vlees pop-up restaurant, dat van 9 t/m 15 maart tijdens de Nationale Week Zonder Vlees geopend wordt in Muiden. Het restaurant staat onder leiding van topchef Peter Lute en het team van de Kruidfabriek, die alle gasten met een vege...

Opening Rotterdam
Chef-kok Florian van Dillen opent in maart 2020 eigen restaurant in Rotterdam

Het Scheepvaartkwartier in Rotterdam krijgt er een nieuwe horecagelegenheid bij. Chef-kok Florian van Dillen opent er een restaurant en bar in het pand van het voormalige restaurant La Stanza. Het bedrijf opent in maart 2020 de deuren en opereert onder de vlag van by FLIPP. Florian van Dillen (29...

Columns Blog
Kan het uit?

Vandaag werd ik benaderd door een landelijke nieuwswebsite. De dame in kwestie had een vraag gerelateerd aan horeca-advies. Of ik in een video mijn mening wilde geven over ‘All you can eat’ restaurants. Hoe ze financieel uitkomen met zo’n concept waar mensen ongelimiteerd eten en d...

Opening Internationaal
Foodhall Scheveningen opent haar deuren [Foto's]

Op de Noordboulevard vind je vanaf dit voorjaar de gloednieuwe Foodhall Scheveningen: een prachtige hal met de look en feel van een levendig en werelds marktplein, waar je kunt genieten van gerechten uit zestien verschillende wereldkeukens. Foodhall Scheveningen is dé locatie voor een hapje e...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: