Column: rookvrij terras?

12 juli 2019 | David Bakker

Vorig jaar zat ik in de Thaise stad Chiang Mai heerlijk aan de rivier Ping na te genieten van een uitgebreid diner, glaasje cognac erbij. Intens gelukkig. Ik frutsel mijn pakje Marlboro Light uit m’n korte broek, vis mijn zippo uit m’n andere zak en nog voordat ik een vlam uit de aansteker krijg, wordt mij in gebrekkig, doch verstaanbaar Engels verzocht om dit niet te doen. “No smoke sir, yes. Here. There by the river you can, yes.”

Het verbaasde mij, want ik zat toch echt op het terras. Buiten. In de openlucht. In Nederland had ik hier nog nooit van gehoord. Ik besloot lekker te blijven zitten, geen sigaretje. Het zette mij wel aan het denken. Is het nou wel of niet gastvrij om roken te verbieden op het terras? Vorige week zat ik op een terras naast een gezin met kleine kinderen. Een groot glas Weizen op het kleine tafeltje voor me. Zonnetje op m’n bolletje. Weer dat intense gelukkige gevoel. Maar geen sigaret, er zaten kinderen naast mij.

Als roker ben je tegenwoordig wel een soort paria. Hoewel ik, zoals het zo mooi heet, een gelegenheidsroker ben, voel je je toch wel met de nek aangekeken. Misschien wel terecht; het stinkt, prikt, is ongezond en vies. En toch vind ik het ontzettend lekker om bij een goed glas bier een sigaretje te roken. Verbied je roken op het terras, zet je de groep rokers weg. Laat je het toe, dan zal de groep anti-rokers niet op je terras gaan zitten

Het terrasseizoen is in volle gang en elke horecaondernemer zal hier ongetwijfeld over nadenken. In Amsterdam zie je al horecaondernemers die ervoor kiezen om op delen van het terras roken toe te staan en een deel rookvrij te houden. Goed idee, denk ik. Zo houd je beide groepen binnen.

Toen het rookverbod zijn intrede deed in de horeca in 2008, was iedereen verbolgen over het feit dat je na het diner geen dikke sigaar meer op mocht steken midden in het restaurant. Inmiddels is dat idee helemaal ingeburgerd. Zie je nog voor je dat in het restaurant volle asbakken op de tafel staan? In de nabij toekomst zal, denk ik, ook het terras rookvrij zijn.

David Bakker is redacteur van De RestaurantKrant en heeft ruim vijftien jaar horeca-ervaring. Reageren? Graag: david.bakker@uitgeverijps.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Fernando Jonker: maak soms een uitzondering

Bij Fernando’s gebruiken we convenienceproducten. Is dat per definitie fout? Ik vind van niet. Sojasaus, is daar iets mis mee? Vissaus? Als je dat zelf moet gaan maken, gaat er ontzettend veel tijd en moeite in zitten en levert het iets op qua smaak? Misschien wel, maar ik vind de kant-en-k...

Nice 'n Easy
Seafood Bar Je m'en Fish uit Gent brengt zeevruchten met een twist

De Frans-Engelse woordspeling zegt het eigenlijk allemaal. In de Gentse seafood bar ‘Je m’en Fish’ hoef je geen net pak te dragen om een oester te degusteren. Hier krijg je kwaliteit uit de zee die je zelfs staand aan de bar kan verorberen. Drie jongelui die hun job als advocate...

Culinair Nice 'n Easy
Rik Jansma en Laurens Samsen (Basiliek) in gesprek over convenience

De kwaliteit van veel ‘gemaksproducten’ is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Toch blijft koken vooral een ambacht. In sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk gaan eigenaar en sterrenchef Rik Jansma en zijn pupil Laurens Samsen het gesprek aan. Convenienceproducten, halffabricate...

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Achtergronden Vega
Eet Geen Dierendag: hoe vier jij het?

Elk jaar op 4 oktober vertroetelen we onze trouwe viervoeters. Het kan niet op: van extra lange wandelingen tot enorme botten, cadeautjes en zelfs hele taarten. Dit jaar viert Wakker Dier alweer voor de 10e keer Eet Geen Dierendag en maken we er ook voor onszelf een feestje van. We vieren deze bijzo...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: