Column: rookvrij terras?

12 juli 2019 | David Bakker

Vorig jaar zat ik in de Thaise stad Chiang Mai heerlijk aan de rivier Ping na te genieten van een uitgebreid diner, glaasje cognac erbij. Intens gelukkig. Ik frutsel mijn pakje Marlboro Light uit m’n korte broek, vis mijn zippo uit m’n andere zak en nog voordat ik een vlam uit de aansteker krijg, wordt mij in gebrekkig, doch verstaanbaar Engels verzocht om dit niet te doen. “No smoke sir, yes. Here. There by the river you can, yes.”

Het verbaasde mij, want ik zat toch echt op het terras. Buiten. In de openlucht. In Nederland had ik hier nog nooit van gehoord. Ik besloot lekker te blijven zitten, geen sigaretje. Het zette mij wel aan het denken. Is het nou wel of niet gastvrij om roken te verbieden op het terras? Vorige week zat ik op een terras naast een gezin met kleine kinderen. Een groot glas Weizen op het kleine tafeltje voor me. Zonnetje op m’n bolletje. Weer dat intense gelukkige gevoel. Maar geen sigaret, er zaten kinderen naast mij.

Als roker ben je tegenwoordig wel een soort paria. Hoewel ik, zoals het zo mooi heet, een gelegenheidsroker ben, voel je je toch wel met de nek aangekeken. Misschien wel terecht; het stinkt, prikt, is ongezond en vies. En toch vind ik het ontzettend lekker om bij een goed glas bier een sigaretje te roken. Verbied je roken op het terras, zet je de groep rokers weg. Laat je het toe, dan zal de groep anti-rokers niet op je terras gaan zitten

Het terrasseizoen is in volle gang en elke horecaondernemer zal hier ongetwijfeld over nadenken. In Amsterdam zie je al horecaondernemers die ervoor kiezen om op delen van het terras roken toe te staan en een deel rookvrij te houden. Goed idee, denk ik. Zo houd je beide groepen binnen.

Toen het rookverbod zijn intrede deed in de horeca in 2008, was iedereen verbolgen over het feit dat je na het diner geen dikke sigaar meer op mocht steken midden in het restaurant. Inmiddels is dat idee helemaal ingeburgerd. Zie je nog voor je dat in het restaurant volle asbakken op de tafel staan? In de nabij toekomst zal, denk ik, ook het terras rookvrij zijn.

David Bakker is redacteur van De RestaurantKrant en heeft ruim vijftien jaar horeca-ervaring. Reageren? Graag: david.bakker@uitgeverijps.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: