Column: Jacob Jan Boerma heeft de Champions League drie keer gewonnen

9 oktober 2019 | David Bakker

Jacob Jan Boerma stopt ermee. Restaurant De Leest sluit aan het einde van dit jaar definitief de deuren. Daarmee raakt Nederland een van de beste restaurants van het land kwijt én leveren we drie Michelinsterren in.

Een parel in de Nederlandse gastronomie. Dat is Boerma. Uitgesproken, energiek, creatief en een behoorlijke doorzetter die al ruim zeventien jaar de pannen van het dak kookt in De Leest. Niets meer dan lof voor de geboren Oostenrijker. Het moet wat zijn om je levenswerk na bijna achttien jaar achter je te laten.

Ik interviewde hem een halfjaar geleden, tijdens het Global Restaurant Investment Forum. Ik was van plan om naar huis te gaan na het interview. Hij adviseerde mij toch echt te wachten om naar zijn idool Marco Pierre White te luisteren. Die werd live geïnterviewd. Ik wachtte, want je luistert naar Jacob Jan.

Marco Pierre White vertelde over zijn indrukwekkende carrière en waarom hij al zijn Michelinsterren in 1999 inleverde: hij was verzadigd en had geen uitdaging meer. Een halfuur eerder vertelde Jacob Jan over internationale ambities, concepten neerzetten en dat hij niet tot zijn pensioen De Leest wilde doen. Ik had het kunnen zien aankomen.

Sébastien Bras

Het is een trend van de laatste jaren; sterrenchefs die hun sterrenrestaurants sluiten. Sébastien Bras, een top-chef uit Frankrijk, leverde in 2017 zijn drie sterren in. De druk werd hem te groot. Ook de Nederlandse top-chef Jan Gaastra van Koriander uit Drachten, leverde vorig jaar zijn Michelinster in en een aantal maanden geleden sloot hij definiet de deuren. 

Nu heb ik niet het idee dat Jacob Jan Boerma niet met de druk van Michelin om kan gaan. Zo komt hij in elk geval niet over. Hij had het gewoon gehad, was nog nooit met zijn zoontje naar de speeltuin geweest, stond iedere dag om 7 uur op en werkte tot ná middernacht. Als je dan het hoogst haalbare hebt bereikt kan ik mij voorstellen dat het moeilijk is om je nog volledig op te laden. 

Het maximale

Kijk bijvoorbeeld naar Koen van der Plas, door Gault&Millau uitgekozen tot Sommelier van het Jaar 2019, werkte bij die andere driesterrenzaak: Inter Scaldes. Was onderdeel van het team toen het restaurant uit Kruiningen in december 2017 de derde ster behaalde. Een jaar later zegde hij zijn baan op. Het maximale was bereikt en niet veel later koos hij voor de uitdaging bij Kasteel Heemstede, waar hij samen met chef-kok Ollie Schuiling iets heel moois aan het neerzetten is.

De top van de gastronomie bedrijft topsport en topsporters willen de Champions League winnen. Het liefst drie keer. Vervolgens wereldkampioen worden en een glansrijke carrière als trainer tegemoet gaan. Jacob Jan Boerma heeft de Champions League drie keer gewonnen, nu kiest hij voor een trainerscarrière om zijn expertise over te geven aan de jonge honden in de gastronomie.Succes Jacob Jan!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Ruim 1 op de 10 Nederlanders gaat met Kerst uit eten

Ruim een op de tien (12 procent) Nederlanders grijpt Kerst aan om uit eten te gaan. Dit blijkt uit een analyse van Taxi2Airport, dat - in aanloop naar de kerstdagen - in kaart bracht op welke manier Nederlanders Kerst vieren. Eten belangrijk tijdens Kerst Kerst is erg populair in Nederland. L...

Opening Culinair
Restaurant Alma Oisterwijk van voormalig sterrenchef Wouter van Laarhoven geopend

Op 19 november 2019 hebben chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars hun restaurant Alma in Oisterwijk geopend. Alma bestaat uit een casual fine-dining-restaurant en een bodega en is gevestigd op De Lind 45a, in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekendstaat en waar ooit ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: