Column: Jacob Jan Boerma heeft de Champions League drie keer gewonnen

9 oktober 2019 | David Bakker

Jacob Jan Boerma stopt ermee. Restaurant De Leest sluit aan het einde van dit jaar definitief de deuren. Daarmee raakt Nederland een van de beste restaurants van het land kwijt én leveren we drie Michelinsterren in.

Een parel in de Nederlandse gastronomie. Dat is Boerma. Uitgesproken, energiek, creatief en een behoorlijke doorzetter die al ruim zeventien jaar de pannen van het dak kookt in De Leest. Niets meer dan lof voor de geboren Oostenrijker. Het moet wat zijn om je levenswerk na bijna achttien jaar achter je te laten.

Ik interviewde hem een halfjaar geleden, tijdens het Global Restaurant Investment Forum. Ik was van plan om naar huis te gaan na het interview. Hij adviseerde mij toch echt te wachten om naar zijn idool Marco Pierre White te luisteren. Die werd live geïnterviewd. Ik wachtte, want je luistert naar Jacob Jan.

Marco Pierre White vertelde over zijn indrukwekkende carrière en waarom hij al zijn Michelinsterren in 1999 inleverde: hij was verzadigd en had geen uitdaging meer. Een halfuur eerder vertelde Jacob Jan over internationale ambities, concepten neerzetten en dat hij niet tot zijn pensioen De Leest wilde doen. Ik had het kunnen zien aankomen.

Sébastien Bras

Het is een trend van de laatste jaren; sterrenchefs die hun sterrenrestaurants sluiten. Sébastien Bras, een top-chef uit Frankrijk, leverde in 2017 zijn drie sterren in. De druk werd hem te groot. Ook de Nederlandse top-chef Jan Gaastra van Koriander uit Drachten, leverde vorig jaar zijn Michelinster in en een aantal maanden geleden sloot hij definiet de deuren. 

Nu heb ik niet het idee dat Jacob Jan Boerma niet met de druk van Michelin om kan gaan. Zo komt hij in elk geval niet over. Hij had het gewoon gehad, was nog nooit met zijn zoontje naar de speeltuin geweest, stond iedere dag om 7 uur op en werkte tot ná middernacht. Als je dan het hoogst haalbare hebt bereikt kan ik mij voorstellen dat het moeilijk is om je nog volledig op te laden. 

Het maximale

Kijk bijvoorbeeld naar Koen van der Plas, door Gault&Millau uitgekozen tot Sommelier van het Jaar 2019, werkte bij die andere driesterrenzaak: Inter Scaldes. Was onderdeel van het team toen het restaurant uit Kruiningen in december 2017 de derde ster behaalde. Een jaar later zegde hij zijn baan op. Het maximale was bereikt en niet veel later koos hij voor de uitdaging bij Kasteel Heemstede, waar hij samen met chef-kok Ollie Schuiling iets heel moois aan het neerzetten is.

De top van de gastronomie bedrijft topsport en topsporters willen de Champions League winnen. Het liefst drie keer. Vervolgens wereldkampioen worden en een glansrijke carrière als trainer tegemoet gaan. Jacob Jan Boerma heeft de Champions League drie keer gewonnen, nu kiest hij voor een trainerscarrière om zijn expertise over te geven aan de jonge honden in de gastronomie.Succes Jacob Jan!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: