Column: Jacob Jan Boerma heeft de Champions League drie keer gewonnen

9 oktober 2019 | David Bakker

Jacob Jan Boerma stopt ermee. Restaurant De Leest sluit aan het einde van dit jaar definitief de deuren. Daarmee raakt Nederland een van de beste restaurants van het land kwijt én leveren we drie Michelinsterren in.

Een parel in de Nederlandse gastronomie. Dat is Boerma. Uitgesproken, energiek, creatief en een behoorlijke doorzetter die al ruim zeventien jaar de pannen van het dak kookt in De Leest. Niets meer dan lof voor de geboren Oostenrijker. Het moet wat zijn om je levenswerk na bijna achttien jaar achter je te laten.

Ik interviewde hem een halfjaar geleden, tijdens het Global Restaurant Investment Forum. Ik was van plan om naar huis te gaan na het interview. Hij adviseerde mij toch echt te wachten om naar zijn idool Marco Pierre White te luisteren. Die werd live geïnterviewd. Ik wachtte, want je luistert naar Jacob Jan.

Marco Pierre White vertelde over zijn indrukwekkende carrière en waarom hij al zijn Michelinsterren in 1999 inleverde: hij was verzadigd en had geen uitdaging meer. Een halfuur eerder vertelde Jacob Jan over internationale ambities, concepten neerzetten en dat hij niet tot zijn pensioen De Leest wilde doen. Ik had het kunnen zien aankomen.

Sébastien Bras

Het is een trend van de laatste jaren; sterrenchefs die hun sterrenrestaurants sluiten. Sébastien Bras, een top-chef uit Frankrijk, leverde in 2017 zijn drie sterren in. De druk werd hem te groot. Ook de Nederlandse top-chef Jan Gaastra van Koriander uit Drachten, leverde vorig jaar zijn Michelinster in en een aantal maanden geleden sloot hij definiet de deuren. 

Nu heb ik niet het idee dat Jacob Jan Boerma niet met de druk van Michelin om kan gaan. Zo komt hij in elk geval niet over. Hij had het gewoon gehad, was nog nooit met zijn zoontje naar de speeltuin geweest, stond iedere dag om 7 uur op en werkte tot ná middernacht. Als je dan het hoogst haalbare hebt bereikt kan ik mij voorstellen dat het moeilijk is om je nog volledig op te laden. 

Het maximale

Kijk bijvoorbeeld naar Koen van der Plas, door Gault&Millau uitgekozen tot Sommelier van het Jaar 2019, werkte bij die andere driesterrenzaak: Inter Scaldes. Was onderdeel van het team toen het restaurant uit Kruiningen in december 2017 de derde ster behaalde. Een jaar later zegde hij zijn baan op. Het maximale was bereikt en niet veel later koos hij voor de uitdaging bij Kasteel Heemstede, waar hij samen met chef-kok Ollie Schuiling iets heel moois aan het neerzetten is.

De top van de gastronomie bedrijft topsport en topsporters willen de Champions League winnen. Het liefst drie keer. Vervolgens wereldkampioen worden en een glansrijke carrière als trainer tegemoet gaan. Jacob Jan Boerma heeft de Champions League drie keer gewonnen, nu kiest hij voor een trainerscarrière om zijn expertise over te geven aan de jonge honden in de gastronomie.Succes Jacob Jan!

David Bakker is redacteur van De RestaurantKrant en heeft ruim vijftien jaar horeca-ervaring. Reageren? Graag: david.bakker@uitgeverijps.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: