Column: Jacob Jan Boerma heeft de Champions League drie keer gewonnen

9 oktober 2019 | David Bakker

Jacob Jan Boerma stopt ermee. Restaurant De Leest sluit aan het einde van dit jaar definitief de deuren. Daarmee raakt Nederland een van de beste restaurants van het land kwijt én leveren we drie Michelinsterren in.

Een parel in de Nederlandse gastronomie. Dat is Boerma. Uitgesproken, energiek, creatief en een behoorlijke doorzetter die al ruim zeventien jaar de pannen van het dak kookt in De Leest. Niets meer dan lof voor de geboren Oostenrijker. Het moet wat zijn om je levenswerk na bijna achttien jaar achter je te laten.

Ik interviewde hem een halfjaar geleden, tijdens het Global Restaurant Investment Forum. Ik was van plan om naar huis te gaan na het interview. Hij adviseerde mij toch echt te wachten om naar zijn idool Marco Pierre White te luisteren. Die werd live geïnterviewd. Ik wachtte, want je luistert naar Jacob Jan.

Marco Pierre White vertelde over zijn indrukwekkende carrière en waarom hij al zijn Michelinsterren in 1999 inleverde: hij was verzadigd en had geen uitdaging meer. Een halfuur eerder vertelde Jacob Jan over internationale ambities, concepten neerzetten en dat hij niet tot zijn pensioen De Leest wilde doen. Ik had het kunnen zien aankomen.

Sébastien Bras

Het is een trend van de laatste jaren; sterrenchefs die hun sterrenrestaurants sluiten. Sébastien Bras, een top-chef uit Frankrijk, leverde in 2017 zijn drie sterren in. De druk werd hem te groot. Ook de Nederlandse top-chef Jan Gaastra van Koriander uit Drachten, leverde vorig jaar zijn Michelinster in en een aantal maanden geleden sloot hij definiet de deuren. 

Nu heb ik niet het idee dat Jacob Jan Boerma niet met de druk van Michelin om kan gaan. Zo komt hij in elk geval niet over. Hij had het gewoon gehad, was nog nooit met zijn zoontje naar de speeltuin geweest, stond iedere dag om 7 uur op en werkte tot ná middernacht. Als je dan het hoogst haalbare hebt bereikt kan ik mij voorstellen dat het moeilijk is om je nog volledig op te laden. 

Het maximale

Kijk bijvoorbeeld naar Koen van der Plas, door Gault&Millau uitgekozen tot Sommelier van het Jaar 2019, werkte bij die andere driesterrenzaak: Inter Scaldes. Was onderdeel van het team toen het restaurant uit Kruiningen in december 2017 de derde ster behaalde. Een jaar later zegde hij zijn baan op. Het maximale was bereikt en niet veel later koos hij voor de uitdaging bij Kasteel Heemstede, waar hij samen met chef-kok Ollie Schuiling iets heel moois aan het neerzetten is.

De top van de gastronomie bedrijft topsport en topsporters willen de Champions League winnen. Het liefst drie keer. Vervolgens wereldkampioen worden en een glansrijke carrière als trainer tegemoet gaan. Jacob Jan Boerma heeft de Champions League drie keer gewonnen, nu kiest hij voor een trainerscarrière om zijn expertise over te geven aan de jonge honden in de gastronomie.Succes Jacob Jan!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: