Column: De stiekeme vegetariër

25 juni 2019 | David Bakker

We hebben ze allemaal wel eens. Van die vragen. Wie ben ik? Waar wil ik naartoe? Wie is de typische Nederlander? Pas ik daarbij?

Nu heb ik sterk het idee dat de horeca ook in zo een soort identiteitscrisis zit. Er komen sterk twee stromingen op die eigenlijk niet met elkaar te rijmen vallen: Vegan en All-meat. Het aantal vegetariërs is de afgelopen jaren gestegen tot een recordhoogte van bijna een miljoen. Aan de andere kant eten we gemiddeld nog altijd 77 kilo vlees per jaar. Dat is nog altijd ruim twee ons per dag, iedere dag!

Dus wat zijn we nou eigenlijk met z’n allen aan het doen? In een restaurant openlijk die quinoa salade bestellen, om vervolgens thuis een dikke lap spar-ribs op de bbq te gooien? Onder sociale druk hebben we daar met z’n allen een prima label voor verzonnen: de flexitariër (heerlijk al die hokjes). Je kent ze wel: 32-uur werkzaam op de marketing afdeling van Greenpeace, op vrijdagochtend naar de Power-Yoga les van Yvonne, in de zomer een festivalletje om de week, in haar sociale omgeving een vegetariër, maar in haar vertrouwde omgeving wel af en toe zo een kipkluifje. ‘Ja af en toe wel hoor.’

Ik ben mij er behoorlijk van bewust dat er nogal een oordelende toon in de vorige alinea zit , en dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Iedereen moet helemaal zelf weten wat hij of zij eet. De stromingen kunnen natuurlijk prima naast elkaar bestaan. Het bijt elkaar niet. Ik wilde eerst nog schrijven of er een burgeroorlog aan zit te komen (en dan bedoel ik er een waar twee groepen uit hetzelfde land met elkaar in staat van oorlog verkeren. Geen Angus Beef dat door de lucht vliegt). Dat denk ik niet. Wel heb ik de overtuiging dat je je in een niche moeilijk staande kan houden. Behalve in Amsterdam of Rotterdam moet je niet met een all-vegan restaurant komen. Je sluit te veel mensen uit.

Midden-Oosten

Stel: je hebt op vrijdagavond een reservering van zes personen. Als je de gemiddelde Nederlander daar op los laat, zit daar een veganist tussen, een vegetariër, eentje die geen vis eet, een flexitariër en twee carnivoren. En die willen allemaal lekker eten. Ze vragen wel een onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrent en het moet natuurlijk niet te duur zijn.

Kijk eens naar de keuken uit het Midden-Oosten. Weinig vlees, verassend, nieuw, sexy, smaakvol en betaalbaar. Iedereen gelukkig.

 

Reageren? Graag! david.bakker@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

"Een concept bewaken vergt scherpte"

Een ijzersterk concept bepaalt het bestaansrecht van je horecaonderneming. De concurrentie in de horeca is moordend. Om te overleven is een eigen identiteit, DNA en karakter noodzakelijk. Een goed concept neerzetten en bewaken is een voortdurend proces, voor iedere ondernemer. De manier waarop Vi...

Opening Restaurant Vega
Nationale Week Zonder Vlees opent pop-up restaurant in samenwerking met Peter Lute

Vanaf vandaag is het mogelijk om te reserveren voor het Week Zonder Vlees pop-up restaurant, dat van 9 t/m 15 maart tijdens de Nationale Week Zonder Vlees geopend wordt in Muiden. Het restaurant staat onder leiding van topchef Peter Lute en het team van de Kruidfabriek, die alle gasten met een vege...

Opening Rotterdam
Chef-kok Florian van Dillen opent in maart 2020 eigen restaurant in Rotterdam

Het Scheepvaartkwartier in Rotterdam krijgt er een nieuwe horecagelegenheid bij. Chef-kok Florian van Dillen opent er een restaurant en bar in het pand van het voormalige restaurant La Stanza. Het bedrijf opent in maart 2020 de deuren en opereert onder de vlag van by FLIPP. Florian van Dillen (29...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: