Column: Lang leven alcoholvrij uit blik

Auteur: David Bakker
David Bakker 5 maart 2020
Column: Lang leven alcoholvrij uit blik

De Vereniging van Nederlandse Brouwers doet ieder jaar onderzoek naar bierconsumptie in Nederland. Vorige week kwamen de meest recente cijfers naar buiten. Meer speciaalbier en veel meer alcoholvrij werd er gedronken in 2019.

Al jaren laat alcoholvrij een explosieve stijging zien, voornamelijk in de horeca. Ook de 'kleinere' brouwers hebben de 0.0-markt ontdekt en ontwikkelen speciaalbier zonder alcohol. En die zijn best goed te drinken. Echt.

In de volgende editie van De RestaurantKrant, die volgende week bij jullie op de mat valt, zet internationaal biersommelier Richard Moerkerk negen type bieren op een rij en verklaart hij welke type wel en welke type bieren niet geschikt zijn voor de 0.0-markt. Een voorzichtige conclusie? IPA wel Tripel niet.

Ten opzichte van 2018, werd er in 2019 maar liefst 24 procent meer alcoholvrij bier gedronken in de horeca. Om daar als ondernemer niet op in te springen is naïef. Het kan een principekwestie zijn, wat ik begrijp, maar je loopt geld mis. Een ruim aanbod aan alcoholvrij bier is de wens van de consument. Maar hoe stel je het assortiment samen?

Nog altijd is pilsener verreweg het meest gedronken bier, met een marktaandeel van ongeveer 75 procent. Een alcoholvrij pilsener is dus een absolute must. Richard voorziet dat de IPA’s het goed gaan doen op de 0.0-markt. “IPA is een hoppig, fruitig en karaktervol bier die zijn karakter kan behouden als er geen alcohol in zit.” Het verbaasd hem dat niet meer brouwers meerdere type 0.0-bieren op fust zetten. Hollanders zijn echte tapdrinkers. Er wordt dan ook vaker gevraagd wat er op de tap is, dan ‘wat heb je op fles?’

Het aanbod aan 0.0 fustbier staat nog in de kinderschoenen, maar als de 0.0-markt zich zo explosief blijft ontwikkelen, zal dat in de nabije toekomst gaan veranderen. Voor de tussentijd lijkt het mij een goede ontwikkeling als er meer bieren in blik worden aangeboden. Wat? Blik? Ordinair blikken tikken op de camping? Ja, ik ben mij er van bewust dat het imago van bier uit blik wat ‘Amsterdam-Noord’ is. Ken je Johnny en Willy van Jiskefet? Precies.

Maar toch, denk even met mij mee. Een blik is een klein fustje. De kwaliteit blijft het best omdat het hermetisch is afgesloten en er geen licht bij kan komen. En hoeveel blikjes kunnen er eigenlijk blij jou in de koeling waar nu de flesjes veel ruimte in beslag nemen? En dat gehannes met die kratjes is ook verleden tijd. Wel goed recyclen, die blikjes!

David Bakker is redacteur van De RestaurantKrant en heeft ruim vijftien jaar horeca-ervaring. Reageren? Graag: david.bakker@uitgeverijps.nl

Overig nieuws