Column: Lang leven alcoholvrij uit blik

5 maart 2020 | David Bakker

De Vereniging van Nederlandse Brouwers doet ieder jaar onderzoek naar bierconsumptie in Nederland. Vorige week kwamen de meest recente cijfers naar buiten. Meer speciaalbier en veel meer alcoholvrij werd er gedronken in 2019.

Al jaren laat alcoholvrij een explosieve stijging zien, voornamelijk in de horeca. Ook de 'kleinere' brouwers hebben de 0.0-markt ontdekt en ontwikkelen speciaalbier zonder alcohol. En die zijn best goed te drinken. Echt.

In de volgende editie van De RestaurantKrant, die volgende week bij jullie op de mat valt, zet internationaal biersommelier Richard Moerkerk negen type bieren op een rij en verklaart hij welke type wel en welke type bieren niet geschikt zijn voor de 0.0-markt. Een voorzichtige conclusie? IPA wel Tripel niet.

Ten opzichte van 2018, werd er in 2019 maar liefst 24 procent meer alcoholvrij bier gedronken in de horeca. Om daar als ondernemer niet op in te springen is naïef. Het kan een principekwestie zijn, wat ik begrijp, maar je loopt geld mis. Een ruim aanbod aan alcoholvrij bier is de wens van de consument. Maar hoe stel je het assortiment samen?

Nog altijd is pilsener verreweg het meest gedronken bier, met een marktaandeel van ongeveer 75 procent. Een alcoholvrij pilsener is dus een absolute must. Richard voorziet dat de IPA’s het goed gaan doen op de 0.0-markt. “IPA is een hoppig, fruitig en karaktervol bier die zijn karakter kan behouden als er geen alcohol in zit.” Het verbaasd hem dat niet meer brouwers meerdere type 0.0-bieren op fust zetten. Hollanders zijn echte tapdrinkers. Er wordt dan ook vaker gevraagd wat er op de tap is, dan ‘wat heb je op fles?’

Het aanbod aan 0.0 fustbier staat nog in de kinderschoenen, maar als de 0.0-markt zich zo explosief blijft ontwikkelen, zal dat in de nabije toekomst gaan veranderen. Voor de tussentijd lijkt het mij een goede ontwikkeling als er meer bieren in blik worden aangeboden. Wat? Blik? Ordinair blikken tikken op de camping? Ja, ik ben mij er van bewust dat het imago van bier uit blik wat ‘Amsterdam-Noord’ is. Ken je Johnny en Willy van Jiskefet? Precies.

Maar toch, denk even met mij mee. Een blik is een klein fustje. De kwaliteit blijft het best omdat het hermetisch is afgesloten en er geen licht bij kan komen. En hoeveel blikjes kunnen er eigenlijk blij jou in de koeling waar nu de flesjes veel ruimte in beslag nemen? En dat gehannes met die kratjes is ook verleden tijd. Wel goed recyclen, die blikjes!

David Bakker is redacteur van De RestaurantKrant en heeft ruim vijftien jaar horeca-ervaring. Reageren? Graag: david.bakker@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: