Mario Ridder opent nieuw fine dining restaurant Azurite in Delft

Auteur: redactie
Opening Gastronomie 9 september 2025
Mario Ridder opent nieuw fine dining restaurant Azurite in Delft

Patron cuisinier en sterrenchef Mario Ridder, al jaren een vaste naam aan de culinaire top, start zijn meest persoonlijke project tot nu toe. Op 2 september opende hij restaurant Azurite in het Huis van Delft. 

Met plek voor slechts 24 gasten, een grote open keuken en een radicale focus op smaakbeleving kiest Ridder voor een andere benadering van fine dining. Kleinschalig en volledig gericht op het overbrengen van vakmanschap en verfijning. “Ik wil nog één keer alles geven en op het allerhoogste niveau koken.”

Mario Ridder maakte naam als tweesterrenchef bij De Zwethheul en behaalde later een Michelinster met Joelia in Rotterdam. Met Azurite brengt hij een ode aan smaak, waarbij hij terugkeert naar de essentie. “Ik ga me terugknokken naar het niveau waarop ik in 2015 bij De Zwethheul ben gestopt: twee Michelinsterren en behorend tot de top tien van Nederland. "Alle voorwaarden om dit te realiseren zijn in het Huis van Delft aanwezig.” Het exclusieve restaurant beschikt, naast de setting voor 24 gasten, over een private dining ruimte voor 16 personen, een intieme whiskybar en een wijnzolder met maar liefst 12.000 flessen wijn.

Ode aan smaak

Azurite is minimalistisch en uitgesproken tegelijk. Minimalistisch in design en omgeving, uitgesproken in smaak en beleving. Geen concessies, geen ruis. Dat vertaalt zich naar klassiek gedekte tafels met wit linnen en dito servies, zodat de ingrediënten de show stelen. Hoewel de focus op à la carte ligt, staan er ook twee tasting menu’s op de kaart: een creatief menu van zes gangen en een kaviaarmenu van vier gangen, waarvan alle gerechten los te bestellen zijn. 

De open keuken bestaat uit drie eilanden waar Mario zelf elke avond achter het fornuis staat. Hij brengt een ode aan Hollandse smaken, maar dan tot op het bot verfijnd. Lievelingsproducten als kaviaar en langoustine zijn nog steeds favoriet om mee te werken. “Azurite krijgt een extra gelaagdheid, maar je gaat er niet een hele andere Mario proeven. Gasten kunnen nog steeds de allerbeste cuisson en waanzinnige sauzen verwachten. Maar ook oude klassiekers in een nieuw jasje, zoals de Likkepot 2.0: Noordzeekrab met kaviaar, avocado, met voorafgaand een kleine teaser voor extra diepgang.” 

Indrukwekkende wijnzolder 

De wijnkaart is op zichzelf al een reden om naar Delft af te reizen. Met 12.000 flessen in de iconische wijnzolder biedt het restaurant één van de meest indrukwekkende collecties van Nederland. De kaart is zowel internationaal als klassiek geschoold, met een sterke focus op Bourgogne. Verticale en horizontale selecties van huizen die er wereldwijd toe doen, komen aan bod. 

Sommelier Ailan Rosier selecteert elke avond enkele open flessen, maar arrangementen zijn er bewust niet, zodat gasten zelf kunnen kiezen. Na afloop is er ruimte voor een digestief in de intieme whiskybar, waar een zorgvuldig samengestelde selectie whisky’s te vinden is.

Ingetogen luxe 

Azurite is gevestigd in het Huis van Delft, een nieuwbouwicoon direct tegenover station Delft. Het interieur is ontworpen in samenwerking met Studio Job en laat zich het best omschrijven als ingetogen comfort. Geïnspireerd op Delfts blauw - waarnaar de naam van het restaurant subtiel verwijst - stralen de ruimtes rust uit. 

Natuurlijke materialen, zachte belichting en een minimalistische benadering zorgen voor een omgeving waarin niets afleidt van wat op het bord ligt. “Ik wil in de nadagen van mijn carrière nog één keer alles geven. Niet om te imponeren met pracht en praal, maar om gasten écht te raken. In een stille omgeving waar het gerecht de muziek maakt.”

Overig nieuws