Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

28 mei 2020 | Thijs Jacobs

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa.

Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in dienst zijn. Zijn omzet komt jaarlijks uit op 6 miljoen euro, maar 2020 belooft een zwaar jaar te worden. Sinds 14 maart zijn de restaurants gesloten op last van de overheid en Manigold heeft bij Axa een verzekering voor inkomstenverlies veroorzaakt door zogeheten opgelegde sluitingen afgesloten. Daar is sprake van, en daarom stapte de restaurateur naar zijn verzekeraar voor compensatie.

Vrijwillige beslissing?

Axa wilde geen gehoor geven aan de wens van de restaurateur; zij meenden dat er geen sprake was van een opgelegde sluiting. Die zou nooit bevolen zijn en het besluit om dicht te gaan is volgens verzekeraar Axa een 'eenzijdige en vrijwillige beslissing' van de restauranthouder. 

De handelsrechtbank werd ingeschakeld door de restauranteigenaar en gaf hem gelijk. Er is sprake van een administratieve sluiting en Axa zal uit moeten keren, aangezien pandemieën niet zijn uitgesloten volgens het verzekeringscontract. De verzekeraar moet in ieder geval 45.000 euro uitkeren, terwijl Manigold 75.000 eiste. De rechter wil nog laten uitrekenen hoe hoog het omzetverlies tussen 15 maart en 1 juni uitvalt, waarna een exacte vergoeding wordt vastgesteld. 

Axa gaat in beroep tegen de uitspraak, aangezien het een kort geding is. Axa zou ook al met restaurateurs een schikking hebben getroffen. Met Manigold en andere gedupeerden heeft Axa eerder getracht een schikking te treffen die voorziet in een vergoeding van 20 procent van de omzet gedurende maximaal vier maanden. Wanneer Axa een hoger beroep verliest, dan kan de schade fors zijn voor de verzekeraar, aangezien er - naar het schijnt - 6.000 vergelijkbare verzekeringscontracten in omloop zijn, zo lezen we in Le Point.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: