Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

28 mei 2020 | Thijs Jacobs

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa.

Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in dienst zijn. Zijn omzet komt jaarlijks uit op 6 miljoen euro, maar 2020 belooft een zwaar jaar te worden. Sinds 14 maart zijn de restaurants gesloten op last van de overheid en Manigold heeft bij Axa een verzekering voor inkomstenverlies veroorzaakt door zogeheten opgelegde sluitingen afgesloten. Daar is sprake van, en daarom stapte de restaurateur naar zijn verzekeraar voor compensatie.

Vrijwillige beslissing?

Axa wilde geen gehoor geven aan de wens van de restaurateur; zij meenden dat er geen sprake was van een opgelegde sluiting. Die zou nooit bevolen zijn en het besluit om dicht te gaan is volgens verzekeraar Axa een 'eenzijdige en vrijwillige beslissing' van de restauranthouder. 

De handelsrechtbank werd ingeschakeld door de restauranteigenaar en gaf hem gelijk. Er is sprake van een administratieve sluiting en Axa zal uit moeten keren, aangezien pandemieën niet zijn uitgesloten volgens het verzekeringscontract. De verzekeraar moet in ieder geval 45.000 euro uitkeren, terwijl Manigold 75.000 eiste. De rechter wil nog laten uitrekenen hoe hoog het omzetverlies tussen 15 maart en 1 juni uitvalt, waarna een exacte vergoeding wordt vastgesteld. 

Axa gaat in beroep tegen de uitspraak, aangezien het een kort geding is. Axa zou ook al met restaurateurs een schikking hebben getroffen. Met Manigold en andere gedupeerden heeft Axa eerder getracht een schikking te treffen die voorziet in een vergoeding van 20 procent van de omzet gedurende maximaal vier maanden. Wanneer Axa een hoger beroep verliest, dan kan de schade fors zijn voor de verzekeraar, aangezien er - naar het schijnt - 6.000 vergelijkbare verzekeringscontracten in omloop zijn, zo lezen we in Le Point.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Awards Culinair
Tess de Groot wint Cas Spijkers Academie Trofee

Tess de Groot (22), examenstudent van de Cas Spijkers Academie vestiging Nijmegen, heeft als eerste vrouwelijke aankomend chef de Cas Spijkers Academie Trofee gewonnen. De uitreiking van de trofee vond plaats op dinsdag 30 juni bij Restaurant Witlof in Nijmegen en kwam als een verrassing. De wi...

Columns
Kan ik niet meedoen met die duurzame wijngaard van je?

Hoe vaak ik deze vraag afgelopen week niet heb gekregen... er is voldoende ruimte op Domein Bergen, en met meer stokken zouden we meer kunnen investeren in duurzaamheid en kwaliteit. En samen mooie dingen doen is natuurlijk veel leuker. We gaan dus in april 2021 een tweede wijngaard planten wa...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: