Rookruimtes in horeca definitief en per direct verboden

27 september 2019 | Thijs Jacobs

Rookruimtes in restaurants, cafés en andere horecagelegenheden zijn definitief verboden. De Hoge Raad heeft dit vrijdag bepaald. De nu nog aanwezige rookruimtes moeten daarom per direct sluiten. Of er ook direct wordt gehandhaafd is nog niet duidelijk. Daarover later meer. 

Clean Air Nederland wint zaak

Clean Air Nederland (CAN) is hiermee succesvol in haar juridische strijd, die het in 2016 aanspande tegen de Nederlandse staat. De staat was na hoger beroep in cassatie gegaan bij de Hoge Raad; dit is de hoogste rechter van Nederland. Het rookbverbod is in 2008 van kracht gegaan in de horeca, maar in rookruimtes kon nog ongestraft een sigaret worden opgestoken.

CAN meent dat het uitzonderingsbeleid in strijd is met een overeenkomst van de mondiale gezondheidsorganisatie WHO. De overeenkomst voorziet in het bestrijden van tabaksgebruik en is een kaderverdrag waar Nederland zijn handtekening onder heeft gezet. CAN krijgt dus gelijk van de Hoge Raad. 

Het kabinet had andere plannen en wilde vanaf juli 2022 het verbod op rookruimtes invoeren, zo staat in het preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). 

KHN en NVWA

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de uitspraak een 'klap in het gezicht voor horecaondernemers'. Horecaondernemers moeten nu immers hun zaak gaan verbouwen, hetgeen veel geld kost. Of en hoe de NVWA gaat handhaven is niet duidelijk; dat zal weldra blijken. 

Positie horeca al langer onder druk

De advocaat-generaal, de juridisch adviseur bij de Hoge Raad, concludeerde een paar maanden geleden al dat de uitzonderingspositie in de Nederlandse horeca onwettig is. Hij verklaarde eveneens dat niet-rokers een sociale druk kunnen voelen om zich bij de rokers in een rookruimte aan te sluiten. Daarom is het onvermijdelijk dat er daarbij rook ontsnapt en in de rookvrije gedeeltes van een café of restaurant terechtkomt.

Kritiek op de uitspraak

Er is vanuit (lokale) politiek kritiek op de uitspraak. Burgemeester Kolff (Dordrecht) vreest een toename van overlast op straat. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: