Rookruimtes in horeca definitief en per direct verboden

27 september 2019 | Thijs Jacobs

Rookruimtes in restaurants, cafés en andere horecagelegenheden zijn definitief verboden. De Hoge Raad heeft dit vrijdag bepaald. De nu nog aanwezige rookruimtes moeten daarom per direct sluiten. Of er ook direct wordt gehandhaafd is nog niet duidelijk. Daarover later meer. 

Clean Air Nederland wint zaak

Clean Air Nederland (CAN) is hiermee succesvol in haar juridische strijd, die het in 2016 aanspande tegen de Nederlandse staat. De staat was na hoger beroep in cassatie gegaan bij de Hoge Raad; dit is de hoogste rechter van Nederland. Het rookbverbod is in 2008 van kracht gegaan in de horeca, maar in rookruimtes kon nog ongestraft een sigaret worden opgestoken.

CAN meent dat het uitzonderingsbeleid in strijd is met een overeenkomst van de mondiale gezondheidsorganisatie WHO. De overeenkomst voorziet in het bestrijden van tabaksgebruik en is een kaderverdrag waar Nederland zijn handtekening onder heeft gezet. CAN krijgt dus gelijk van de Hoge Raad. 

Het kabinet had andere plannen en wilde vanaf juli 2022 het verbod op rookruimtes invoeren, zo staat in het preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). 

KHN en NVWA

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de uitspraak een 'klap in het gezicht voor horecaondernemers'. Horecaondernemers moeten nu immers hun zaak gaan verbouwen, hetgeen veel geld kost. Of en hoe de NVWA gaat handhaven is niet duidelijk; dat zal weldra blijken. 

Positie horeca al langer onder druk

De advocaat-generaal, de juridisch adviseur bij de Hoge Raad, concludeerde een paar maanden geleden al dat de uitzonderingspositie in de Nederlandse horeca onwettig is. Hij verklaarde eveneens dat niet-rokers een sociale druk kunnen voelen om zich bij de rokers in een rookruimte aan te sluiten. Daarom is het onvermijdelijk dat er daarbij rook ontsnapt en in de rookvrije gedeeltes van een café of restaurant terechtkomt.

Kritiek op de uitspraak

Er is vanuit (lokale) politiek kritiek op de uitspraak. Burgemeester Kolff (Dordrecht) vreest een toename van overlast op straat. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: