Rookruimtes in horeca definitief en per direct verboden

27 september 2019 | Thijs Jacobs

Rookruimtes in restaurants, cafés en andere horecagelegenheden zijn definitief verboden. De Hoge Raad heeft dit vrijdag bepaald. De nu nog aanwezige rookruimtes moeten daarom per direct sluiten. Of er ook direct wordt gehandhaafd is nog niet duidelijk. Daarover later meer. 

Clean Air Nederland wint zaak

Clean Air Nederland (CAN) is hiermee succesvol in haar juridische strijd, die het in 2016 aanspande tegen de Nederlandse staat. De staat was na hoger beroep in cassatie gegaan bij de Hoge Raad; dit is de hoogste rechter van Nederland. Het rookbverbod is in 2008 van kracht gegaan in de horeca, maar in rookruimtes kon nog ongestraft een sigaret worden opgestoken.

CAN meent dat het uitzonderingsbeleid in strijd is met een overeenkomst van de mondiale gezondheidsorganisatie WHO. De overeenkomst voorziet in het bestrijden van tabaksgebruik en is een kaderverdrag waar Nederland zijn handtekening onder heeft gezet. CAN krijgt dus gelijk van de Hoge Raad. 

Het kabinet had andere plannen en wilde vanaf juli 2022 het verbod op rookruimtes invoeren, zo staat in het preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). 

KHN en NVWA

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de uitspraak een 'klap in het gezicht voor horecaondernemers'. Horecaondernemers moeten nu immers hun zaak gaan verbouwen, hetgeen veel geld kost. Of en hoe de NVWA gaat handhaven is niet duidelijk; dat zal weldra blijken. 

Positie horeca al langer onder druk

De advocaat-generaal, de juridisch adviseur bij de Hoge Raad, concludeerde een paar maanden geleden al dat de uitzonderingspositie in de Nederlandse horeca onwettig is. Hij verklaarde eveneens dat niet-rokers een sociale druk kunnen voelen om zich bij de rokers in een rookruimte aan te sluiten. Daarom is het onvermijdelijk dat er daarbij rook ontsnapt en in de rookvrije gedeeltes van een café of restaurant terechtkomt.

Kritiek op de uitspraak

Er is vanuit (lokale) politiek kritiek op de uitspraak. Burgemeester Kolff (Dordrecht) vreest een toename van overlast op straat. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Ruim 1 op de 10 Nederlanders gaat met Kerst uit eten

Ruim een op de tien (12 procent) Nederlanders grijpt Kerst aan om uit eten te gaan. Dit blijkt uit een analyse van Taxi2Airport, dat - in aanloop naar de kerstdagen - in kaart bracht op welke manier Nederlanders Kerst vieren. Eten belangrijk tijdens Kerst Kerst is erg populair in Nederland. L...

Opening Culinair
Restaurant Alma Oisterwijk van voormalig sterrenchef Wouter van Laarhoven geopend

Op 19 november 2019 hebben chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars hun restaurant Alma in Oisterwijk geopend. Alma bestaat uit een casual fine-dining-restaurant en een bodega en is gevestigd op De Lind 45a, in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekendstaat en waar ooit ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: