Ministerie sluit horecazaken vanwege arbeidsmarktfraude

13 november 2018 | David Bakker

Vervalsing van loonstroken, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder vergunning, sjoemelen met arbeidstijden en onderbetaling. De Inspectie SZW constateerde deze overtredingen bij diverse horecaondernemingen in de Amsterdamse binnenstad. Ook bij hercontroles bleek er geen verbetering te zijn. In samenwerking met de gemeente Amsterdam zijn daarom de horecaondernemers in kwestie hard aangepakt. Zij kregen niet alleen voor duizenden euro aan boetes, ook hun horecazaken zijn gesloten. Notoire overtreders worden op deze manier gedwongen te stoppen met het behalen van financieel gewin uit arbeidsmarktfraude en oneerlijke concurrentie.

De Inspectie SZW heeft de afgelopen maanden samen met de gemeente Amsterdam en de politie diverse locaties in de binnenstad schoongeveegd. In de Korte Leidsedwarsstraat zijn een discotheek en drie restaurants van dezelfde eigenaar na overtredingen gesloten. De burgemeester sloot de restaurants  wegens ‘slecht levensgedrag en slechte bedrijfsvoering’. Zo gaf de eigenaar op dat een werknemer 220 uur had gewerkt, terwijl het in werkelijkheid om bijna 1900 uur ging. De salarisadministratie was een puinhoop en dat werd verhuld door op papier te werken met een payrollbedrijf. Ook werd een stroman ingezet als bestuurder, terwijl de leiding feitelijk in handen van de eigenaar was. De handtekeningen van medewerkers werden vervalst om te doen voorkomen dat hun salaris volgens de regels was uitbetaald. Aan de Rozengracht eveneens een restaurant gesloten omdat de eigenaar geen werkvergunning kon overhandigen voor zijn buitenlandse werknemers.

In de toekomst kunnen malafide horecaondernemers nog voortvarender worden aangepakt. Een recente rechterlijke uitspraak heeft de gemeente Amsterdam een nieuw, krachtig middel in handen gegeven. Voortaan moeten horecaondernemers complete duidelijkheid verschaffen over waar hun financiering vandaan komt. Gebeurt dat niet, dan kan een vergunning worden geweigerd. Voorheen moesten overheidsinstanties aantonen dat er fout geld omging in een horecazaak. Deze aanpak is ontworpen door het team ‘IJ-geld’, bestaande uit de gemeente, het OM, politie, de Financial Intelligence Unit en de Inspectie SZW.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

trends
Premiumisatie, toegankelijkheid en bewust consumeren: dé trends van 2019

Diageo, wereldleider op het vlak van gedistilleerde dranken met een buitengewone portfolio waaronder de whisky's van Johnnie Walker, ziet voor 2019 drie grote trends. De eerste, premiumization, waarbij de consument voor het nuttigen van betaalbare luxe kiest. Deze trend werd al enkele jaren gele...

Economie KHN
KHN in actie tegen boete op tijdelijk werk

‘Zo werkt het niet’. Onder dat motto komen ondernemers uit de horeca en andere branches vanaf vandaag in actie tegen maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Deze nieuwe wet maakt tijdelijk werk, en werk dat niet elke maand hetzelfde aantal uren is, duurder. Seizoensarbeid of ...

Awards F&B
De 10 genomineerden voor AF&BM F&B Professional of the Year

Jaarlijks gaat de Association of Food & Beverage Management (AF&BM) op zoek naar dé F&B Professional of the Year. Dit is die professional die gastheer/-vrouw pur sang is en die dag in dag uit laat zien dat hij/zij met aanstekelijk enthousiasme een echte motivator en coach is voor ...

Columns Starten in de horeca
Audio-column: Verslavend Genieten

Monique van Gevelt schrijft al enige tijd columns voor onze website, waarbij ondernemen centraal staat. De horeca is immers een business die niet voor iedereen weggelegd is, en zeker niet op zakelijk vlak. Voor onze websites spreekt Monique ook audio-columns in. Dit keer met het onderwerp 'Ve...

Food Advertorial
Nieuw bezorgconcept voor friet

De markt voor thuisbezorging is het snelst groeiende segment binnen de totale foodmarkt, en kan een enorme bijdrage leveren aan de omzet van uw restaurant. Volgens het FoodService Instituut Nederland zal deze groei zeker tot in 2025 nog sterk aanhouden. Friet speelt een grote rol in het aanbod va...

Amsterdam Achtergronden
De Gouden Reael: al 200 jaar een begrip in Amsterdam

De Gouden Reael is al jaren een begrip, maar voor veel Amsterdammers nog een echte 'hidden gem'. Het restaurant is gevestigd in een prachtig zeventiende-eeuws pand en gelegen op het historisch Realeneiland in Amsterdam. Sinds deze zomer heeft De Gouden Reael twee nieuwe eigenaren. Doel is om...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: