Harde lockdown dreigt; persconferentie vervroegd

Auteur: Nikki Kraaijenzank
Wet- en regelgeving Corona 24 november 2021
Harde lockdown dreigt; persconferentie vervroegd

Vanaf 24 november is de anderhalve meter afstand tussen mensen van verschillende huishoudens weer verplicht. Deze maatregel was eerder nog een dringend advies, maar vanaf nu mag er ook gehandhaafd worden. In de horeca en andere locaties waar het laten zien van een coronatoegangsbewijs verplicht is, hoeft geen anderhalve meter afstand gehouden te worden. 

'Code zwart'

De afgelopen weken is het aantal coronabesmettingen en covid-gerelateerde ziekenhuisopnames in Nederland enorm toegenomen. “We stevenen af op een zorginfarct”, stelde Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en lid van het Outbreak Management Team (OMT),  gisteravond tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer. De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport kwam in eerste instantie bijeen om de wetsvoorstellen inzake de coronatoegangsbewijzen te bespreken, maar de situatie in de ziekenhuizen heeft nu prioriteit, zegt Gommers. “Binnen nu en 10 dagen zitten we in code zwart als er geen veranderingen komen in ons gedrag en de besmettingen.”

2G pas na harde lockdown

"Er moet gepraat worden over een harde lockdown, inclusief sluiting van de scholen. We moeten het eerst hebben over de maatregelen en pas als de situatie verbetert en we weer kunnen versoepelen komen de 3G’s, 2G’s en 1G’s naar voren", aldus Gommers.

Het demissionaire kabinet is voornemens de 2G-maatregel in te voeren voor onder meer de horeca, evenementen en cultuur. Ongevaccineerden krijgen dan geen toegang meer tot deze sectoren. Nu, met 3G, is toegang ook mogelijk met een negatieve test van minder dan 24 uur oud. Daarbij moet worden vermeld dat 2G pas zal worden ingevoerd op momenten dat 3G niet meer afdoende is, bijvoorbeeld in een zogenoemde hoogrisico-omgeving.

Het wetsvoorstel, dat maandagavond naar de Tweede Kamer werd gestuurd, kan niet op korte termijn plenair worden behandeld. De Kamercommissie voor Volksgezondheid heeft besloten dat het wetsvoorstel te complex is daarvoor. Bovendien moet het voorstel in zowel de Tweede als de Eerste Kamer een meerderheid van stemmen behalen. Alles wijst erop dat de 2G-maatregel voorlopig nog niet zal worden ingevoerd.  

Persconferentie vervroegd

De persconferentie van 3 december wordt vervroegd naar aanstaande vrijdag. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge aangekondigd. Leden van het OMT komen toch vanavond al bijeen. Eerder werd gezegd het overleg op vrijdag bleef staan. Morgen komt er een advies uit en vrijdag maakt het kabinet een besluit. Er was verdeeldheid over de nabijheid van 'code zwart' en de urgentie van nieuwe maatregelen bij leden van het OMT en het kabinet, maar de meningsverschillen lijken nu beslecht.

Gevolgen horeca

Vanmiddag gaan de verantwoordelijke ministers in het Catshuis in gesprek over de te nemen maatregelen om het coronavirus te beteugelen. Vrijdagavond volgt de vervroegde persconferentie waarin – naar alle waarschijnlijkheid - nieuwe maatregelen worden afgekondigd.

Wat de gevolgen voor de horeca zijn is nog onduidelijk. “Alles ligt op tafel”, laat politiek verslaggever Wilco Boom in het NOS Radio 1 journaal weten. De horeca eerder sluiten is een optie voor het kabinet, maar ook het sluiten van de kapperszaken en sportscholen ligt volgens ingewijde op tafel.

Overig nieuws