Groningse horeca klaar met criminelen

16 november 2016 | Jorien Slager

Ondanks snelrecht, spoedoverleg en ferme woorden van de burgemeester zijn de Groningse horeca-eigenaren behoorlijk klaar met de tsunami van vooral Marokkaanse asielzoekers die hun zaken leegroven en gasten bestelen, meldt het Dagblad van het Noorden.

Een woordvoerder van de Groningse afdeling van Horeca Nederland liet het dagblad weten dat benoemen van afkomst van daders (Noord-Afrikaans, in meerderheid Marokkaans, en in minderheid Oost-Europees) gevoelig ligt. “Je wordt al gauw voor racist uitgemaakt. Maar de horeca-eigenaren hebben wel de indruk dat het om asielzoekers gaat”.

Dát het om asielzoekers gaat, is inmiddels duidelijk, maar dat was het lange tijd niet, in elk geval niet officieel: de politie en gemeente probeerden de afkomst van de dieven zoveel mogelijk niet te benoemen. Ook al waarschuwt de politie zelf al enige tijd voor ‘bendes zakkenrollers‘ en constateren horeca-eigenaren een stijging van het aantal misdrijven. Voor de horeca-eigenaren was de afkomst van de daders overigens geen raadsel.

“We hopen dat het probleem wordt opgelost. Als de politie een daderprofiel heeft, kan er ook wat aan worden gedaan”, aldus de woordvoerder van de Groningse afdeling van de Horecabond.

Het populaire Groningse studentencafe Oblomov heeft vanwege de tsunami aan zakkenrollers en dieven inmiddels een beveiliger bij de ingang moeten plaatsen. “We hadden tot voor kort geen uitsmijter voor de deur. Het is heel jammer dat dit nu moet”, aldus de eigenaar van Oblomov in Dagblad van het Noorden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: