Groningse horeca klaar met criminelen

16 november 2016 | Jorien Slager

Ondanks snelrecht, spoedoverleg en ferme woorden van de burgemeester zijn de Groningse horeca-eigenaren behoorlijk klaar met de tsunami van vooral Marokkaanse asielzoekers die hun zaken leegroven en gasten bestelen, meldt het Dagblad van het Noorden.

Een woordvoerder van de Groningse afdeling van Horeca Nederland liet het dagblad weten dat benoemen van afkomst van daders (Noord-Afrikaans, in meerderheid Marokkaans, en in minderheid Oost-Europees) gevoelig ligt. “Je wordt al gauw voor racist uitgemaakt. Maar de horeca-eigenaren hebben wel de indruk dat het om asielzoekers gaat”.

Dát het om asielzoekers gaat, is inmiddels duidelijk, maar dat was het lange tijd niet, in elk geval niet officieel: de politie en gemeente probeerden de afkomst van de dieven zoveel mogelijk niet te benoemen. Ook al waarschuwt de politie zelf al enige tijd voor ‘bendes zakkenrollers‘ en constateren horeca-eigenaren een stijging van het aantal misdrijven. Voor de horeca-eigenaren was de afkomst van de daders overigens geen raadsel.

“We hopen dat het probleem wordt opgelost. Als de politie een daderprofiel heeft, kan er ook wat aan worden gedaan”, aldus de woordvoerder van de Groningse afdeling van de Horecabond.

Het populaire Groningse studentencafe Oblomov heeft vanwege de tsunami aan zakkenrollers en dieven inmiddels een beveiliger bij de ingang moeten plaatsen. “We hadden tot voor kort geen uitsmijter voor de deur. Het is heel jammer dat dit nu moet”, aldus de eigenaar van Oblomov in Dagblad van het Noorden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrasactie gaat door, maar er wordt niet geserveerd

Op dinsdag 2 maart geeft een grote groep horecaondernemers gehoor aan de oproep van Johan de Vos om de terrassen buiten uit te stallen. De actie krijgt een ludiek karakter; de terrassen worden wel opgezet, maar geserveerd wordt er niet. Dat meldt De Telegraaf. Johan de Vos is horecaondernemer in ...

Horeca naar de stembus deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Achtergronden Gastronomie
De Loohoeve viert 5-jarig jubileum met menuboxen met gastchefs

Jeroen en Marleen Brouwer van hotel en sterrenrestaurant De Loohoeve in het Drentse Schoonloo brengen in maart 2021 speciale jubileummenuboxen uit samen met drie gastchefs. Het gaat om topchefs Soenil Bahadoer van De Lindehof (twee Michelinsterren), Jermain de Rozario van De Rozario (een Michelinste ...

Themamaand energie
Energielabels en keurmerken uitgelegd

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: