Eerste vertical farm in Nederland opent de deuren

17 oktober 2017 | Roy Spijker

Wethouder Abdeluheb Choho van Amsterdam opent op 1 november 2017 officieel de eerste vertical farm van Nederland. Oprichter Kimbal Musk van Square Roots (Elon Musk jongere broer en board member van Tesla, SpaceX & Chipotle) stuurt vice president of engineering Paul Berry om bij de opening van deze commerciële vertical farm te zijn. Deze start-up, het initiatief van John Apesos en scheikundig technoloog Jens Ruijg, heeft als doel om in 2025 de helft van Amsterdam (kiem)groenten en salades te leveren.

Hiervoor gaat hij zijn vertical farm, de plek waar onder volledig gecontroleerde omstandigheden voedsel wordt verbouwd in kassen van meters hoog, uitbreiden met 200 m2. Op dit moment heeft het bedrijf met de naam GROWx zijn eerste vertical farm in Amsterdam, ter grootte van 250 m2. Hiermee bedienen zij handenvol topchefs en restaurants, zoals Hotel Pulitzer, The Hoxton, Conservatorium en Hotel Arena. Het gehele bedrijf draait volledig op groene energie, inclusief het transport van de (kiem)groenten en salades.

Vertical farms versus een normale boerderij
Nederland is de op een na grootste agricultural exporteur in de wereld. Het meeste van dit geëxporteerde voedsel groeit niet hier, maar importeren we, en we bewerken het en gaan exporteren. Voor elke Nederlander is er bijna een voetbalveld aan ruimte nodig om al het eten, hout, katoen en andere resources te produceren. Dit houdt in dat er voor het verbouwen van groente voor alle Nederlanders 1,8 miljoen hectare land wordt gebruikt. Deze activiteiten vinden plaats in Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië, Afrika en Rusland.

De VN heeft 17 doelen geformuleerd om de wereld naar meer duurzaamheid te helpen. Op nummer 12 staat het organiseren van duurzame consumptie- en productiepatronen en nummer 6 gaat over het gebruik van water. Vertical farming haakt hierop in, omdat voedsel lokaal kan worden geproduceerd en er dan veel minder water nodig is. Vertical farming zorgt ervoor dat de ruimte in een stad optimaal benut wordt, doordat voedsel in meerdere etages boven elkaar wordt gekweekt én er drie keer sneller voedsel kan worden geproduceerd dan normaal. GrowX ontwikkelde een eigen technologie die volledige controle geeft over het groeiproces. Door middel van leds en klimaatcontrole kunnen ze ''clean food'' zoals rucola, kiemgroente en sla produceren, zonder het gebruik van pesticiden.

Van 250 naar 10.000 m2 aan vertical farming
Wethouder Abdeluheb Choho van Amsterdam opent op 1 november 2017 officieel de eerste vertical farm van Nederland voor het publiek. GrowX is een start-up die zich richt op het inrichten en bouwen van vertical farms voor steden. Zij zetten dit in om chefs en distributeurs op aanvraag verse salades en (kiem)groenten te leveren. De ontwikkelde technologie biedt de mogelijkheid om te voldoen aan de vraag van de chefs. In de aankomende maanden wil GROWx doorgroeien naar een capaciteit van 2000 m2. Hierdoor kunnen behalve restaurants ook winkels worden bediend in Amsterdam, onafhankelijk van de seizoenen.

In 2019 verwachten zij door te groeien naar 10.000 m2 om de helft van Amsterdam te kunnen voorzien van (kiem)groente en salades. Hierna willen zij bouwen aan een sterke keten van vertical farms in Europese hoofdsteden. Er kan binnen enkele uren geoogst en bezorgd worden, zonder verlies van smaak en voedingsstoffen. Uiteindelijk is het het plan om mee te helpen aan het inrichten en bouwen aan vertical farms in de hele wereld. Het doel is vertical farms te bouwen voor circulaire steden die de voedselvoorziening in steden helpt, vanuit de stad zelf.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview KHN Longread
Interview nieuwe directeur KHN: “Meer zichtbaarheid in politiek Den Haag”

Afschaffing van de pariteitsclausules, minder macht voor de OTA’s, een eerlijk speelveld creëren en de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken. Dirk Beljaarts is per 1 februari de nieuwe algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is ambitieus. “Met bijna 450.000 ...

Column David Bakker
Column: bezorgen is de toekomst!

De bezorgomzet binnen de totale foodmarkt is in vijf jaar verviervoudigd, van 975,5 miljoen in 2014 tot een verwachte omzet van 4 miljard euro in 2019. Met die cijfers opende het Food Institute Service Nederland (FSIN) twee weken geleden de Horecava 2019. Eerder in december schatte het FSIN al dat d...

Achtergronden Culinair
Cuisine on tour voor vierde jaar op rij partner Vrienden van Amstel LIVE

De grootste Amstelkroeg van Nederland is weer open. Op donderdag 17 januari is de 21e editie van de Vrienden van Amstel LIVE van start gegaan. Gedurende 11 showavonden bezoeken meer dan 145.000 gasten een volledig uitverkocht Vrienden van Amstel LIVE In Ahoy Rotterdam. Culinaire invulling Trot...

Culinair Michelin
Eerste Nederlandse vrouwelijke sterrenchef, Ida Kleijnen, overleden

Ida Kleijnen is dinsdag op 82-jarige leeftijd overleden in Lanaken. Zij was de eerste Nederlandse vrouw met een Michelinster. In 1983 kookte ze een ster als chef-kok van restaurant De Lindenhorst in Valkenburg, Limburg. Zij toverde het pension om in een toprestaurant en had zelf nooit een koksopleid...

Economie
Horecaondernemers verwachten voorzichtige groei in 2019

De horeca groeit dankzij een ‘gouden mix’ van economische expansie en een grotere toestroom van toeristen, plus het goede weer in een groot deel van 2018. De omzet in de branche neemt al ruim vijf jaar elk kwartaal toe. De verwachting is dat in 2019 het oplopende personeelstekort echt...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: