Eerste vertical farm in Nederland opent de deuren

17 oktober 2017 | Roy Spijker

Wethouder Abdeluheb Choho van Amsterdam opent op 1 november 2017 officieel de eerste vertical farm van Nederland. Oprichter Kimbal Musk van Square Roots (Elon Musk jongere broer en board member van Tesla, SpaceX & Chipotle) stuurt vice president of engineering Paul Berry om bij de opening van deze commerciële vertical farm te zijn. Deze start-up, het initiatief van John Apesos en scheikundig technoloog Jens Ruijg, heeft als doel om in 2025 de helft van Amsterdam (kiem)groenten en salades te leveren.

Hiervoor gaat hij zijn vertical farm, de plek waar onder volledig gecontroleerde omstandigheden voedsel wordt verbouwd in kassen van meters hoog, uitbreiden met 200 m2. Op dit moment heeft het bedrijf met de naam GROWx zijn eerste vertical farm in Amsterdam, ter grootte van 250 m2. Hiermee bedienen zij handenvol topchefs en restaurants, zoals Hotel Pulitzer, The Hoxton, Conservatorium en Hotel Arena. Het gehele bedrijf draait volledig op groene energie, inclusief het transport van de (kiem)groenten en salades.

Vertical farms versus een normale boerderij
Nederland is de op een na grootste agricultural exporteur in de wereld. Het meeste van dit geëxporteerde voedsel groeit niet hier, maar importeren we, en we bewerken het en gaan exporteren. Voor elke Nederlander is er bijna een voetbalveld aan ruimte nodig om al het eten, hout, katoen en andere resources te produceren. Dit houdt in dat er voor het verbouwen van groente voor alle Nederlanders 1,8 miljoen hectare land wordt gebruikt. Deze activiteiten vinden plaats in Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië, Afrika en Rusland.

De VN heeft 17 doelen geformuleerd om de wereld naar meer duurzaamheid te helpen. Op nummer 12 staat het organiseren van duurzame consumptie- en productiepatronen en nummer 6 gaat over het gebruik van water. Vertical farming haakt hierop in, omdat voedsel lokaal kan worden geproduceerd en er dan veel minder water nodig is. Vertical farming zorgt ervoor dat de ruimte in een stad optimaal benut wordt, doordat voedsel in meerdere etages boven elkaar wordt gekweekt én er drie keer sneller voedsel kan worden geproduceerd dan normaal. GrowX ontwikkelde een eigen technologie die volledige controle geeft over het groeiproces. Door middel van leds en klimaatcontrole kunnen ze ''clean food'' zoals rucola, kiemgroente en sla produceren, zonder het gebruik van pesticiden.

Van 250 naar 10.000 m2 aan vertical farming
Wethouder Abdeluheb Choho van Amsterdam opent op 1 november 2017 officieel de eerste vertical farm van Nederland voor het publiek. GrowX is een start-up die zich richt op het inrichten en bouwen van vertical farms voor steden. Zij zetten dit in om chefs en distributeurs op aanvraag verse salades en (kiem)groenten te leveren. De ontwikkelde technologie biedt de mogelijkheid om te voldoen aan de vraag van de chefs. In de aankomende maanden wil GROWx doorgroeien naar een capaciteit van 2000 m2. Hierdoor kunnen behalve restaurants ook winkels worden bediend in Amsterdam, onafhankelijk van de seizoenen.

In 2019 verwachten zij door te groeien naar 10.000 m2 om de helft van Amsterdam te kunnen voorzien van (kiem)groente en salades. Hierna willen zij bouwen aan een sterke keten van vertical farms in Europese hoofdsteden. Er kan binnen enkele uren geoogst en bezorgd worden, zonder verlies van smaak en voedingsstoffen. Uiteindelijk is het het plan om mee te helpen aan het inrichten en bouwen aan vertical farms in de hele wereld. Het doel is vertical farms te bouwen voor circulaire steden die de voedselvoorziening in steden helpt, vanuit de stad zelf.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Mensen
Rosalie Theunissen winnaar Klasbak Trofee 2019

Op maandag 24 juni ontving Rosalie Theunissen tijdens het Slotdiner van Tour Culinair in sterrenrestaurant One in Roermond de Klasbak Trofee 2019. Met het jaarlijks uitreiken van de Trofee willen Tour Culinair en SVH het belang van het overdragen van vakkennis in de horeca positief onder de aandacht...

Column David Bakker
Column: De stiekeme vegetariër

We hebben ze allemaal wel eens. Van die vragen. Wie ben ik? Waar wil ik naartoe? Wie is de typische Nederlander? Pas ik daarbij? Nu heb ik sterk het idee dat de horeca ook in zo een soort identiteitscrisis zit. Er komen sterk twee stromingen op die eigenlijk niet met elkaar te rijmen vallen: Vega...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips a...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Horecaexploitant, gedraag je!

Wie bedrijfsmatig alcohol mag schenken, komt een bepaalde verantwoordelijkheid toe. Althans, dat vindt de wetgever. Als leidinggevende van een kroeg of als slijter moet je in staat zijn om klanten op de naleving van de waarden en normen van de Drank- en Horecawet aan te spreken. Kennelijk is dat nie...

Tech Advertorial
Een goede betaalervaring is essentieel voor u en uw gasten

Pinbetalingen zijn al jaren in opmars. De ontwikkeling van contactloos betalen heeft dit nog verder versterkt. Ook de horecaondernemers profiteren meer en meer van de gemakken van digitaal afrekenen. Wij vragen ons af welke ontwikkelingen relevant zijn voor horecaondernemers. Hoe willen toekomstige ...

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: