Eerste vertical farm in Nederland opent de deuren

17 oktober 2017 | Roy Spijker

Wethouder Abdeluheb Choho van Amsterdam opent op 1 november 2017 officieel de eerste vertical farm van Nederland. Oprichter Kimbal Musk van Square Roots (Elon Musk jongere broer en board member van Tesla, SpaceX & Chipotle) stuurt vice president of engineering Paul Berry om bij de opening van deze commerciële vertical farm te zijn. Deze start-up, het initiatief van John Apesos en scheikundig technoloog Jens Ruijg, heeft als doel om in 2025 de helft van Amsterdam (kiem)groenten en salades te leveren.

Hiervoor gaat hij zijn vertical farm, de plek waar onder volledig gecontroleerde omstandigheden voedsel wordt verbouwd in kassen van meters hoog, uitbreiden met 200 m2. Op dit moment heeft het bedrijf met de naam GROWx zijn eerste vertical farm in Amsterdam, ter grootte van 250 m2. Hiermee bedienen zij handenvol topchefs en restaurants, zoals Hotel Pulitzer, The Hoxton, Conservatorium en Hotel Arena. Het gehele bedrijf draait volledig op groene energie, inclusief het transport van de (kiem)groenten en salades.

Vertical farms versus een normale boerderij
Nederland is de op een na grootste agricultural exporteur in de wereld. Het meeste van dit geëxporteerde voedsel groeit niet hier, maar importeren we, en we bewerken het en gaan exporteren. Voor elke Nederlander is er bijna een voetbalveld aan ruimte nodig om al het eten, hout, katoen en andere resources te produceren. Dit houdt in dat er voor het verbouwen van groente voor alle Nederlanders 1,8 miljoen hectare land wordt gebruikt. Deze activiteiten vinden plaats in Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië, Afrika en Rusland.

De VN heeft 17 doelen geformuleerd om de wereld naar meer duurzaamheid te helpen. Op nummer 12 staat het organiseren van duurzame consumptie- en productiepatronen en nummer 6 gaat over het gebruik van water. Vertical farming haakt hierop in, omdat voedsel lokaal kan worden geproduceerd en er dan veel minder water nodig is. Vertical farming zorgt ervoor dat de ruimte in een stad optimaal benut wordt, doordat voedsel in meerdere etages boven elkaar wordt gekweekt én er drie keer sneller voedsel kan worden geproduceerd dan normaal. GrowX ontwikkelde een eigen technologie die volledige controle geeft over het groeiproces. Door middel van leds en klimaatcontrole kunnen ze ''clean food'' zoals rucola, kiemgroente en sla produceren, zonder het gebruik van pesticiden.

Van 250 naar 10.000 m2 aan vertical farming
Wethouder Abdeluheb Choho van Amsterdam opent op 1 november 2017 officieel de eerste vertical farm van Nederland voor het publiek. GrowX is een start-up die zich richt op het inrichten en bouwen van vertical farms voor steden. Zij zetten dit in om chefs en distributeurs op aanvraag verse salades en (kiem)groenten te leveren. De ontwikkelde technologie biedt de mogelijkheid om te voldoen aan de vraag van de chefs. In de aankomende maanden wil GROWx doorgroeien naar een capaciteit van 2000 m2. Hierdoor kunnen behalve restaurants ook winkels worden bediend in Amsterdam, onafhankelijk van de seizoenen.

In 2019 verwachten zij door te groeien naar 10.000 m2 om de helft van Amsterdam te kunnen voorzien van (kiem)groente en salades. Hierna willen zij bouwen aan een sterke keten van vertical farms in Europese hoofdsteden. Er kan binnen enkele uren geoogst en bezorgd worden, zonder verlies van smaak en voedingsstoffen. Uiteindelijk is het het plan om mee te helpen aan het inrichten en bouwen aan vertical farms in de hele wereld. Het doel is vertical farms te bouwen voor circulaire steden die de voedselvoorziening in steden helpt, vanuit de stad zelf.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Events
Bijna 450 bieren in 5e Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 is Rotterdam weer een dag de bierhoofdstad van Nederland. Dan wordt in Arminius congres- en debatcentrum voor de vierde keer de ‘Dutch Beer Challenge’ georganiseerd. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn benaderd en velen hebben &eacut...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Achtergronden Restaurant
Download nu de maarteditie van De RestaurantKrant

De maarteditie van De RestaurantKrant is uit! Niet alleen hebben we een fonkelnieuw design, maar we spreken ook nog eens met de eigenaren van restaurant Flicka in Kerkdriel. Het restaurant ontving onlangs zijn eerste Michelinster. Klik hier om de uitgave te downloaden (je hoeft enkel je e-mailadres ...

Tech Interview
''Bij De Beren hebben we nu al twaalf marketingmedewerkers nodig''

Marjolein Mens is communicatieadviseur bij restaurantketen De Beren. De restaurantketen heeft de social media campagnes uitstekend op orde en pakt de marketingactiviteiten professioneel aan. Hoe gaat dat in zijn werk bij zo’n succesvolle keten? Marjolein: “We hebben hier op kantoor een h...

Michelin Interview
Interview: Posthoorn in Monnickendam, al tien jaar een Michelinster

De Posthoorn, ML in Haarlem, Bij Jef en Kaatje bij de Sluis, allen restaurants met een Michelinster en een hotel, maar wel in die volgorde. Waar instituten als Château Neercanne en het Amstel Hotel hun ster de afgelopen jaren kwijt raakten, lijken de ‘kleine’ hotels te overleven in...

Opening Rotterdam
Voor dit nieuwe restaurant moet je een toegangskaartje kopen

Op 16 mei openden Frank en Hans Mosselman – de mannen achter Food for Thought en Rotterdamse pop-ups Á La Plancha en De Swarte Leeuw – de deuren van Food Club Rotterdam (FC Rotterdam). In de voormalige kantine van Croonwolter&dros elektrotechniek in verzamelgebouw De KROON Rot...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: