Drie tips voor het op tijd doen van de btw-aangifte

24 oktober 2018 | Thijs Jacobs

Een kwart van de startende ondernemers krijgt boetes door het te laat indienen en/of betalen van de btw-aangifte. Ook houdt bijna een kwart van de starters de zakelijke opstartkosten niet goed bij om de betaalde btw terug te kunnen vragen, zo blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst. Via de website belastingdienst.nl/starters biedt de Belastingdienst concrete tips en hulpmiddelen om startende ondernemers te helpen met hun belastingzaken. Alvast een eerste simpele tip: zet de volgende deadline van je btw-kwartaalaangifte in je agenda; de aangifte en betaling moeten uiterlijk 31 oktober binnen zijn.

Ondernemers hebben na de kwartaalafsluiting een maand om de btw-aangifte in te vullen en te betalen. Als een ondernemer na het doen van deze aangifte erachter komt dat facturen of bonnetjes zijn blijven liggen, dan kan hij correcties tot maximaal €1000,- meenemen in de volgende btw-aangifte. Bij een hoger bedrag kan hij hiervoor een correctie insturen. 

Drie tips voor het op tijd doen van je btw-aangifte

Geef je e-mailadres door via het ondernemersportaal van de Belastingdienst. Niets is vervelender dan klaar zitten om je aangifte te doen, en erachter te komen dat je je inloggegevens kwijt bent. Als je vooraf je e-mailadres hebt doorgegeven, stuurt de Belastingdienst je direct nieuwe inloggegevens.

Doe je btw-aangifte vroeg in de maand en plan je betaling via online bankieren aan het einde van de maand. Zo kun je lang over je eigen geld beschikken, zonder het risico op een te late betaling.

Zet de deadlines van de btw-aangifte in je agenda, inclusief herinneringen twee weken voor de deadlines. Of gebruik daarvoor de Btw Alert App. Je kunt ook je e-mailadres opgeven in het ondernemersportaal als je een herinnering wilt ontvangen.


De kwartaalaangiften en -betalingen moeten uiterlijk 31 oktober, 31 januari, 31 mei en 31 juli binnen zijn. 
 

Toch een naheffingsaanslag. Wat nu?

Voor ondernemers die toch te laat hun btw-aangifte hebben ingediend of betaald, heeft de Belastingdienst een checklist ontwikkeld waarmee ondernemers kunnen bepalen wat er moet gebeuren wanneer een naheffingsaanslag btw is ontvangen.
 

Ga voor meer tips, aanvullende informatie en hulpmiddelen naar belastingdienst.nl/starters.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Officieel: terrassen niet open op 21 april

De terrassen gaan niet open op 21 april. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zojuist bekend tijdens de persconferentie. Het nieuws lekte afgelopen week al naar buiten. Het kabinet gaat per week bekijken of en hoe de samenleving weer open kan. Op z'n vroegst kunnen ...

Financieel Horeca & Belasting
Uw restaurant fiscaal optimaal naar de volgende generatie!

Staat u samen met uw zoon achter de tap? Of doet uw dochter de administratie van uw horecaonderneming? Denk dan eens na over de schenking van uw horecazaak aan de volgende generatie. ‘’Moet dat nu al?’’, hoor ik u denken. Juist nu! De zogeheten fiscaal voordelige bedrijfso ...

Economie Internationaal
Just Eat Takeaway noteert ongekende groei

De coronacrisis heeft Just Eat Takeaway (het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl) geen windeieren gelegd. Het bedrijf zag een flinke toename in het aantal bestellingen: in het eerste kwartaal zijn in Nederland zo'n 15,3 miljoen maaltijden besteld, dat is 53 procent meer dan een jaar eerder, zo blijkt ...

Achtergronden Gastronomie
Tommy Janssen en Vera Voorend openen restaurant Maeve in Utrecht centrum

Na jaren bij diverse toprestaurants gewerkt te hebben openen Tommy Janssen en Vera Voorend restaurant Maeve in de zomer van 2021. “We hebben jaren gei?nvesteerd in het opdoen van kennis en ervaring en nu is het tijd om onze droom te verwezenlijken en voor onszelf te beginnen.” Het res ...

Economie Corona
FNV Horeca: valse verwachtingen kabinet opnieuw dooie mus voor horeca

De valse verwachtingen en niet waargemaakte uitspraken van het kabinet over mogelijke versoepeling zorgen voor nog meer schade in de horeca. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “We begrijpen dat de gezondheid voorop staat, maar het blijft ook van levensbelang dat er wordt gekeken naar de overig ...

Branded Content
Minder gasten, meer omzet? Het kan met de Kleinste keuken

Bij de gefaseerde openstelling van de horeca krijgt elke horeca-ondernemer er mee te maken: je kunt minder gasten ontvangen dan normaal. Des te belangrijker is het om te kijken hoe je de besteding per gast kunt verhogen. De Kleinste keuken helpt hierbij. Met de Kleinste Keuken, een gebruiksvriend ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: