Deliveroo roept EU op om flexibel werk in de platformeconomie te stimuleren

12 januari 2018 | Thijs Jacobs

Deliveroo heeft er bij de EU op aangedrongen om flexibel werk in de groeiende platformeconomie beter te beschermen. Dit blijkt uit de inzending van de bezorgdienst op de consultatie van de Europese Commissie over sociale zekerheden. Deliveroo wil de riders graag meer sociale zekerheden bieden, zonder dat daarmee de vrijheid die riders waarderen in gevaar komt.    

Flexibele bezorging


Steeds meer mensen kiezen ervoor om in de klus- of platformeconomie te werken. Deliveroo werkt momenteel met meer dan 32.000 riders in acht Europese landen. Deze riders kunnen in- en uitloggen wanneer ze willen, zelf bepalen hoe lang ze werken, en ze kunnen gelijktijdig voor meerdere platformen aan de slag. Kortom, een nieuwe manier van werken met veel vrijheid en geen verplichtingen die horen bij een traditionele bijbaan. 

Momenteel bestaat in veel landen een uitwisseling tussen flexibiliteit en zekerheden. Het inperken van vrijheid omwille van zekerheden kan volgens de bezorgdienst negatieve gevolgen hebben voor riders, klanten en restaurants: “Het werken met Deliveroo zou daarmee niet langer meer flexibel zijn, waardoor de vraag naar dit soort werk waarschijnlijk zal dalen. Dit is voor niemand voordelig. Riders kunnen zelf niet meer bepalen waar en wanneer ze willen werken. Klanten krijgen minder snel hun bezorging. En restaurants lopen omzet mis door een afname in het aantal bestellingen via Deliveroo”, aldus General Manager Benelux Mathieu de Lophem.  

Meer zekerheden


Deliveroo wil riders graag meer sociale zekerheden bieden, zonder dat daarmee de vrijheid die riders waarderen in gevaar komt. Volgens de bezorgdienst moet er een einde komen aan de gedwongen uitruil tussen de vrijheid waarom wordt gevraagd door platformwerkers, zoals Deliveroo riders, en de sociale zekerheden die men verdient. 

Het is essentieel om ook de mogelijke impact op de Europese restaurantsector te betrekken in het debat over de arbeidsmarkt. Mocht de vrijheid van Deliveroo riders onder druk komen te staan, dan heeft dit effect op de ontwikkeling van de levendige platformeconomie. Deliveroo hoopt dan ook dat de Commissie rekening houdt met de economische voordelen die horen bij de platform economie, zoals een sterke toename in werkgelegenheid en belastinginkomsten, en deze niet in gevaar laat brengen door wijzigingen in beleid. 

Economische impact


De 27.000 restaurants die in Europa zijn aangesloten bij Deliveroo profiteren van de samenwerking met de bezorgdienst. Zij zien dankzij Deliveroo een omzetgroei tot wel 30% en kunnen bovendien nieuwe groepen klanten binnenhalen. Daarnaast kunnen restaurants dankzij Deliveroo meer mensen in de keuken inhuren om de toegenomen vraag aan te kunnen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Capital Economics naar de economische impact van Deliveroo. Sinds de oprichting van Deliveroo in 2013 heeft het bedrijf 13.000 banen gecreëerd bij partnerrestaurants en leveranciers door heel Europa. Als Deliveroo in deze mate door blijft groeien zal de bezorgdienst over twee jaar circa 54.000 banen creëren in de verschillende Europese markten waarin Deliveroo momenteel actief is.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Culinair
Masterclass Talenten Academie in kookstudio Hotel Okura Amsterdam

Deze week vond in de kookstudio van Hotel Okura Amsterdam de eerste editie van ‘Masterclass Talenten Academie’ plaats. Dit is een trainingsprogramma voor achttien talenten vanaf het niveau zelfstandig werkend kok tot beginnend chef, die samen met gerenommeerde chefs uit het vak het traje...

Achtergronden
Konijn gevonden in Chinees restaurant

In een Chinees restaurant in Amstelveen is gisteren een hangoorkonijntje gevonden. Het beestje werd aangetroffen door het personeel, terwijl het knabbelde aan wat blaadjes sla. De politie Amstelveen deelde een foto van het dier om zodoende de eigenaar te vinden. Eigenaar gevonden Konijntje Boe...

Culinair Michelin
’t Nonnetje in Harderwijk volledig vernieuwd

Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk is volledig gerestyled. Het door Michelin met twee sterren bekroonde restaurant aan de Vischmarkt is lichter van kleur en heeft een exclusievere sfeer, zonder het informele karakter van het restaurant te verliezen. Lichtere kleuren, exclusievere stoffen,...

Restaurant Biologisch
Restaurant Veldzicht aangesloten bij Euro-Toque

Restaurant Veldzicht uit Oosterwijtwerd is toegetreden tot Euro-Toques. Euro-Toques Nederland is een vereniging van professionele koks en restaurateurs die staan voor gezonde voeding die ambachtelijk wordt bereid met natuurzuivere producten van goede kwaliteit, zonder kunstmatige additieven. Burg...

trends Restaurant
De foodtrends van 2018 voor restaurants

De wereld van de gastronomie staat nooit stil; ook 2017 was een jaar vol foodtrends en inspirerende restaurantervaringen. Uit onderzoek blijkt dat de online restaurantreserveringen op IENS in het laatste kwartaal van 2017 maar liefst met 200% zijn gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2...

Amsterdam Culinair
Sofitel Legend The Grand Amsterdam opent pop-up restaurant

Van 22 januari tot 12 maart tovert Sofitel Legend The Grand Amsterdam haar lobby en Library ‘Or’ om tot een Italiaans pop-up restaurant genaamd La Gita. La Gita wordt een all-day dining concept met van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat de meest heerlijke Italiaanse bites en ge...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: