Column Sico de Moel: wilde Hilde

28 juli 2019 | Sico de Moel

Deze week was ik bij Marcel, een bevlogen Nederlandse wijnmaker in St Agatha, bij Cuijk, Nijmegen.

De wijngaard wordt door beukenhagen beschermd op een prachtige plek bij de Maas.

De schoonvader van Marcel was in 1991 een van de eerste Nederlandse wijnmakers.

Het is een mooie dag en de wijngaard ligt er prachtig bij. De witte wijnen van 2018 zijn al gebotteld.

Ik schenk bij L'invite de Gewurztraminer, die eigenlijk veel mineraliger en minder zoet is dan dat je zou verwachten. De 2018 heeft zelfs nog minder restsuiker in vergelijking met de voorgaande jaren.

Het glas van de flessen is een beetje groen, Marcel houdt van aromatische druiven, waarvan hij frisse wijnen maakt met een mooi zuur. Heel geschikt voor de gastronomie.

De St Agatha is zijn cuvee, deze wordt gemaakt van de Bacchus, Schonburger en sinds kort ook de Johanniter. Deze wordt vooral lokaal goed verkocht.

Interessant vond ik de Wilde Hilde, een speciale wijn van 2018, vernoemd naar zijn vriendin. Marcel maakt hier gebruik van wilde giststammen en een korte barrique rijping op Frans eiken. Gedurfd, maar zeer geslaagd.

Rood is nog niet gebotteld, we proeven alvast uit het vat. Zweigelt, een populaire Oostenrijkste druif voor een frisse rode wijn. Ook populair in Canada en Duitsland, maar ik was hem in Nederland nog niet tegengekomen. We proeven uit het vat: fris, rood fruit, mooie tannine, dat belooft wat. 

Je merkt dat Marcel biochemie heeft gestudeerd en een technologisce achtergrond heeft. Hij maakt zijn wijnen authentiek, durft te kiezen voor zijn eigen koers en weet precies wat hij doet in de vinificatie.

In mijn restaurant overtuig ik tegenwoordig dagelijks mijn gasten van de kwaliteit van Nederlandse wijnen. Met dit soort wijnmakers lukt dat prima.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Opening Rotterdam
Tres: intimate dining in Rotterdam

Na een carrière in Zeeland, Melbourne en Kopenhagen zijn Emy Koster en Michael van der Kroft terug in de havenstad waar zij horen. In het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid vindt het onafscheidelijke duo een thuis – in een voormalige jazzkelder - voor het kersverse Tres. Een ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: