Column Sico de Moel: wilde Hilde

28 juli 2019 | Sico de Moel

Deze week was ik bij Marcel, een bevlogen Nederlandse wijnmaker in St Agatha, bij Cuijk, Nijmegen.

De wijngaard wordt door beukenhagen beschermd op een prachtige plek bij de Maas.

De schoonvader van Marcel was in 1991 een van de eerste Nederlandse wijnmakers.

Het is een mooie dag en de wijngaard ligt er prachtig bij. De witte wijnen van 2018 zijn al gebotteld.

Ik schenk bij L'invite de Gewurztraminer, die eigenlijk veel mineraliger en minder zoet is dan dat je zou verwachten. De 2018 heeft zelfs nog minder restsuiker in vergelijking met de voorgaande jaren.

Het glas van de flessen is een beetje groen, Marcel houdt van aromatische druiven, waarvan hij frisse wijnen maakt met een mooi zuur. Heel geschikt voor de gastronomie.

De St Agatha is zijn cuvee, deze wordt gemaakt van de Bacchus, Schonburger en sinds kort ook de Johanniter. Deze wordt vooral lokaal goed verkocht.

Interessant vond ik de Wilde Hilde, een speciale wijn van 2018, vernoemd naar zijn vriendin. Marcel maakt hier gebruik van wilde giststammen en een korte barrique rijping op Frans eiken. Gedurfd, maar zeer geslaagd.

Rood is nog niet gebotteld, we proeven alvast uit het vat. Zweigelt, een populaire Oostenrijkste druif voor een frisse rode wijn. Ook populair in Canada en Duitsland, maar ik was hem in Nederland nog niet tegengekomen. We proeven uit het vat: fris, rood fruit, mooie tannine, dat belooft wat. 

Je merkt dat Marcel biochemie heeft gestudeerd en een technologisce achtergrond heeft. Hij maakt zijn wijnen authentiek, durft te kiezen voor zijn eigen koers en weet precies wat hij doet in de vinificatie.

In mijn restaurant overtuig ik tegenwoordig dagelijks mijn gasten van de kwaliteit van Nederlandse wijnen. Met dit soort wijnmakers lukt dat prima.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting
La Folie in Zaltbommel sluit de deuren

Lieke en Joris Kerkhofs sluiten de deuren van La Folie in Zaltbommel. De ondernemers zijn in het pand aan de Gamerschestraat uit hun jasje gegroeid en hebben tevergeefs gezocht naar een nieuwe locatie voor hun restaurant, dat op plaats 96 staat in de Lekker Top 100 voor 2019. ‘We zijn nu ti...

Interview Aardappel
In Friesland wordt de aardappel van de toekomst 'gemaakt'

In de komende decennia komt de wereld voor de uitdaging te staan om met beperkte landbouwgrond en een toenemende bevolking voldoende voedsel te produceren. Wereldwijd wordt op dit moment 35 procent van de grond gebruikt voor het verbouwen van voedsel. Dat percentage zal door milieuveranderingen en d...

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Advertorial
Een efficiëntere keuken dankzij Horeko

Of je nu een goede specialty koffie tijdens het studeren, een uitgebreide zakenlunch of een vrijdagmiddagborrel nodig hebt. Je kan bij Hotel Casa in Amsterdam niet alleen aan je behoefte voldoen, maar de eclectische mix van stijlen en ruimtes maakt dat iedereen zich thuis voelt. Van student tot pass...

Bocuse d'Or
Jarno Eggen jurylid Bocuse d'Or Nederland

Inmiddels is bekend dat naast de voorzitter Soenil Bahadoer, Moshik Roth een van de juryleden is tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Maar ook Jarno Eggen van Restaurant de Groene Lantaarn mag samen met de heren beoordelen wie van de finalisten het meest geschikt is om Nederland culina...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: