Column Sico de Moel: wilde Hilde

28 juli 2019 | Sico de Moel

Deze week was ik bij Marcel, een bevlogen Nederlandse wijnmaker in St Agatha, bij Cuijk, Nijmegen.

De wijngaard wordt door beukenhagen beschermd op een prachtige plek bij de Maas.

De schoonvader van Marcel was in 1991 een van de eerste Nederlandse wijnmakers.

Het is een mooie dag en de wijngaard ligt er prachtig bij. De witte wijnen van 2018 zijn al gebotteld.

Ik schenk bij L'invite de Gewurztraminer, die eigenlijk veel mineraliger en minder zoet is dan dat je zou verwachten. De 2018 heeft zelfs nog minder restsuiker in vergelijking met de voorgaande jaren.

Het glas van de flessen is een beetje groen, Marcel houdt van aromatische druiven, waarvan hij frisse wijnen maakt met een mooi zuur. Heel geschikt voor de gastronomie.

De St Agatha is zijn cuvee, deze wordt gemaakt van de Bacchus, Schonburger en sinds kort ook de Johanniter. Deze wordt vooral lokaal goed verkocht.

Interessant vond ik de Wilde Hilde, een speciale wijn van 2018, vernoemd naar zijn vriendin. Marcel maakt hier gebruik van wilde giststammen en een korte barrique rijping op Frans eiken. Gedurfd, maar zeer geslaagd.

Rood is nog niet gebotteld, we proeven alvast uit het vat. Zweigelt, een populaire Oostenrijkste druif voor een frisse rode wijn. Ook populair in Canada en Duitsland, maar ik was hem in Nederland nog niet tegengekomen. We proeven uit het vat: fris, rood fruit, mooie tannine, dat belooft wat. 

Je merkt dat Marcel biochemie heeft gestudeerd en een technologisce achtergrond heeft. Hij maakt zijn wijnen authentiek, durft te kiezen voor zijn eigen koers en weet precies wat hij doet in de vinificatie.

In mijn restaurant overtuig ik tegenwoordig dagelijks mijn gasten van de kwaliteit van Nederlandse wijnen. Met dit soort wijnmakers lukt dat prima.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Achtergronden Coronacrisis
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal zoeken restaurants die het zwaar hebben

De horeca heeft nog nooit in zo zwaar weer verkeerd als nu. Maandenlang dicht. Geen gast in de zaak. Sommige restaurants hebben in de crisistijd wel een afhaal- of brengservice gehad, maar daarmee konden ze nauwelijks hun hoofd boven water houden. Nu zijn ze eindelijk weer open, maar alles is anders...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: