Column Sico de Moel: wilde Hilde

28 juli 2019 | Sico de Moel

Deze week was ik bij Marcel, een bevlogen Nederlandse wijnmaker in St Agatha, bij Cuijk, Nijmegen.

De wijngaard wordt door beukenhagen beschermd op een prachtige plek bij de Maas.

De schoonvader van Marcel was in 1991 een van de eerste Nederlandse wijnmakers.

Het is een mooie dag en de wijngaard ligt er prachtig bij. De witte wijnen van 2018 zijn al gebotteld.

Ik schenk bij L'invite de Gewurztraminer, die eigenlijk veel mineraliger en minder zoet is dan dat je zou verwachten. De 2018 heeft zelfs nog minder restsuiker in vergelijking met de voorgaande jaren.

Het glas van de flessen is een beetje groen, Marcel houdt van aromatische druiven, waarvan hij frisse wijnen maakt met een mooi zuur. Heel geschikt voor de gastronomie.

De St Agatha is zijn cuvee, deze wordt gemaakt van de Bacchus, Schonburger en sinds kort ook de Johanniter. Deze wordt vooral lokaal goed verkocht.

Interessant vond ik de Wilde Hilde, een speciale wijn van 2018, vernoemd naar zijn vriendin. Marcel maakt hier gebruik van wilde giststammen en een korte barrique rijping op Frans eiken. Gedurfd, maar zeer geslaagd.

Rood is nog niet gebotteld, we proeven alvast uit het vat. Zweigelt, een populaire Oostenrijkste druif voor een frisse rode wijn. Ook populair in Canada en Duitsland, maar ik was hem in Nederland nog niet tegengekomen. We proeven uit het vat: fris, rood fruit, mooie tannine, dat belooft wat. 

Je merkt dat Marcel biochemie heeft gestudeerd en een technologisce achtergrond heeft. Hij maakt zijn wijnen authentiek, durft te kiezen voor zijn eigen koers en weet precies wat hij doet in de vinificatie.

In mijn restaurant overtuig ik tegenwoordig dagelijks mijn gasten van de kwaliteit van Nederlandse wijnen. Met dit soort wijnmakers lukt dat prima.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Culinair
Vis roken doe je zo

Het roken van voedsel is een kooktechniek waarbij voedsel in rook van smeulend hout wordt gehangen of gelegd. Van oudsher werd deze kooktechniek toegepast om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar was. Tegenwoordig gebeurt roken voornamelijk om de expliciete smaak over te brengen. Voor...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: