Column Sico de Moel: wilde Hilde

28 juli 2019 | Sico de Moel

Deze week was ik bij Marcel, een bevlogen Nederlandse wijnmaker in St Agatha, bij Cuijk, Nijmegen.

De wijngaard wordt door beukenhagen beschermd op een prachtige plek bij de Maas.

De schoonvader van Marcel was in 1991 een van de eerste Nederlandse wijnmakers.

Het is een mooie dag en de wijngaard ligt er prachtig bij. De witte wijnen van 2018 zijn al gebotteld.

Ik schenk bij L'invite de Gewurztraminer, die eigenlijk veel mineraliger en minder zoet is dan dat je zou verwachten. De 2018 heeft zelfs nog minder restsuiker in vergelijking met de voorgaande jaren.

Het glas van de flessen is een beetje groen, Marcel houdt van aromatische druiven, waarvan hij frisse wijnen maakt met een mooi zuur. Heel geschikt voor de gastronomie.

De St Agatha is zijn cuvee, deze wordt gemaakt van de Bacchus, Schonburger en sinds kort ook de Johanniter. Deze wordt vooral lokaal goed verkocht.

Interessant vond ik de Wilde Hilde, een speciale wijn van 2018, vernoemd naar zijn vriendin. Marcel maakt hier gebruik van wilde giststammen en een korte barrique rijping op Frans eiken. Gedurfd, maar zeer geslaagd.

Rood is nog niet gebotteld, we proeven alvast uit het vat. Zweigelt, een populaire Oostenrijkste druif voor een frisse rode wijn. Ook populair in Canada en Duitsland, maar ik was hem in Nederland nog niet tegengekomen. We proeven uit het vat: fris, rood fruit, mooie tannine, dat belooft wat. 

Je merkt dat Marcel biochemie heeft gestudeerd en een technologisce achtergrond heeft. Hij maakt zijn wijnen authentiek, durft te kiezen voor zijn eigen koers en weet precies wat hij doet in de vinificatie.

In mijn restaurant overtuig ik tegenwoordig dagelijks mijn gasten van de kwaliteit van Nederlandse wijnen. Met dit soort wijnmakers lukt dat prima.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Restaurant Alma Oisterwijk van voormalig sterrenchef Wouter van Laarhoven geopend

Op 19 november 2019 hebben chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars hun restaurant Alma in Oisterwijk geopend. Alma bestaat uit een casual fine-dining-restaurant en een bodega en is gevestigd op De Lind 45a, in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekendstaat en waar ooit ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Internationaal Michelin
De Michelin Gids, TripAdvisor en TheFork lanceren een internationale strategische partnership 

De Michelin Gids heeft zijn krachten gebundeld met TripAdvisor en TheFork. Zij verbreden hiermee het aanbod voor gasten om een ideale dinerervaring te vinden, evenals een verbeterde toegang tot een bredere keuze aan hoogwaardige restaurants over de hele wereld. Michelin en TripAdvisor, met docht...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: