Column Sico de Moel: Dubbel Goud

4 september 2019 | Sico de Moel

De vlieger hangt boven de wijngaard. Tegen de spreeuwen. Diederik is bezig om zijn druiven te beschermen met netten tegen de suzukivlieg, die komt er binnenkort weer aan.

Ik ben midden in de Betuwe. Tussen appels, peren, kersen- en aardbeientelers ligt het Betuws Wijndomein van Arina en Diederik.

Gisteren zijn ze verkozen tot Beste Wijngaardeniers van Nederland en België bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019. En dat was niet voor het eerst. Maar liefst twee van hun wijnen hebben een gouden medaille mogen ontvangen, andere wijnen zilver en brons.

Vandaag wordt er weer hard gewerkt in de wijngaard.

Zoals veel wijngaardeniers in Nederland werkt Diederik zo duurzaam mogelijk. Hun baby is inmiddels zeven maanden en zal straks opgroeien in de wijngaard. Een gezonde werk- en leefomgeving is belangrijk voor deze kersverse ouders.

We lopen samen door de wijngaard, inmiddels zeven hectare groot. Alleen nieuwe duurzame rassen.

De druiven hangen er prachtig bij, we proeven de Regent, Cabernet Cortis, de Souvignier gris. Bijna rijp, er komt een drukke tijd aan, de komende maanden moet er worden geoogst.

Diederik heeft een agrarische achtergrond in de Betuwe, Arina was opgeleid tot sommelier en gastronoom in Italië. Inmiddels zijn ze dus allebei fulltime wijnmaker, de top van Nederland. Ook voor een aantal andere wijngaarden maken ze de wijnen.

We gaan samen proeven.

We beginnen met wit. Allemaal fantastisch. Ik kies de Sauvi, van de Cabernet Blanc, een sprankelende wijn met mooi gerijpt tropisch fruit.

Dan rood. Ik krijg twee glazen. De cuvee van Arina, Regent en Pinotin, en de cuvee van Diederik, Regent en Cabernet Cortis. We proeven, prachtig allebei, ik kies voor Arina.

Ook de Edelzoet is gisteren bekroond met goud. De Solaris druif heeft een klein beetje botrytis gehad, edele rot. Het geeft deze mooie, heldere dessertwijn een spannende touch. Helaas zijn er maar weinig flessen beschikbaar. Ik mag een paar doosjes meenemen.

Dan is het tijd voor de experimenten. Het echte vakmanschap van de wijnmakers toont zich in de vrijheid en creativiteit. Duurzaam. Kunnen we van restproducten mooie dingen maken?

Verjus is een friszuur druivensap gemaakt van de onrijpe druiventrossen die in het voorjaar van de wijnranken worden verwijderd om ruimte te maken voor de overige druiven. Verjus is niet om te drinken, maar wel een bijzonder ingrediënt om te verwerken in de keuken.

De Most Cuvee is een distillaat van de schillen en druivenmost van de Regent druif.

Ook die gaat mee naar Amsterdam.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

PS: Klik hier voor de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Inauguratie Gastrobar 6 in Den Bosch

De legendarische Brabantse gastvrijheid spatte eraf bij de inauguratie van Gastrobar 6 in Den Bosch op 10 oktober. Beide eigenaren met een serieuze gastronomische curriculum, Freek Broeders en Geert Toebast haalden alles uit de kast om het de vele genodigden naar de zin te maken. Ted Janssen, voo...

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: