Column Sico de Moel: Dubbel Goud

4 september 2019 | Sico de Moel

De vlieger hangt boven de wijngaard. Tegen de spreeuwen. Diederik is bezig om zijn druiven te beschermen met netten tegen de suzukivlieg, die komt er binnenkort weer aan.

Ik ben midden in de Betuwe. Tussen appels, peren, kersen- en aardbeientelers ligt het Betuws Wijndomein van Arina en Diederik.

Gisteren zijn ze verkozen tot Beste Wijngaardeniers van Nederland en België bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019. En dat was niet voor het eerst. Maar liefst twee van hun wijnen hebben een gouden medaille mogen ontvangen, andere wijnen zilver en brons.

Vandaag wordt er weer hard gewerkt in de wijngaard.

Zoals veel wijngaardeniers in Nederland werkt Diederik zo duurzaam mogelijk. Hun baby is inmiddels zeven maanden en zal straks opgroeien in de wijngaard. Een gezonde werk- en leefomgeving is belangrijk voor deze kersverse ouders.

We lopen samen door de wijngaard, inmiddels zeven hectare groot. Alleen nieuwe duurzame rassen.

De druiven hangen er prachtig bij, we proeven de Regent, Cabernet Cortis, de Souvignier gris. Bijna rijp, er komt een drukke tijd aan, de komende maanden moet er worden geoogst.

Diederik heeft een agrarische achtergrond in de Betuwe, Arina was opgeleid tot sommelier en gastronoom in Italië. Inmiddels zijn ze dus allebei fulltime wijnmaker, de top van Nederland. Ook voor een aantal andere wijngaarden maken ze de wijnen.

We gaan samen proeven.

We beginnen met wit. Allemaal fantastisch. Ik kies de Sauvi, van de Cabernet Blanc, een sprankelende wijn met mooi gerijpt tropisch fruit.

Dan rood. Ik krijg twee glazen. De cuvee van Arina, Regent en Pinotin, en de cuvee van Diederik, Regent en Cabernet Cortis. We proeven, prachtig allebei, ik kies voor Arina.

Ook de Edelzoet is gisteren bekroond met goud. De Solaris druif heeft een klein beetje botrytis gehad, edele rot. Het geeft deze mooie, heldere dessertwijn een spannende touch. Helaas zijn er maar weinig flessen beschikbaar. Ik mag een paar doosjes meenemen.

Dan is het tijd voor de experimenten. Het echte vakmanschap van de wijnmakers toont zich in de vrijheid en creativiteit. Duurzaam. Kunnen we van restproducten mooie dingen maken?

Verjus is een friszuur druivensap gemaakt van de onrijpe druiventrossen die in het voorjaar van de wijnranken worden verwijderd om ruimte te maken voor de overige druiven. Verjus is niet om te drinken, maar wel een bijzonder ingrediënt om te verwerken in de keuken.

De Most Cuvee is een distillaat van de schillen en druivenmost van de Regent druif.

Ook die gaat mee naar Amsterdam.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

PS: Klik hier voor de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: