Column: anderen leren wat jij hebt geleerd

10 januari 2019 | Monique van Gevelt

Een van mijn beste vrienden is general manager bij een restaurantketen. Ik ken hem al dik 25 jaar en wij hebben menig horeca-avontuur samen beleefd. Gepokt en gemazeld in de horeca, zo zou je hem kunnen omschrijven.

Hij is weer een goede vriend en familie van de hoofdtrainer van een voetbalclub in de eredivisie. Iemand waarbij het leven niet altijd over een leien dakje is gegaan en die menig tegenslag heeft moeten overwinnen. Een mens met veel levenservaring en bagage, maar ook vol levenslust. Je kunt je voorstellen wat voor soort gesprekken zij hebben.

In hun werk lopen ze vaak tegen dezelfde problemen aan. En daar wisselen ze graag van gedachten over. Want niet alleen zijn beide beroepen topsport, ook hebben ze allebei te maken met jong talent. En hoe je het beste in ze naar boven haalt en laat excelleren. Maar ook hoe je ze met beide benen op de grond houdt. Zodat sterallures en te grote ego’s dit jonge talent niet de kop gaan kosten. Want naast topvoetballers is ook menig topkok tegenwoordig een ster of op zijn minst een bekende Nederlander. En hoe goed je opvoeding thuis ook is geweest, het avontuur lonkt en de verleidingen zijn groot.

Beide heren werken wellicht in een ander vakgebied, met een ander verdienmodel, en toch zitten ze deels in hetzelfde schuitje. Ze werken in een dynamische omgeving en hebben dezelfde uitdagingen waar het om medewerkers en teambuilding gaat. Want hoe ontwikkel en behoud je talent? En hoe maak je van een team een topteam?

Een behoorlijke uitdaging, maar bijkomend voordeel is dat ze na een bewogen carrière veel te bieden hebben aan jongere generaties. Deze zien op hun beurt zaken vanuit een ander perspectief en brengen inzichten waar een oude rot in het vak veel inspiratie uit kan halen. Wijsheid is nu eenmaal niet leeftijdgebonden.

Het wordt tijd dat je op je bek gaat

In het begin van mijn horecacarrière beklom ik in hoog tempo de carrièreladder. Ik absorbeerde als een spons alle kennis en ervaring die op mijn pad kwam.

Mijn oudere broer had al een flinke horecacarrière in het buitenland en was mijn mentor en vraagbaak. Er kwam een dag waar ik hem belde en zei: ‘Ik ga weer ergens anders werken, want ik kan hier niets meer leren’. Zijn antwoord was niet wat ik had verwacht. Hij zei: ‘Zusje, het wordt tijd dat je eens goed op je bek gaat en zaken in perspectief gaat zien’. Ik moest mij gaan realiseren dat de tijd was aangebroken waar ik juist diegene zou worden die kennis ging overdragen aan anderen. Na die woorden was ik behoorlijk gepikeerd. Ik was zelf namelijk nog lang niet uitgeleerd.

Het bleken echter ware woorden. De daaropvolgende functie werd een transitiefunctie. De stap naar management en leidinggeven werd gezet en ik moest hard werken om mijn draai hierin te vinden. De woorden van mijn broer bleven in mijn hoofd hangen en ik realiseerde mij dat de tijd rijp was om de andere kant van het spectrum op te zoeken. Niet enkel ontvangen, maar juist geven. De stap naar coachend leiderschap was gezet. Een leerzaam proces waar ik nog altijd veel aan te danken heb.

Samen groeien

Je verrijkt je team én jezelf als je je kennis en inzichten deelt en mensen vooruithelpt. Feit is alleen dat niet iedereen geholpen wil worden. Misschien omdat er geen klik is, je de verkeerde mensen om je heen hebt verzameld of geen goede sfeer hebt neergezet. Ook het karakter van iemand of een bepaalde situatie kan zorgen voor een onwelwillende medewerker.

Wil je van iemand anders wat opsteken dan moet je ervoor open staan. Je moet het toelaten om je sterke kanten verder te ontwikkelen. Ook je mindere kanten zullen aan het licht komen. Onderken ze. Groei gaat nu eenmaal gepaard met pijn.

In welke fase van je leven en carrière je ook zit, een helpende hand van een ervaren en wijs iemand is goud waard. Een onderlinge vertrouwensband is dan wel cruciaal. Zo maak je van groeipijn al snel een groeispurt.

Een bijdrage van Monique van Gevelt, 
VanGevelt Strategisch Horeca Advies, www.vangevelt.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Events
Bezoek Gastvrij Rotterdam 2019

De zevende editie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt plaats van maandag 23 t/m 25 september 2019 in Rotterdam Ahoy. Naar verwachting zullen ruim 450 exposanten meer dan 15.000 ondernemers en managers uit de horeca verwelkomen op hun stand. Het toonaangevende gastronomische platform voor ...

Achtergronden Culinair
Dit zijn de 10 meest geïnstagramde regionale gerechten

Wat zet je op de kaart als je op social media een hit wilt zijn? Het Britse bedrijf Gousto, dat maaltijdpakketten produceert, heeft 150 miljoen Instagram-posts doorzocht om te onthullen welke gerechten het vaakst werden gedeeld en in welke regio. In de regio New York zijn ze verzot op pizza, terwij...

Opening
Bekende horecaketen De Beren opent restaurant in Roermond

Vanaf dinsdag 25 juni heeft De Beren er een primeur bij: de keten opent haar eerste vestiging in de provincie Limburg. De 40e vestiging van de succesvolle horecaformule is te vinden aan het bekende horecaplein Markt middenin de stad. Limburgers uit de wijde omgeving zijn iedere dag vanaf 10.30 uur (...

Achtergronden
Juni-editie: Basiliek*, Alcoholwet, Peter Klosse en veel meer

In de laatste editie van De RestaurantKrant mochten we op audiëntie bij smaakprofessor Peter Klosse, hij maakt zich zorgen over de manier waarop we met ons voedsel omgaan. Rik Jansma, eigenaar en chef cuisinier van Restaurant Basiliek*, vertelt in een uitgebreid interview zijn geheimen over suc...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips a...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: