Blog Jeannine Sok: De Horeca Factor

10 september 2020 | Jeannine Sok

In een industriële omgeving, een oude papierfabriek die al vijf jaar leegstaat is in de zomerperiode het grootste pop-up restaurant van Nederland ‘De Proefdruk’ gerealiseerd. Elke twee weken een nieuw restaurant die zijn eigen sfeer meegeeft aan de ruimte. Prachtig om te zien en te ervaren.

Voor dit fantastisch initiatief in Nijmegen ben ik gevraagd om de laatste twee weken van augustus te helpen om de gastvrijheid te waarborgen en medewerkers de fijne kneepjes van het vak mee te geven. Het is een groot succes, want 100% coronaproof en dat is wat gasten willen. Het kan volgens de richtlijnen werken en de gasten gastvrij ontvangen. Er is in mijn ogen namelijk behoefte aan veilig uit eten gaan en bedrijven en initiatieven die dat uitstralen dat ze zich aan de coronaregels houden.

De uitdaging is het vinden van de juiste medewerkers die De Horeca Factor hebben. De avond voor de opening van het pop up restaurant neem ik nog een medewerker aan. Ik zat al op het terras toen ik haar aan zag komen lopen. Ik wist meteen dat ze het had, dat had ik al ervaren in het telefoongesprek en haar uitstraling bevestigde mijn gevoel.  Ze heeft een goede opleiding afgerond, die staat voor kennis en kunde in het vak. We drinken samen koffie en gaan in gesprek. Haar prachtige, stralende blauwe ogen kijken me aan, oogcontact is een van de succesfactoren van de Horeca Factor. Uiteraard is ze meteen de volgende begonnen.

Al snel ben ik onderdeel van het team en ben ik meer dan alleen trainer on the job en loop net zo hard mee om gasten een fantastische avond te bezorgen. Ik hou van mijn vak en die liefde voor het vak geef ik graag over aan de jonge garde. Het is een groot succes en we hebben nog meer medewerkers nodig. Het is fijn om te ervaren hoe de initiatiefnemer, restauranteigenaren en medewerkers elkaar helpen, door professionals en beginnende kanjers een kans te geven om mee te werken. Veel horecaondernemers steunen het initiatief en komen eten, helpen of zelfs mee knallen. Het is al het ware een grote horecafamilie. Heel fijn om hier onderdeel van te mogen zijn. Het is echt samen doen in deze bijzondere tijd. Mooi om te ervaren dat degene die meewerken van alle kanten banen krijgen aangeboden, omdat ze de Horeca Factor hebben. Een luxe positie lijkt mij om te mogen kiezen welk restaurant het beste bij jou past.

Wat is dat nou eigenlijk De Horeca Factor?

Je ziet en ervaart het gelijk, maar wat maakt het verschil dat jij de H - Factor hebt? Zodat jij je gasten  oprecht het gevoel geeft dat ze welkom zijn, dat je het echt leuk vindt dat ze er zijn. De Horeca Factor is het feit dat je geschikt bent voor het vak door:

 Initiatief tonen

 Lef hebben om jezelf te zijn en soms iets geks willen doen

 De twinkeling in je ogen

 Iets willen doen voor gasten en een stapje voor zijn

 Een mooie ervaring aan gasten willen geven

 Liefde voor de mens, het vak, eten, drinken en gastvrijheid

 Het beste uit je zelf willen halen voor een ander

 De gast aanvoelen en een mooie ervaring meegeven

 Een vertrouwd gevoel geven

 Flexibiliteit – je bent een kameleon die mee kleurt in de     situatie zonder jezelf te verliezen

Wat bepaalt of iemand de Horeca Factor heeft? Wie is in dit geval de jury? Nou in mijn ogen kan dat er maar een zijn en dat is de gast. De gast bepaalt of jij de Horeca Factor hebt of niet.

Over Jeannine Sok

Gastoloog Jeannine Sok is opgegroeid in de horeca en deelt haar kennis over houding en gedrag van gasten en medewerkers in de gastvrijheidsbranche. Ze ontwikkelt gastvrijheidsconcepten, inspiratietours, gastlessen, trainingen en schrijft boeken en tijdschriften over gastvrijheid. Lees hier haar andere blogs,

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Achtergronden Vega
Eet Geen Dierendag: hoe vier jij het?

Elk jaar op 4 oktober vertroetelen we onze trouwe viervoeters. Het kan niet op: van extra lange wandelingen tot enorme botten, cadeautjes en zelfs hele taarten. Dit jaar viert Wakker Dier alweer voor de 10e keer Eet Geen Dierendag en maken we er ook voor onszelf een feestje van. We vieren deze bijzo...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Tech Nice 'n Easy
Hoe kun je controle over F&B bewaren bij meerdere vestigingen?

Een goed draaiend restaurant is geen garantie op succes bij meerdere vestigingen. De reden is simpel: een topmanager kan niet overal tegelijk zijn. Om de controle te behouden over vitale processen als inkoop, voorraad, productie en foodcost maken multi-unit ondernemingen steeds vaker gebruik van een...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: