Blog Jeannine Sok: De Horeca Factor

10 september 2020 | Jeannine Sok

In een industriële omgeving, een oude papierfabriek die al vijf jaar leegstaat is in de zomerperiode het grootste pop-up restaurant van Nederland ‘De Proefdruk’ gerealiseerd. Elke twee weken een nieuw restaurant die zijn eigen sfeer meegeeft aan de ruimte. Prachtig om te zien en te ervaren.

Voor dit fantastisch initiatief in Nijmegen ben ik gevraagd om de laatste twee weken van augustus te helpen om de gastvrijheid te waarborgen en medewerkers de fijne kneepjes van het vak mee te geven. Het is een groot succes, want 100% coronaproof en dat is wat gasten willen. Het kan volgens de richtlijnen werken en de gasten gastvrij ontvangen. Er is in mijn ogen namelijk behoefte aan veilig uit eten gaan en bedrijven en initiatieven die dat uitstralen dat ze zich aan de coronaregels houden.

De uitdaging is het vinden van de juiste medewerkers die De Horeca Factor hebben. De avond voor de opening van het pop up restaurant neem ik nog een medewerker aan. Ik zat al op het terras toen ik haar aan zag komen lopen. Ik wist meteen dat ze het had, dat had ik al ervaren in het telefoongesprek en haar uitstraling bevestigde mijn gevoel.  Ze heeft een goede opleiding afgerond, die staat voor kennis en kunde in het vak. We drinken samen koffie en gaan in gesprek. Haar prachtige, stralende blauwe ogen kijken me aan, oogcontact is een van de succesfactoren van de Horeca Factor. Uiteraard is ze meteen de volgende begonnen.

Al snel ben ik onderdeel van het team en ben ik meer dan alleen trainer on the job en loop net zo hard mee om gasten een fantastische avond te bezorgen. Ik hou van mijn vak en die liefde voor het vak geef ik graag over aan de jonge garde. Het is een groot succes en we hebben nog meer medewerkers nodig. Het is fijn om te ervaren hoe de initiatiefnemer, restauranteigenaren en medewerkers elkaar helpen, door professionals en beginnende kanjers een kans te geven om mee te werken. Veel horecaondernemers steunen het initiatief en komen eten, helpen of zelfs mee knallen. Het is al het ware een grote horecafamilie. Heel fijn om hier onderdeel van te mogen zijn. Het is echt samen doen in deze bijzondere tijd. Mooi om te ervaren dat degene die meewerken van alle kanten banen krijgen aangeboden, omdat ze de Horeca Factor hebben. Een luxe positie lijkt mij om te mogen kiezen welk restaurant het beste bij jou past.

Wat is dat nou eigenlijk De Horeca Factor?

Je ziet en ervaart het gelijk, maar wat maakt het verschil dat jij de H - Factor hebt? Zodat jij je gasten  oprecht het gevoel geeft dat ze welkom zijn, dat je het echt leuk vindt dat ze er zijn. De Horeca Factor is het feit dat je geschikt bent voor het vak door:

 Initiatief tonen

 Lef hebben om jezelf te zijn en soms iets geks willen doen

 De twinkeling in je ogen

 Iets willen doen voor gasten en een stapje voor zijn

 Een mooie ervaring aan gasten willen geven

 Liefde voor de mens, het vak, eten, drinken en gastvrijheid

 Het beste uit je zelf willen halen voor een ander

 De gast aanvoelen en een mooie ervaring meegeven

 Een vertrouwd gevoel geven

 Flexibiliteit – je bent een kameleon die mee kleurt in de     situatie zonder jezelf te verliezen

Wat bepaalt of iemand de Horeca Factor heeft? Wie is in dit geval de jury? Nou in mijn ogen kan dat er maar een zijn en dat is de gast. De gast bepaalt of jij de Horeca Factor hebt of niet.

Over Jeannine Sok

Gastoloog Jeannine Sok is opgegroeid in de horeca en deelt haar kennis over houding en gedrag van gasten en medewerkers in de gastvrijheidsbranche. Ze ontwikkelt gastvrijheidsconcepten, inspiratietours, gastlessen, trainingen en schrijft boeken en tijdschriften over gastvrijheid. Lees hier haar andere blogs,

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Officieel: terrassen niet open op 21 april

De terrassen gaan niet open op 21 april. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zojuist bekend tijdens de persconferentie. Het nieuws lekte afgelopen week al naar buiten. Het kabinet gaat per week bekijken of en hoe de samenleving weer open kan. Op z'n vroegst kunnen ...

Financieel Horeca & Belasting
Uw restaurant fiscaal optimaal naar de volgende generatie!

Staat u samen met uw zoon achter de tap? Of doet uw dochter de administratie van uw horecaonderneming? Denk dan eens na over de schenking van uw horecazaak aan de volgende generatie. ‘’Moet dat nu al?’’, hoor ik u denken. Juist nu! De zogeheten fiscaal voordelige bedrijfso ...

Economie Internationaal
Just Eat Takeaway noteert ongekende groei

De coronacrisis heeft Just Eat Takeaway (het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl) geen windeieren gelegd. Het bedrijf zag een flinke toename in het aantal bestellingen: in het eerste kwartaal zijn in Nederland zo'n 15,3 miljoen maaltijden besteld, dat is 53 procent meer dan een jaar eerder, zo blijkt ...

Achtergronden Gastronomie
Tommy Janssen en Vera Voorend openen restaurant Maeve in Utrecht centrum

Na jaren bij diverse toprestaurants gewerkt te hebben openen Tommy Janssen en Vera Voorend restaurant Maeve in de zomer van 2021. “We hebben jaren gei?nvesteerd in het opdoen van kennis en ervaring en nu is het tijd om onze droom te verwezenlijken en voor onszelf te beginnen.” Het res ...

Economie Corona
FNV Horeca: valse verwachtingen kabinet opnieuw dooie mus voor horeca

De valse verwachtingen en niet waargemaakte uitspraken van het kabinet over mogelijke versoepeling zorgen voor nog meer schade in de horeca. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “We begrijpen dat de gezondheid voorop staat, maar het blijft ook van levensbelang dat er wordt gekeken naar de overig ...

Branded Content
Minder gasten, meer omzet? Het kan met de Kleinste keuken

Bij de gefaseerde openstelling van de horeca krijgt elke horeca-ondernemer er mee te maken: je kunt minder gasten ontvangen dan normaal. Des te belangrijker is het om te kijken hoe je de besteding per gast kunt verhogen. De Kleinste keuken helpt hierbij. Met de Kleinste Keuken, een gebruiksvriend ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: