20 procent van de Nederlandse horeca is niet brandveilig

29 december 2016 | Jorien Slager

16 jaar na de brand tijdens nieuwjaarsnacht in café De Hemel in Volendam blijkt de brandveiligheid nog steeds niet in orde in een aantal Nederlandse kroegen. Zo’n tien tot twintig procent van de Nederlandse bars, clubs en restaurants is namelijk niet brandveilig.

Dat zegt Brandweer Nederland tegen BNR. Landelijke cijfers worden niet bijgehouden, maar volgens de brandweer zijn het vooral nieuwkomers en een groepje hardnekkige recidivisten die de brandveiligheid in hun zaak niet altijd even serieus nemen.

'Het gaat met name over het aanduiden van de vluchtwegen. Het gaat ook over het blokkeren van vluchtwegen door er tafels voor te zetten of verkeerde panieksluitingen op de deuren', legt Charles Meijer van Brandweer Nederland uit.

Bewustzijn-bevordering

Aanvankelijk was er in de jaren na de cafébrand van Volendam strengere controle, wat leidde tot een beetje verbetering. Veel ondernemers zaten echter te wachten op de jaarlijkse brandweerinspectie, om vervolgens verbeteringen door te voeren en daarna weer een jaar achterover te zitten.

'Na een jaar of vijf zes zijn we in overleg met de horeca een traject van bewustzijn-bevordering ingegaan. Dat heeft wel effect gehad. Waar eerst 80 procent het niet op orde had heeft nu 80 procent het wel op orde. Dan houd je 20 tot 10 procent over. Dat zijn nieuwkomers die nog niet echt weten hoe dat overleg gaat tussen de gemeente, brandweer en ondernemers.'

Meer handhaving

Brandweer Nederland roept de gemeenten op tot meer handhaving. 'Wij constateren alleen in opdracht van gemeenten in een regio', vertelt Charles Meijer van Brandweer Nederland. Meijer raadt bezoekers van horecagelegenheden aan goed te kijken hoe het geregeld is met de brandveiligheid en de bedrijfsleider aan te spreken op eventuele misstanden.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Talentvolle koks strijden in Amersfoort om prestigieuze titel

Zes jonge en talentvolle chefs gaan maandag 18 februari bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort de strijd met elkaar aan tijdens de Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019. De winnaar is niet alleen de beste van Nederland, maar plaatst zich ook voor de internationale finale in het Canadese C...

Column David Bakker
Column: gluten-noten-lactose-intolerantie

Veel horecaondernemers hebben een intolerantie-allergie; een allergie tegen mensen met een intolerantie. De vraag: “Moeten wij nog rekening houden met een intolerantie of allergie?”, is na “Wat mag ik voor u inschenken”, “Zal ik uw jas ophangen?” en “Smaakt ...

Opening Lunchroom
Hudson Bar & Kitchen lanceert lunch & bakery concept in Leiden

De Amerikaanse restaurantketen Hudson Bar & Kitchen, lanceert het lunch & bakery concept Hudson Coffee. De eerste vestiging van Hudson Coffee is geopend aan de nieuwe Beestenmarkt 23 in Leiden, tegenover de Lammermarktgarage en direct naast het 1,5 jaar geleden geopende Hudson restaurant. De...

Amsterdam Culinair
Restaurant The Gaia presenteert eerste gerechten

Begin maart opent The Gaia officieel haar deuren aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Met een lounge, restaurant en (late night) bar weet chef Ayt Erdogan (De Nederlanden*, Mariënhof) op gastronomische wijze een traditionele kookfilosofie tijdloos te maken. In lunch, diner en bites. De smak...

Geslaagde e-mailmarketingcampagnes vragen om kennis over het samenstellen van goed verzorgde e-mails, het proces eromheen en de mogelijkheden. Hoe je als horecaprofessional hierin succesrijk kunt zijn, leer je in de training die HM Academy aanbiedt op 11 maart aanstaande (in Bunnik, centraal gelegen...

Economie Bier Brouwerijen
Alcoholvrije bier boost Heineken-verkopen

In 2018 heeft met name het eigen merk van bierbrouwer Heineken het goed gedaan. De groei van bijna 8 procent betekent volgens topman Jean-François van Boxmeer de beste prestatie van het merk Heineken in het afgelopen decennium. De inmiddels in 38 landen beschikbare 0.0-variant heeft hierbij f...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: