20 procent van de Nederlandse horeca is niet brandveilig

29 december 2016 | Jorien Slager

16 jaar na de brand tijdens nieuwjaarsnacht in café De Hemel in Volendam blijkt de brandveiligheid nog steeds niet in orde in een aantal Nederlandse kroegen. Zo’n tien tot twintig procent van de Nederlandse bars, clubs en restaurants is namelijk niet brandveilig.

Dat zegt Brandweer Nederland tegen BNR. Landelijke cijfers worden niet bijgehouden, maar volgens de brandweer zijn het vooral nieuwkomers en een groepje hardnekkige recidivisten die de brandveiligheid in hun zaak niet altijd even serieus nemen.

'Het gaat met name over het aanduiden van de vluchtwegen. Het gaat ook over het blokkeren van vluchtwegen door er tafels voor te zetten of verkeerde panieksluitingen op de deuren', legt Charles Meijer van Brandweer Nederland uit.

Bewustzijn-bevordering

Aanvankelijk was er in de jaren na de cafébrand van Volendam strengere controle, wat leidde tot een beetje verbetering. Veel ondernemers zaten echter te wachten op de jaarlijkse brandweerinspectie, om vervolgens verbeteringen door te voeren en daarna weer een jaar achterover te zitten.

'Na een jaar of vijf zes zijn we in overleg met de horeca een traject van bewustzijn-bevordering ingegaan. Dat heeft wel effect gehad. Waar eerst 80 procent het niet op orde had heeft nu 80 procent het wel op orde. Dan houd je 20 tot 10 procent over. Dat zijn nieuwkomers die nog niet echt weten hoe dat overleg gaat tussen de gemeente, brandweer en ondernemers.'

Meer handhaving

Brandweer Nederland roept de gemeenten op tot meer handhaving. 'Wij constateren alleen in opdracht van gemeenten in een regio', vertelt Charles Meijer van Brandweer Nederland. Meijer raadt bezoekers van horecagelegenheden aan goed te kijken hoe het geregeld is met de brandveiligheid en de bedrijfsleider aan te spreken op eventuele misstanden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Advertorial
Een efficiëntere keuken dankzij Horeko

Of je nu een goede specialty koffie tijdens het studeren, een uitgebreide zakenlunch of een vrijdagmiddagborrel nodig hebt. Je kan bij Hotel Casa in Amsterdam niet alleen aan je behoefte voldoen, maar de eclectische mix van stijlen en ruimtes maakt dat iedereen zich thuis voelt. Van student tot pass...

Bocuse d'Or
Jarno Eggen jurylid Bocuse d'Or Nederland

Inmiddels is bekend dat naast de voorzitter Soenil Bahadoer, Moshik Roth een van de juryleden is tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Maar ook Jarno Eggen van Restaurant de Groene Lantaarn mag samen met de heren beoordelen wie van de finalisten het meest geschikt is om Nederland culina...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Columns
Column Sico de Moel: Gezond uit eten

"Voor mij graag een salade van pruimtomaat en avocado en de kwartel met zoete aardappel. En heeft u ook frites van zoete aardappel?" Meneer was helemaal gestopt met suikers en at nog maar zo weinig mogelijk koolhydraten. Zoete aardappel was veel gezonder dan gewone frieten. "en wat...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: