Column: Nep

24 augustus 2020 | redactie

´Is er iets waar ik rekening mee mag houden in het menu, iets wat u niet wilt of mag eten?´
'Wij houden dus niet van nep.'
Ik ken zo ondertussen alle allergieën en speciale wensen wel. Geen probleem, daar zijn we goed op ingesteld. Soms krijg ik ook vegans voor 1 dag of iemenad met een lactose-intolerantie die toch mijn crème brûlée niet kan weerstaan. Mijn dochter is vegetarisch, behalve voor mijn wilde gans bitterballen. Altijd prima.

Maar deze was nieuw voor me. De heren hielden niet van nep. 

Het was een warme donderdagavond en mijn terrasje was gevuld met gezellige locals die lekker thuis waren gebleven deze 'coronazomer'.

De heren wilden dus geen nepvlees van bonen met een toegevoegd vleesaroma. Geen nepkrab van gekookte witvis met onduidelijke toevoegingen om er een rubberachtige structuur van te maken. Geen truffeljus zonder truffels.

Het is nep als je het anders noemt dan dat het is. Mijn gasten waren duidelijk: 'een vegetarische slager slacht niets, maar verkoopt gewoon groenten met additieven. Daar houden wij dus niet van. Voor ons geen fake food.'

Als duurzaam restaurant besteden we veel aandacht aan onze ingrediënten. We willen weten wat het is, waar het vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Door gewoon te werken met eenvoudige pure ingrediënten hoeven we ons niet te laten belazeren door de fabrikanten.

Voor biologische wijnen mag bijvoorbeeld volop zwavel en koper gebruikt worden in de wijngaard. Dit vervuilt de grond voor lange tijd, is niet gezond voor de wijnboer en is dus verre van duurzaam. Biologische wijnen zijn dus ook vaak nep.

Nederland loopt voorop met duurzame wijnbouw. Weliswaar op kleine schaal, maar wel belangrijk. Doordat wijnbouw in Nederland relatief nieuw is, kunnen we direct nieuwe resistente druivenrassen aanplanten. Bij deze moderne druivenrassen hoeft vrijwel geen koper en zwavel meer te worden gebruikt. Dit is een belangrijke factor waardoor ons kleine landje zelfs internationaal voorop loopt in duurzame wijnbouw.

Mijn twee gasten waren voortaan definitief overgestapt op duurzame Nederlandse wijnen.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Gastronomie Corona
Online tool maakt veilig uit eten gaan mogelijk

Wetenschappers van Wageningen University & Research, de TU Delft en het Erasmus MC hebben een online tool ontwikkeld om vast te stellen hoe binnenruimtes coronaproof ingericht en gebruikt kunnen worden, zo melden zij in een persbericht. In de video onderaan dit bericht zie je hoe het model in de ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Zo kom je als ondernemer weer in je energie

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Achtergronden Corona
Haagse bronnen: geen versoepelingen deze maand

Vandaag, maandag 8 maart, besluit het kabinet over de coronamaatregelen na 15 maart, waarna er vanavond een persconferentie volgt. Er is al een en ander uitgelekt, waaronder het gegeven dat er voorlopig nog geen versoepelingen mogelijk zijn en dat de avondklok wordt verlengd tot 30 maart. De harde l ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: