Column: Nep

Auteur: redactie
Columns 24 augustus 2020
Column: Nep

´Is er iets waar ik rekening mee mag houden in het menu, iets wat u niet wilt of mag eten?´
'Wij houden dus niet van nep.'
Ik ken zo ondertussen alle allergieën en speciale wensen wel. Geen probleem, daar zijn we goed op ingesteld. Soms krijg ik ook vegans voor 1 dag of iemenad met een lactose-intolerantie die toch mijn crème brûlée niet kan weerstaan. Mijn dochter is vegetarisch, behalve voor mijn wilde gans bitterballen. Altijd prima.

Maar deze was nieuw voor me. De heren hielden niet van nep. 

Het was een warme donderdagavond en mijn terrasje was gevuld met gezellige locals die lekker thuis waren gebleven deze 'coronazomer'.

De heren wilden dus geen nepvlees van bonen met een toegevoegd vleesaroma. Geen nepkrab van gekookte witvis met onduidelijke toevoegingen om er een rubberachtige structuur van te maken. Geen truffeljus zonder truffels.

Het is nep als je het anders noemt dan dat het is. Mijn gasten waren duidelijk: 'een vegetarische slager slacht niets, maar verkoopt gewoon groenten met additieven. Daar houden wij dus niet van. Voor ons geen fake food.'

Als duurzaam restaurant besteden we veel aandacht aan onze ingrediënten. We willen weten wat het is, waar het vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Door gewoon te werken met eenvoudige pure ingrediënten hoeven we ons niet te laten belazeren door de fabrikanten.

Voor biologische wijnen mag bijvoorbeeld volop zwavel en koper gebruikt worden in de wijngaard. Dit vervuilt de grond voor lange tijd, is niet gezond voor de wijnboer en is dus verre van duurzaam. Biologische wijnen zijn dus ook vaak nep.

Nederland loopt voorop met duurzame wijnbouw. Weliswaar op kleine schaal, maar wel belangrijk. Doordat wijnbouw in Nederland relatief nieuw is, kunnen we direct nieuwe resistente druivenrassen aanplanten. Bij deze moderne druivenrassen hoeft vrijwel geen koper en zwavel meer te worden gebruikt. Dit is een belangrijke factor waardoor ons kleine landje zelfs internationaal voorop loopt in duurzame wijnbouw.

Mijn twee gasten waren voortaan definitief overgestapt op duurzame Nederlandse wijnen.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws