Vijf toptalenten door naar volgende ronde Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019

11 juni 2019 | Yonne van Geene

Na een intensieve theoretische toets en een proeftechnisch gedeelte zijn vijf kandidaten geselecteerd voor de volgende ronde van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019. De vijf toptalenten behaalden op maandag 3 juni 2019 de hoogste score van de 24 kandidaten die tijdens de theoriedag in ROC Mondriaan in Den Haag streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw. Samen met de vijf wildcardhouders vormen zij het tiental dat doorgaat naar de volgende ronde van deze prestigieuze wedstrijd voor jong gastvrijheidstalent.

De kandidaten legden tijdens de theoriedag een theoretische toets af met een brede selectie vragen over gastheerschap, menuleer, combineren van wijn en gerecht, kooktechnieken en productkennis. Daarnaast werd hun kennis getest door middel van een proeftechnisch gedeelte dat bestond uit het proeven en beschrijven van wijnen, een wijn-spijs-opdracht en het herkennen van producten. De deelnemers werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben en Eduard van der Toolen, SVH Meestergastheer en docent aan ROC Mondriaan.

Hoogste score

Deze vijf deelnemers behaalden de hoogste score: Anne Nijhoff van restaurant Fizzy in Epe, Tim Wellenberg van restaurant Hanninkshof in Enschede, Marvin Walraven van restaurant Smink in Wolvega, Pauline Wiskerke van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat en Iris Volgers van restaurant AlaCarte Prinsenhof in Groningen. Zij gaan door naar de volgende ronde van de wedstrijd, de praktijkdag.

Zichtbaar gemotiveerd

Juryvoorzitter Edwin Raben is in zijn nopjes met het resultaat van de theoriedag. Raben: ”Het was opvallend hoe serieus de deelnemers hun proeven namen, ze waren allemaal zichtbaar gemotiveerd om een plaats te veroveren in de volgende ronde. Door de diversiteit van de vragen werd het verschil in kennisniveau tussen de deelnemers goed duidelijk. Dat verschil was met name zichtbaar op de onderwerpen wijn, warenkennis keuken en gastheerschap. De talenten die door zijn naar de volgende ronde zijn met recht toptalenten te noemen.”   

Praktijkronde

De kandidaten die door zijn naar de volgende ronde worden tijdens de praktijkdag in het restaurant waar ze werkzaam zijn bezocht door een vakjury. Tijdens een lunch of diner vervullen zij daarbij de rol van hoofdgastheer/hoofdgastvrouw.

De vakjury bestaat dit jaar uit Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist en tevens ere-juryvoorzitter Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Marc van Gulick namens Alliance Gastronomique, Rik Jansma namens JRE-Nederland, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten juryvoorzitter en wijndocent Edwin Raben, oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant Hotel & Spa Savarin en Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper in de jury.

De jurybezoeken aan een deel van de vijf wildcardhouders hebben inmiddels plaatsgevonden. De wildcardhouders zijn deelnemers die aangedragen zijn door de G4, de vijfde wildcard is voor een van de deelnemers van de zwarte brigade aan de wedstrijd Future Talents.

Finaledag

De wildcardhouders ontmoeten de andere kandidaten op 9 september tijdens de finaledag. Dan worden de tien kandidaten een-op-een geïnterviewd door de jury, is er een profielgesprek met een journalist van Lekker500, bereiden ze als proeve van bekwaamheid een Hennessy-cocktail en worden ze onderworpen aan een praktijkproef bijzondere verrichting. Daarnaast is er deze dag een theorietest voor de wildcardhouders en wordt er een masterclass gegeven door Hennessy.

Bekendmaking winnaar

De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 vindt plaats tijdens de bekendmaking van Lekker500 editie 2020 op 28 oktober 2019. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis Imperial ter waarde van 1.235 euro en een geldprijs van maar liefst 2.500 euro. 

NHGP: Gastheerschap op niveau

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Bij deze 18e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs sluit Lekker500 zich aan als mediapartner. Deelname staat open voor kandidaten tot en met 26 jaar die werkzaam zijn in de gastvrijheidssector.

De 10 deelnemers inclusief de 5 wildcardhouders op een rijtje:

1.         Anne Nijhoff                Fizzy                                       Epe

2.         Tim  Wellenberg         Hanninkshof                           Enschede

3.         Marvin Walraven        Smink                                     Wolvega

4.         Pauline Wiskerke       De Kromme Watergang         Hoofdplaat

5.         Iris Volgers                 AlaCarte Prinsenhof               Groningen

 

Wildcardhouders:

6.         Iris van Moorsel          Rantrée                                   Maastricht               JRE-Nederland

7.         Ivar Roerink                De Swarte Ruijter                    Holten                     Les Patrons Cuisiniers

8.         Stefan Emmen            Zarzo                                      Eindhoven               Alliance Gastronomique

9.         Lisa Hu                       Grand Plaza                            Eibergen                 Fine Eastern Restaurants

10.       Daphne Kolk               Huis ter Duin                           Noordwijk                Future Talents

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting Michelin
Voormalig sterrenrestaurant O Mundo in Hotel De Wereld sluit

Restaurant O Mundo, gevestigd in Hotel De Wereld in Wageningen, gaat definitief dicht. Omdat de bedrijfsresultaten van het restaurant tegenvallen, heeft Hotel De Wereld besloten om het aantal hotelkamers uit te breiden ten koste van het restaurant. De sluiting is al in november. Hiermee verliest ...

Personeel Culinair
Ook de veeleisende gast vormt een uitdaging binnen de horeca

Horeca- en cateringbedrijven ervaren financieel pittige tijden. Omzet- en rendementsverhogen en het verlagen van de kosten vormen een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van GROUP7 met Het Nederlands Kokspanel onder ruim 500 horeca- en cateringprofessionals, dat afgelopen voorjaar werd gehoude...

Events
Thérèse Boer en Herman den Blijker openen Gastvrij Rotterdam 2019

Gastvrij Rotterdam opent op 23 september om 11.30 uur met een bijzonder gelegenheidsduo; niemand minder dan Thérèse Boer, driesterren gastvrouw en sommelier van De Librije, en Herman den Blijker, chef-kok en presentator, zullen de presentatie van het openingsprogramma voor hun rekening...

Bocuse d'Or
Jan Sobecki en Jannis Brevet in jury Bocuse d'Or

Voorzitter Soenil Bahadoer, chefkok Moshik Roth, chefkok Jarno Eggen en executive chef Sidney Schutte. Alle vier chefs die op topniveau koken. Bovendien nemen zij op maandag 23 september plaats aan de jurytafel bij de Nederlandse finale van Bocuse d'Or in de WedstrijdArena van Gastvrij Rotterdam...

Columns Blog
De jongeren van tegenwoordig

Mijn dochter is begonnen met vioolles. Al direct na de eerste les werd thuis de viool voorzichtig uit het kistje gehaald en begon ze er driftig op te tokkelen. In dit stadium kan ik er nog geen melodie in bespeuren, maar hey, wij hebben een instrument in huis dus het begin is gemaakt. Ze wist mij ze...

Interview Aardappel
Interview Garry de Boer: "De aardappel wordt culinair herontdekt"

Garry de Boer is al jaren culinair marketing manager van Hanos en inspireert met zijn gerechten honderden chefs in Nederland. Samen met hoofd inkoop dagvers Marcel Coulier bepaalt hij (deels) wat er bij talloze restaurants iedere dag aan producten binnenkomen. Aan de hand van een vijftal stellingen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: