Tweede pakket steunmaatregelen: ontslagboete verdwijnt

11 mei 2020 | Redactie

 

De nu nog geldende 'ontslagboete' die werkgevers moeten betalen als ze gebruik maken van het eerste steunpakket, verdwijnt in het tweede steunpakket. Dat zei Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken, afgelopen vrijdag tijdens de uitzending van Op1.

Bedrijven die in financiële nood verkeren krijgen daardoor de mogelijkheid om werknemers te ontslaan terwijl ze ook steun van de overheid krijgen. Dat is nu niet het geval. Het eerste en lopende steunpakket loopt eind mei af. Het kabinet heeft de afgelopen weken gewerkt aan een tweede pakket met maatregelen.

Boete

In het eerste pakket, dat gold voor de maanden maart, april en mei, mochten bedrijven die gebruik maakten van de NOW-regeling, geen medewerkers ontslaan. Deden bedrijven dat wel, volgde een boete. Die boete verdwijnt uit het tweede pakket aan maatregelen.

In dat tweede pakket blijft de NOW-regeling een van de belangrijkste punten. De overheid neemt een groot deel van de lonen van van werknemers over. Dat aandeel kan oplopen tot 90 procent van de loonkosten, afhankelijk van de omzetdaling. 

Herstructureren

Verwacht wordt dat de effecten van de coronacrisis nog lang voelbaar blijven. Veel bedrijven zullen moeten herstructureren in hun personeelsbestand. Om staatssteun te ontvangen en te kunnen herstructureren, heeft het kabinet besloten de 'ontslagboete' uit het tweede steunpakket te halen. Andere maatregelen, zoals het verbod op het uitkeren van dividend, worden als voorwaarden toegevoegd.

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter namens de VVD in de Tweede Kamer, zet zich al langere tijd in voor extra steunmaatregelen voor de horeca. Over de horeca en een noodplan zegt Dijkhoff het volgende: "De steun is voor een langere periode. Want in menig anderhalvemeterkroeg kom je ook als je ooit weer open mag niet uit de kosten." Hij vraagt het kabinet mede hierom om de tafel te gaan met de horecasector.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: