Sterk deelnemersveld kookwedstrijd Slag op de Schelde 2019

4 april 2019 | Yonne van Geene

De finalisten voor kookwedstrijd Slag op de Schelde die op 21 mei op de Oosterschelde wordt gehouden, zijn bekend. Op het schip de Denick II strijden 6 toprestaurants met totaal 3 Michelinsterren om de titel. Het is de vijfde editie sinds de start van de wedstrijd in 2014.

Voor de vijfde editie van Slag op de Schelde wisten de volgende restaurants met respectievelijk de naam van de (sous)chef, commis en sommelier zich te kwalificeren: De Ertepeller in Papendrecht (Sonny Wijninga, Pieter Huijbregts, Arjan Kuipers), De Sjalot in Nijmegen (Sibrecht Benning, Jarno Sanders, Stijn Hinke), ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht (Marco van der Wijngaard, Floris Wieten, Dennis Steenbergen), Basiliek* in Harderwijk (Yornie van Dijk, Laurens Samsen, Vera Bloos), Wolfslaar in Breda (Willem Hamers, Shereni Rullens, Kayleigh Hagesteijn) en Cuisine Conseil (John Spruit, Mike Leusenkamp, Mike Obbink).

Asperges en Oosterscheldeproduct

Tijdens de Slag op de Schelde koken teams onder leiding van een chef of souschef een gerecht met asperges en een product uit de Oosterschelde, waarbij zij een bijpassende drank moeten serveren. De organisatie ontving dit jaar 25 inschrijvingen, dat waren er 5 meer dan vorig jaar. De receptuur van alle inschrijvers werd blind beoordeeld door chef-eigenaar Eric van Bochove van restaurant ’t Vlasbloemeken* in Koewacht en door Dennis Willems, mede-organisator van de wedstrijd en chef-eigenaar van restaurant Morille in Koudekerke. Dennis Willems: “Ook dit jaar waren er weer veel creatieve recepturen bij, het was pittig om een keuze te maken. Bij de begeleidende dranken viel op dat in vergelijking met vorig jaar minder cocktails en meer wijnen zijn gekozen door de sommeliers.”

Jury

De prestaties van de teams worden beoordeeld door een vakjury, waarin SVH Meesterkok Sjaak Jobse (Plat de Zélande), Eric van Bochove (‘t Vlasbloemeken) en Jermain de Rozario (De Rozario*). Sommelier Tim Theuns (Pure C*) beoordeelt de drank-spijscombinaties.

De persjury bestaat uit uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair schrijver en horeca-adviseur Astrid Schreuders (AstridsTaste).

Aantrekkelijk prijzenpakket

De wedstrijd, waarvan VHC Kreko Groep ook dit jaar hoofdsponsor is, kent een aantrekkelijk prijzenpakket. Naast een unieke bokaal gemaakt door de Zeeuwse kunstenares Marian van Garsel, een artisinaal gemaakt keukenmes van Mknives t.w.v. € 999,- en een Big Green Egg MiniMax strijden de teams o.m. om diners bij sterrenrestaurants ’t Vlasbloemeken en De Rozario, een servies van Platez, een tatoeage van Cajac Tattoo, een cursus wildplukken van Kruidenkunst, Wüsthof messen, zalm van House of Laks, koksbuizen van Le Nouveau Chef, kaviaar van Royal  Belgian Caviar, olijfolie van VinosQuixote en slijpen van messen door Holland Slijp Service.

Wine Making Challenge

Voor de derde keer organiseert de Spaanse bodega Pago QuiXote in samenwerking met Slag op de Schelde de Wine Making Challenge. Een wedstrijd waarin 5 topsommeliers strijden om de prijs voor de beste Spaanse QuiXote-blend 2019 en die eerder werd gewonnen door Lendl Mijnhijmer (Bougainville) en Tim Theuns (Pure C*). Deze wedstrijd vindt parallel plaats aan de kookwedstrijd, zodat  bezoekers van de Denick II eveneens kunnen zien hoe de sommeliers tot hun blendkeuze komen. De kandidaatselectie voor deze wedstrijd vindt op dit moment nog plaats.

Van de winnende blend wordt een limited edition gemaakt van 1000 flessen met de naam van de winnende sommelier op het etiket. Deze limited edition wordt gedistribueerd naar 14 landen binnen Europa, Azië en de USA.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personalia Michelin
Sommelier Koen van der Plas van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 maakt hoofdsommelier Koen van der Plas de overstap van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede. Hij gaat daar het team van chefkok Ollie Schuiling versterken, die samen met Frans den Boer de nieuwe eigenaar wordt van het bekende sterrenrestaurant in Houten. De 27-jarige V...

Personalia
Joey de Kruijf geslaagd voor Meesterproef SVH Meestergastheer

Op woensdag 17 april jongstleden is Joey de Kruijf, General Manager en Maître bij Central Park in Voorburg, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer. Binnenkort wordt Joey als 44ste SVH Meestergastheer geïnaugureerd en treedt hij officieel toe tot de SVH Meesterfamilie. SV...

Events KHN
SVH officieel partner eerste editie Nationale Horecadag

Dinsdag 21 mei vindt voor het eerst de Nationale Horecadag plaats. Stichting Vakbekwaamheid Horeca is officieel partner geworden van dit evenement. Samen met initiatiefnemer Lennart Maas, manager van hotel Park Plaza Victoria Amsterdam, organiseren Koninklijke Horeca Nederland en SVH deze grootste o...

Bezorgen Interview Longread
Interview Jitse Groen, oprichter Takeaway.com: "Wij zijn een goudmijn voor restaurants"

Lunchbezorging groeit. Eigenlijk groeit de hele bezorgsector van food. Takeaway.com liet onlangs dan ook imposante groeicijfers zien: een toename van 51 procent van het aantal bezorgingen. Jitse Groen (41 jaar oud), oprichter en CEO van het bedrijf, nam de tijd om ons bij te praten over het reilen e...

Opening
Nieuwste Amsterdamse foodhal opent deuren in Magna Plaza

Vanaf vandaag blaast The Food Department officieel nieuw - culinair - leven in het iconische Magna Plaza. Amsterdams nieuwste foodhal in het centrum van de hoofdstad brengt 14 foodstands en 3 bars naar de tweede verdieping van het historische pand. Het menu: een mix van gerenommeerde namen, Amsterda...

Awards Chefs
Deze drie chefs dragen titel 'New Chef on the Block'

Vandaag kennen Gault&Millau en Food Reporter de titel New Chef on the Block toe aan drie jonge, getalenteerde chefs. Alice Colombari van Restaurant Alice, Alex Haupt van 101 Gowrie en Marijn van de Worp van Restaurant Fizzy zijn de eerste drie chefs die de titel mogen dragen. De bekendmaking von...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: