Sigarettenautomaten verdwijnen uit de horeca

5 juli 2017 | Thijs Jacobs

Behalve speciaalzaken moeten verkooppunten zoals supermarkten en tankstations in de toekomst alle rookwaren uit het zicht hebben. De maatregel beschermt jongeren tegen de verleiding om te gaan roken. Maar het is ook belangrijk voor mensen die al met roken zijn gestopt, of willen stoppen.

Dat is de uitwerking van het uitstalverbod voor tabak- en aanverwante producten van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS).


Geen zelfbediening meer

?Door het uitstalverbod verdwijnt ook de zelfbediening zoals via graaibakken en via de automaat zoals die nu nog vaak in de horeca te vinden is. Zelfbediening maakt de aanschaf van rookwaren te eenvoudig en aantrekkelijk. Sigaretten mogen daarom vanaf 2022 alleen nog door personeel gepakt en afgerekend worden.? ?

Tabakspeciaalzaken uitgezonderd?

De supermarkten moeten in 2020 alle sigaretten uit het zicht hebben. Alle andere plekken waar sigaretten en aanverwante producten worden verkocht, moeten dat in 2022 hebben geregeld. Het gaat om kiosken, tankstations, gemakzaken, drogisterijen, boekenwinkels etc. Alleen de speciaalzaken die uitsluitend rookwaren en rookaccessoires verkopen, zijn uitgezonderd. Het reclameverbod geldt wel voor de etalages van deze speciaalzaken. Daarin mogen geen rookwaren meer te zien zijn.? ?

Voorstel in consultatie

?Het voorstel voor het uitstalverbod gaat deze week in consultatie. Partijen kunnen reageren op het voorstel. Vooral op de uitvoerbaarheid en de technische gevolgen van de nieuwe regels. Het uitstalverbod zelf kan op brede steun uit de politiek en de samenleving rekenen.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Duurzaamheid
Heineken ambieert 20 procent minder plastic in 2025

Op initiatief van Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft HEINEKEN Nederland Commercie het Plastic Pact mede ondertekend. Samen met 68 organisaties committeert de bierbrouwer zich om in 2025 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor...

Duurzaamheid
Nestlé gaat voor 100 procent recyclebare verpakking in 2025

Nestlé heeft vanmiddag, tijdens de Nationale Circulaire Economie Conferentie in Den Haag, samen met meer dan 70 andere bedrijven en milieuorganisaties het ‘Plastic Pact’ ondertekend. Het pact is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ondertekenaars ...

Opening Restaurant
Nieuw restaurant biedt gratis eten aan

Op woensdag 20 februari vond de opening van het nieuwe restaurant Dadawan plaats in Eindhoven. Dadawan heeft voor een originele inwijding gekozen, er kon namelijk gratis gegeten worden. Dit was een succes en zorgde voor een enorme rij, zo lezen we op omroepbrabant.nl. De verbouwing van het pand l...

trends Duurzaamheid
'The Future 50': gewassen met een lage foodprint

‘The Future 50 Foods’ is een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd. Gisteren presenteerde Knorr, in samenwerking met...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: duurzaam

Sico de Moel is restaurateur. Als eigenaar van restaurant L'invité in Amsterdam maakt hij nogal wat mee. Zijn observaties en ervaringen deelt hij graag met de lezers van De RestaurantKrant en voortaan lees je maandelijks een bijdrage van Sico. Deze ochtend was ik door een leverancier u...

Achtergronden KHN
Gezondheid en horeca: kleinere porties en minder zout

73 procent van de horecaondernemers is volop bezig om zijn aanbod van eten en drinken gezonder te maken. Dat doen ze door het gebruik van dagverse, lokale producten, vloeibare vetten, minder zout en door meer vegetarische gerechten op de menukaart aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek van KHN. D...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: