Rotterdams visrestaurant stoeit met gemeente en provincie over vergunning

24 mei 2018 | Thijs Jacobs

Visrestaurant A La Plancha op het Rotterdamse Noordereiland wacht al maanden op een tijdelijke horecavergunning van de gemeente Rotterdam. Het is de eerste keer sinds de start van het seizoensrestaurant dat ondernemer Hans Mosselman nog niet met de opbouw kan beginnen. Het restaurant op een ponton pal aan de Maaskade zou te gevaarlijk zijn vanwege de binnenvaart, is het argument van de provincie.

Innovatie

Ondernemer Hans Mosselman, initiatiefnemer van Food for Thought en bedenker van onder anderen proeflokaal De Swarte Leeuw in de Laurenskerk en organisator van de Dag van de Romantische Muziek, startte A La Plancha in 2011 uit liefde voor het Noordereiland. Stichting Montmartre aan de Maas vroeg Mosselman op de Maaskade een festival te organiseren, maar de ondernemer had andere plannen. Hij wilde liever visjes bakken en daarmee een duurzame horecaplek creëren die de bewoners van het Noordereiland met elkaar verbindt.

Zonder subsidie bedacht hij een verdienmodel voor horeca op het lege ponton aan de Maaskade dat zo na jaren weer een bestemming kreeg. Iedereen op het Noordereiland deed mee: voor bezoekers huurde Mosselman de toiletten bij de kroeg op de hoek, de lokale bakker kwam elke dag vers brood brengen, de bediening bestond voor het merendeel uit bewoners van het Noordereiland, en Erwin, de held van de lokale supermarkt, dacht mee over het wijnassortiment. Ook leidde Mosselman een kwetsbare groep mensen op die moeilijk een plek op de arbeidsmarkt kunnen veroveren om in A La Plancha aan de slag te gaan.

Pionieren met succes

Voor zijn visrestaurant kreeg Mosselman in 2011 als één van de eerste ondernemers een tijdelijke horecavergunning en was A La Plancha vrijwel het eerste pop-up restaurant in de stad. Het seizoen liep van 1 april tot 1 oktober en alleen met mooi weer ging het restaurant open, zo'n zestig dagen per halfjaar. A La Plancha was een instant succes. Een tijdelijk openluchtrestaurant op een terras pal aan de Maas bleek uniek. "Rotterdammers vinden het leuk als zowel de klant als de ondernemer moeite moet doen om iets bijzonders op poten te zetten", legt Mosselman uit. "Zo moet je moeite doen om bij A La Plancha te komen en om er een tafeltje te bemachtigen. Het personeel op haar beurt moesten het voor elkaar krijgen om op een onoverdekte kade met weinig middelen de lekkerste vis te serveren. Als dat samenkomt heb je alle ingrediënten voor een perfecte avond uit."

Vergunning

De eerste jaren kreeg A La Plancha zonder problemen een vergunning om het ponton op het Noordereiland, dat eerst een stuk van een spoorbrug was, voor horecadoeleinden te gebruiken. Mosselman en de gemeente worden dit jaar echter voor het eerst geconfronteerd met de aanvullende eis van de Provincie Zuid-Holland dat het gebruik van de kade en de bestemming ervan overeen moeten komen. De provincie wil de bestemming van de kade echter niet wijzigen met als argument dat het restaurant een gevaar kan opleveren vanwege de scheepvaart. Er zou bijvoorbeeld een binnenschip tegen het ponton kunnen varen.

Besluitvorming

De besluitvorming van de vergunning laat op zich wachten zolang de veiligheid vanaf het water richting A La Plancha wordt onderzocht. Tot die tijd kan niet worden begonnen met de opbouw van het seizoensrestaurant, dat normaal in april open gaat. Maar de gemeente denkt graag mee hoe de kades aan de Maas opnieuw een bestemming kunnen krijgen. De aanlegplaatsen in de binnenstad die ooit vol lagen met boten zijn nu grotendeels leeg en hebben hun functie verloren. Mosselman: "Deze vergunning is niet alleen belangrijk voor A La Plancha, maar ook voor de ontwikkeling van de Rotterdamse stadshavens en kades. We hopen dat een positief besluit leidt tot een goed plan om in de toekomst de rivieroevers van de stad gezamenlijk leuker te maken."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Zo zit je ineens in een Vlaams restaurant in de Achterhoek

Aan de rand van Winterswijk, direct aan de Duitse grens, vind je hotel-restaurant Nieuw Beusink. Het centrum van het dorp is binnen tien minuten fietsen te bereiken, maar je waant je in het buitengebied. Het groen komt je van alle kanten tegemoet, net als de geuren die uit de keuken opstijgen. Nieuw...

KHN
BookDinners lanceert unieke zomercampagne: cadeautje aan restaurantgasten

Vandaag lanceert BookDinners een unieke zomercampagne voor de restaurantsector in Nederland: een campagne waarbij aangesloten restaurants geen korting weggeven, maar hun gasten met een cadeau bedanken voor hun bezoek. De restaurateur kan gratis meedoen en wordt zo geholpen in het behouden van gasten...

Advertorial
Verrassend variëren met veggies

Het aantal vegans, vegetariërs en flexitariërs groeit. Steeds meer mensen willen tenminste een keer per week lekker eten zonder vlees, ook buiten de deur. Ze verwachten vegetarische opties die net zo lekker, gevarieerd en hoogstaand zijn als de rest van de menukaart. Welk verrassend planta...

Interview Longread Aardappel
Reportage: Op bezoek bij een aardappelboer

Op een zonovergoten vrijdagochtend in de polders van De Hoeksche Waard vliegen de meeuwen achter de trekker aan om de wormen uit de geploegde klei te trekken. Trots tuurt Adriaan Veerman over het veld. Het is één van de mooiste dagen van het jaar. “Vandaag gaat het pootgoed de gr...

Columns Blog
Column Sico de Moel: opvolger

Een briefje van vijf en wat muntgeld. "Voor uw dochter, een kleine bijdrage voor haar eigen restaurant, later." Mijn jongste dochter wil me altijd heel graag helpen in het restaurant. Een tijdje wilde ze zelfs chefkok worden. Op school vertelde ze dan dat haar lievelingseten duif was. ...

Amsterdam Opening Culinair
Mediterrane gardenbistro Oriole opent deuren

Op 18 juni vindt de soft opening van gardenbistro Oriole - onderdeel van Sofitel Legend The Grand Amsterdam - plaats; dé nieuwe hotspot om naartoe te gaan voor Mediterrane gerechten in een easygoing sfeer. Via de ingang aan de Oudezijds Voorburgwal maken gasten hun entree in de uitnodigende g...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: