Uitreiking Michelin Gids 2020 van minuut tot minuut

13 januari 2020 | David Bakker

Gisteren was het zover: de uitreiking van de Michelin Gids 2020. De redactie van De RestaurantKrant hield via deze pagina een liveblog bij vanuit het DeLaMar Theater in Amsterdam. Lees de dag van minuut tot minuut

09.25

De spanning loopt op, culinair Nederland is in afwachting van de sterrenregen. Wie krijgt een ster of verliest er een? Volgens data-analisten komen deze (check deze link) tien restaurants in aanmerking voor een felbegeerde Michelinster. Zullen ze gelijk krijgen? We zullen het zien!

10.13

Culinair Nederland verzamelt zich in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Chefs, ondernemers en sommeliers druppelen de foyer binnen. 

10.55

Voordat de sterrenregen plaatsvindt deelt Michelin awards uit: Young Chef Award gaat dit jaar naar: Cas Pikaar van restaurant Doyy uit Eindhoven. "Jan Sobecki is een van mijn grote voorbeelden en leermeester. We proberen bij Doyy op een laagdremepelig manier de gasten een eetbeleving op hoogniveau te geven", aldus de kersverse winnaar.

11.05

De sommelier van het jaar is: Koen van der Plas, sommelier van Kasteel Heemstede in Houten. Hij vertrok vorig jaar bij Inter Scaldes om de nieuwe uitdaging aan te gaan. "Ik had dit echt niet verwacht jongens", aldus een lichtverbaasde Van der Plas, die er om bekend staat om uitdagenden wijnspijs combinaties te maken. "Iedere chef wil altijd met de meest lokale producten werken, maar voor wijnen gaan we nog vaak naar het verre buitenland, dat is niet altijd nodig", besluit de voorvechter van Nederlandse wijnen.

11.11

Peter Bruins van De Bokkedoorns uit Overveen wint de Service Award. Hij kon helaas niet aanwezig zijn, maar belde direct vanuit huis. "Ik ben verrast. Gisteren las ik over deze award en neem hem met twee handen in ontvangst."

11.13

Dan is het moment eindelijk daar. Gwendal Poullennec, internationaal directeur Michelin Gids wordt op het podium geroepen om de sterren te presenteren.

11.22

Een indrukwekkende hommage aan de recent overleden Lucas Rive, een van de beste chefs die Nederland ooit heeft gekend. De eerste Michelin Gids 2020 wordt in ontvangst genomen door de vrouw en dochter van Lucas Rive. Een indrukkwekende staande ovatie volgt.

DE WINAARS:

 - Restaurant Eden uit Valkenswaard pakt zijn eerste ster.

 - Marrees uit Weert is de volgende die zijn eerste ster mag ontvangen

 - Versaen uit Ravenstein heeft ook een ster

 - Eerste ster voor Beluga Loves You uit Maastricht

  - Ook Rantrée uit Maastricht pakt zijn eerste ster

 - Noble Kitchen uit Cromvoirt mag zijn eerste ster ontvangen

 - Zout & Citroen uit Oosterhout

 - De laatste nieuwkomer is Graphite uit Amsterdam van Peter Gast

12.05

Geen nieuwe tweesterrenzaken in Nederland. Ieder tweesterrenrestaurant behoudt zijn ster. 

12.10

Nederland heeft na de sluiting van De Leest van Jacob Jan Boerma nog twee driesterrenzaken: De Librije uit Zwolle en Inter Scaldes uit Kruiningen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: