Uitreiking Michelin Gids 2020 van minuut tot minuut

13 januari 2020 | David Bakker

Gisteren was het zover: de uitreiking van de Michelin Gids 2020. De redactie van De RestaurantKrant hield via deze pagina een liveblog bij vanuit het DeLaMar Theater in Amsterdam. Lees de dag van minuut tot minuut

09.25

De spanning loopt op, culinair Nederland is in afwachting van de sterrenregen. Wie krijgt een ster of verliest er een? Volgens data-analisten komen deze (check deze link) tien restaurants in aanmerking voor een felbegeerde Michelinster. Zullen ze gelijk krijgen? We zullen het zien!

10.13

Culinair Nederland verzamelt zich in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Chefs, ondernemers en sommeliers druppelen de foyer binnen. 

10.55

Voordat de sterrenregen plaatsvindt deelt Michelin awards uit: Young Chef Award gaat dit jaar naar: Cas Pikaar van restaurant Doyy uit Eindhoven. "Jan Sobecki is een van mijn grote voorbeelden en leermeester. We proberen bij Doyy op een laagdremepelig manier de gasten een eetbeleving op hoogniveau te geven", aldus de kersverse winnaar.

11.05

De sommelier van het jaar is: Koen van der Plas, sommelier van Kasteel Heemstede in Houten. Hij vertrok vorig jaar bij Inter Scaldes om de nieuwe uitdaging aan te gaan. "Ik had dit echt niet verwacht jongens", aldus een lichtverbaasde Van der Plas, die er om bekend staat om uitdagenden wijnspijs combinaties te maken. "Iedere chef wil altijd met de meest lokale producten werken, maar voor wijnen gaan we nog vaak naar het verre buitenland, dat is niet altijd nodig", besluit de voorvechter van Nederlandse wijnen.

11.11

Peter Bruins van De Bokkedoorns uit Overveen wint de Service Award. Hij kon helaas niet aanwezig zijn, maar belde direct vanuit huis. "Ik ben verrast. Gisteren las ik over deze award en neem hem met twee handen in ontvangst."

11.13

Dan is het moment eindelijk daar. Gwendal Poullennec, internationaal directeur Michelin Gids wordt op het podium geroepen om de sterren te presenteren.

11.22

Een indrukwekkende hommage aan de recent overleden Lucas Rive, een van de beste chefs die Nederland ooit heeft gekend. De eerste Michelin Gids 2020 wordt in ontvangst genomen door de vrouw en dochter van Lucas Rive. Een indrukkwekende staande ovatie volgt.

DE WINAARS:

 - Restaurant Eden uit Valkenswaard pakt zijn eerste ster.

 - Marrees uit Weert is de volgende die zijn eerste ster mag ontvangen

 - Versaen uit Ravenstein heeft ook een ster

 - Eerste ster voor Beluga Loves You uit Maastricht

  - Ook Rantrée uit Maastricht pakt zijn eerste ster

 - Noble Kitchen uit Cromvoirt mag zijn eerste ster ontvangen

 - Zout & Citroen uit Oosterhout

 - De laatste nieuwkomer is Graphite uit Amsterdam van Peter Gast

12.05

Geen nieuwe tweesterrenzaken in Nederland. Ieder tweesterrenrestaurant behoudt zijn ster. 

12.10

Nederland heeft na de sluiting van De Leest van Jacob Jan Boerma nog twee driesterrenzaken: De Librije uit Zwolle en Inter Scaldes uit Kruiningen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren. ...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Culinair
Vis roken doe je zo

Het roken van voedsel is een kooktechniek waarbij voedsel in rook van smeulend hout wordt gehangen of gelegd. Van oudsher werd deze kooktechniek toegepast om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar was. Tegenwoordig gebeurt roken voornamelijk om de expliciete smaak over te brengen. Voor...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: