Uitreiking Michelin Gids 2020 van minuut tot minuut

13 januari 2020 | David Bakker

Gisteren was het zover: de uitreiking van de Michelin Gids 2020. De redactie van De RestaurantKrant hield via deze pagina een liveblog bij vanuit het DeLaMar Theater in Amsterdam. Lees de dag van minuut tot minuut

09.25

De spanning loopt op, culinair Nederland is in afwachting van de sterrenregen. Wie krijgt een ster of verliest er een? Volgens data-analisten komen deze (check deze link) tien restaurants in aanmerking voor een felbegeerde Michelinster. Zullen ze gelijk krijgen? We zullen het zien!

10.13

Culinair Nederland verzamelt zich in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Chefs, ondernemers en sommeliers druppelen de foyer binnen. 

10.55

Voordat de sterrenregen plaatsvindt deelt Michelin awards uit: Young Chef Award gaat dit jaar naar: Cas Pikaar van restaurant Doyy uit Eindhoven. "Jan Sobecki is een van mijn grote voorbeelden en leermeester. We proberen bij Doyy op een laagdremepelig manier de gasten een eetbeleving op hoogniveau te geven", aldus de kersverse winnaar.

11.05

De sommelier van het jaar is: Koen van der Plas, sommelier van Kasteel Heemstede in Houten. Hij vertrok vorig jaar bij Inter Scaldes om de nieuwe uitdaging aan te gaan. "Ik had dit echt niet verwacht jongens", aldus een lichtverbaasde Van der Plas, die er om bekend staat om uitdagenden wijnspijs combinaties te maken. "Iedere chef wil altijd met de meest lokale producten werken, maar voor wijnen gaan we nog vaak naar het verre buitenland, dat is niet altijd nodig", besluit de voorvechter van Nederlandse wijnen.

11.11

Peter Bruins van De Bokkedoorns uit Overveen wint de Service Award. Hij kon helaas niet aanwezig zijn, maar belde direct vanuit huis. "Ik ben verrast. Gisteren las ik over deze award en neem hem met twee handen in ontvangst."

11.13

Dan is het moment eindelijk daar. Gwendal Poullennec, internationaal directeur Michelin Gids wordt op het podium geroepen om de sterren te presenteren.

11.22

Een indrukwekkende hommage aan de recent overleden Lucas Rive, een van de beste chefs die Nederland ooit heeft gekend. De eerste Michelin Gids 2020 wordt in ontvangst genomen door de vrouw en dochter van Lucas Rive. Een indrukkwekende staande ovatie volgt.

DE WINAARS:

 - Restaurant Eden uit Valkenswaard pakt zijn eerste ster.

 - Marrees uit Weert is de volgende die zijn eerste ster mag ontvangen

 - Versaen uit Ravenstein heeft ook een ster

 - Eerste ster voor Beluga Loves You uit Maastricht

  - Ook Rantrée uit Maastricht pakt zijn eerste ster

 - Noble Kitchen uit Cromvoirt mag zijn eerste ster ontvangen

 - Zout & Citroen uit Oosterhout

 - De laatste nieuwkomer is Graphite uit Amsterdam van Peter Gast

12.05

Geen nieuwe tweesterrenzaken in Nederland. Ieder tweesterrenrestaurant behoudt zijn ster. 

12.10

Nederland heeft na de sluiting van De Leest van Jacob Jan Boerma nog twee driesterrenzaken: De Librije uit Zwolle en Inter Scaldes uit Kruiningen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: