Uitreiking Michelin Gids 2020 van minuut tot minuut

13 januari 2020 | David Bakker

Gisteren was het zover: de uitreiking van de Michelin Gids 2020. De redactie van De RestaurantKrant hield via deze pagina een liveblog bij vanuit het DeLaMar Theater in Amsterdam. Lees de dag van minuut tot minuut

09.25

De spanning loopt op, culinair Nederland is in afwachting van de sterrenregen. Wie krijgt een ster of verliest er een? Volgens data-analisten komen deze (check deze link) tien restaurants in aanmerking voor een felbegeerde Michelinster. Zullen ze gelijk krijgen? We zullen het zien!

10.13

Culinair Nederland verzamelt zich in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Chefs, ondernemers en sommeliers druppelen de foyer binnen. 

10.55

Voordat de sterrenregen plaatsvindt deelt Michelin awards uit: Young Chef Award gaat dit jaar naar: Cas Pikaar van restaurant Doyy uit Eindhoven. "Jan Sobecki is een van mijn grote voorbeelden en leermeester. We proberen bij Doyy op een laagdremepelig manier de gasten een eetbeleving op hoogniveau te geven", aldus de kersverse winnaar.

11.05

De sommelier van het jaar is: Koen van der Plas, sommelier van Kasteel Heemstede in Houten. Hij vertrok vorig jaar bij Inter Scaldes om de nieuwe uitdaging aan te gaan. "Ik had dit echt niet verwacht jongens", aldus een lichtverbaasde Van der Plas, die er om bekend staat om uitdagenden wijnspijs combinaties te maken. "Iedere chef wil altijd met de meest lokale producten werken, maar voor wijnen gaan we nog vaak naar het verre buitenland, dat is niet altijd nodig", besluit de voorvechter van Nederlandse wijnen.

11.11

Peter Bruins van De Bokkedoorns uit Overveen wint de Service Award. Hij kon helaas niet aanwezig zijn, maar belde direct vanuit huis. "Ik ben verrast. Gisteren las ik over deze award en neem hem met twee handen in ontvangst."

11.13

Dan is het moment eindelijk daar. Gwendal Poullennec, internationaal directeur Michelin Gids wordt op het podium geroepen om de sterren te presenteren.

11.22

Een indrukwekkende hommage aan de recent overleden Lucas Rive, een van de beste chefs die Nederland ooit heeft gekend. De eerste Michelin Gids 2020 wordt in ontvangst genomen door de vrouw en dochter van Lucas Rive. Een indrukkwekende staande ovatie volgt.

DE WINAARS:

 - Restaurant Eden uit Valkenswaard pakt zijn eerste ster.

 - Marrees uit Weert is de volgende die zijn eerste ster mag ontvangen

 - Versaen uit Ravenstein heeft ook een ster

 - Eerste ster voor Beluga Loves You uit Maastricht

  - Ook Rantrée uit Maastricht pakt zijn eerste ster

 - Noble Kitchen uit Cromvoirt mag zijn eerste ster ontvangen

 - Zout & Citroen uit Oosterhout

 - De laatste nieuwkomer is Graphite uit Amsterdam van Peter Gast

12.05

Geen nieuwe tweesterrenzaken in Nederland. Ieder tweesterrenrestaurant behoudt zijn ster. 

12.10

Nederland heeft na de sluiting van De Leest van Jacob Jan Boerma nog twee driesterrenzaken: De Librije uit Zwolle en Inter Scaldes uit Kruiningen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: