Data-experts voorspellen: Deze tien restaurants krijgen een Michelinster

8 januari 2020 | Redactie

Aanstaande maandag 13 januari is het zover. In het De La Mar theater in Amsterdam presenteert Michelin haar Michelingids 2020. Welke restaurants verwelkomen hun eerste ster? Wie krijgt een tweede of misschien zelfs een derde ster? Gastronomisch Nederland speculeert er op los, maar dataspecialist Cmotions denkt al te weten welke restaurants er in het rode boekje bijkomen.

De onderzoekers van Cmotions zijn gespecialiseerd in het toepassen van data science om tot betere inzichten te komen. De data scientists verzamelen al zeven jaar meer dan 400.000 restaurantreviews op sites zoals The Fork. De onderzoekers kijken uiteraard naar de scores, maar zeker ook naar de geschreven teksten.  

Analyse

Om de tekst bruikbaar te maken voor data-analyse moest deze wel eerst worden opgeschoond. Dit deden de onderzoekers onder meer door het schrappen van hele korte reviews, door de reviews te filteren op stopwoorden en door alleen woorden mee te nemen die minimaal tien keer voorkomen.

Voor de volledigheid werd ook nog eens gekeken naar het sentiment dat in de online reviews naar voren kwam – waarbij positieve woorden een score van +1 opleveren en negatieve woorden een score van -1 –, naar de lengte van de reviews, en naar het aantal reviews dat de recensent heeft geschreven. Al deze informatie werd meegenomen in de voorspelling. Door al deze gegevens een rol te laten spelen wist Cmotions naar eigen zeggen in 87% van de gevallen correct te voorspellen welke restaurants momenteel al in het best zijn van een Michelinster.

De tien nieuwkomers

Op basis van dat sterke resultaat durven de onderzoekers wel een voorspelling te doen over welke restaurants daar volgende week bij zullen komen. Volgens Cmotions krijgen de volgende tien restaurants een plek in de befaamde Guide Michelin.

Marque, Hoorn

De Portier, Nijmegen

De Gaffel, Valthe

Villa la Ruche, Voorburg

Hofstede Meerzigt, Zoetermeer

6&24, Den Haag

Delicees, Dordrecht

Rue de la Plume, Alkmaar

De Ertepeller, Papendrecht

Bak, Amsterdam

Hoewel de data-analisten vol vertrouwen zijn, houden ze ook een slag om de arm. “We zullen dan ook weten hoe goed ons model voorspelt of een restaurant een Michelinster krijgt of dat de wegen van Michelin ook voor ons ondoorgrondelijk blijven”, staat te lezen op hun website.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: