Data-experts voorspellen: Deze tien restaurants krijgen een Michelinster

8 januari 2020 | Redactie

Aanstaande maandag 13 januari is het zover. In het De La Mar theater in Amsterdam presenteert Michelin haar Michelingids 2020. Welke restaurants verwelkomen hun eerste ster? Wie krijgt een tweede of misschien zelfs een derde ster? Gastronomisch Nederland speculeert er op los, maar dataspecialist Cmotions denkt al te weten welke restaurants er in het rode boekje bijkomen.

De onderzoekers van Cmotions zijn gespecialiseerd in het toepassen van data science om tot betere inzichten te komen. De data scientists verzamelen al zeven jaar meer dan 400.000 restaurantreviews op sites zoals The Fork. De onderzoekers kijken uiteraard naar de scores, maar zeker ook naar de geschreven teksten.  

Analyse

Om de tekst bruikbaar te maken voor data-analyse moest deze wel eerst worden opgeschoond. Dit deden de onderzoekers onder meer door het schrappen van hele korte reviews, door de reviews te filteren op stopwoorden en door alleen woorden mee te nemen die minimaal tien keer voorkomen.

Voor de volledigheid werd ook nog eens gekeken naar het sentiment dat in de online reviews naar voren kwam – waarbij positieve woorden een score van +1 opleveren en negatieve woorden een score van -1 –, naar de lengte van de reviews, en naar het aantal reviews dat de recensent heeft geschreven. Al deze informatie werd meegenomen in de voorspelling. Door al deze gegevens een rol te laten spelen wist Cmotions naar eigen zeggen in 87% van de gevallen correct te voorspellen welke restaurants momenteel al in het best zijn van een Michelinster.

De tien nieuwkomers

Op basis van dat sterke resultaat durven de onderzoekers wel een voorspelling te doen over welke restaurants daar volgende week bij zullen komen. Volgens Cmotions krijgen de volgende tien restaurants een plek in de befaamde Guide Michelin.

Marque, Hoorn

De Portier, Nijmegen

De Gaffel, Valthe

Villa la Ruche, Voorburg

Hofstede Meerzigt, Zoetermeer

6&24, Den Haag

Delicees, Dordrecht

Rue de la Plume, Alkmaar

De Ertepeller, Papendrecht

Bak, Amsterdam

Hoewel de data-analisten vol vertrouwen zijn, houden ze ook een slag om de arm. “We zullen dan ook weten hoe goed ons model voorspelt of een restaurant een Michelinster krijgt of dat de wegen van Michelin ook voor ons ondoorgrondelijk blijven”, staat te lezen op hun website.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren. ...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Culinair
Vis roken doe je zo

Het roken van voedsel is een kooktechniek waarbij voedsel in rook van smeulend hout wordt gehangen of gelegd. Van oudsher werd deze kooktechniek toegepast om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar was. Tegenwoordig gebeurt roken voornamelijk om de expliciete smaak over te brengen. Voor...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: