Leg de rode wijn maar in de koelkast 

23 april 2018 | Thijs Jacobs

Rode wijn wordt vaak te warm gedronken. Vroeger was de kamertemperatuur rond de 18 graden. Tegenwoordig is dat veel hoger, dus schenken op kamertemperatuur gaat niet meer op. Om te voorkomen dat de wijn te warm geschonken wordt is het beter om hem te koud te schenken. In het glas warmt het namelijk vanzelf op.

‘Daarom worden rode wijnen steeds vaker gekoeld. Maar er zijn ook rode wijnen die daarna niet ‘opgewarmd’ hoeven te worden, omdat die ook erg lekker zijn op iets kouderetemperatuur. Dit zijn voornamelijk wat lichtere, fruitige wijnen met minder tannines, niet te hoog in alcohol en een wat hogere zuurgraad. Druivenrassen die het hierbij goed doen zijn de Pinot Noir, die in Duitsland Spätburgunder heet, Gamay die je vooral in de Beaujolais vindt, Primitivo, BlauerZweigelt, Zinfandel of een Grenache. Nu is het niet zo dat alle wijnen van deze druif gekoeld lekker zijn’, legt vinoloog Margot Houtkooper van paneco.nl uit.

Koud of gekoeld?

Er is wel een verschil tussen koud en gekoeld. Een rode wijn knapt er niet van op als deze wordt gedronken als een witte wijn. Wel als hij net iets warmer is, zo rond de 14 graden. Zet de wijn daarom 1 à 1,5 uur in de koelkast voordat hij geschonken wordt. Als de wijn te koud is verliest de wijn zijn fruitigheid en kan hij hard en zuur van smaak worden. Gekoelde rode wijnen zijn ideaal voor bij tapas of een barbecue.

Top 5 gekoelde rode wijnen

1: Hensel Spätburgunder, Duitsland

2: Heinrich red (Blaufränkisch, St Laurent, Zweigelt), Oostenrijk

3: Saint Clair Pinot Noir, Nieuw Zeeland

4: I Muri Primitivo, Italië

5: Domaine de la Madone Fleurie (Gamay), Frankrijk

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: wordt de horeca eindelijk onderdeel van de oplossing?

Door het mooie weer van vorige week zijn de schellen van de ogen gevallen bij een deel van de burgemeesters, OMT-leden en politiek. Wat wij al lang wisten en verkondigden is waarheid geworden. Bij mooi weer en na een zware winter is er geen houden meer aan en moet de mens eruit. Wij kennen de mens n ...

Corona
‘Gastvrij Arnhem’ eerste centrale registratie tool voor horeca

Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederl ...

Corona
'Kabinet wil terrassen openen op 21 april'

Het kabinet wil de terrassen op 21 april openen. Ook wil de regering de winkels weer openen. Aanstaande vrijdag buigt het OMT zich over de kwestie. Ook het schrappen van de avondklok ligt op tafel. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover verschillende landelijke media. De versoepelingen hangen a ...

Economie Corona
Aantal opgeheven horecavestigingen in 2020 hoger dan ooit

In de Randstad zijn in 2020 relatief veel vestigingen van bedrijven opgeheven. In de regio’s Haarlem en Groot-Amsterdam ging het om ruim 6,5 procent van alle bedrijfsvestigingen. In 2020 was zowel het aantal opheffingen als oprichtingen van bedrijfsvestigingen het hoogst sinds het begin van de ...

Interview
E-mailmarketing in de horeca: personalisatie is 'key'

Communiceren met gasten is in de horeca essentieel. Nu de branche nog altijd gebukt gaat onder de coronamaatregelen is communiceren via digitale kanalen van groot belang. Voor nieuwe gasten, maar ook voor terugkerende gasten. E-mailmarketing is daarin essentieel. Het verzamelen van e-mailadressen ...

Wet- en regelgeving Corona
Burgemeesters willen terrassen graag weer openen

Steeds meer burgemeesters scharen zich achter de oproep van burgemeester Halsema (Amsterdam) om de terrassen weer te openen. Dit zou het beter mogelijk maken om de buitenruimte optimaal en gecontroleerd te kunnen gebruiken, met inachtneming van de coronamaatregelen. In veel steden werd het de afg ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: