Leg de rode wijn maar in de koelkast 

23 april 2018 | Thijs Jacobs

Rode wijn wordt vaak te warm gedronken. Vroeger was de kamertemperatuur rond de 18 graden. Tegenwoordig is dat veel hoger, dus schenken op kamertemperatuur gaat niet meer op. Om te voorkomen dat de wijn te warm geschonken wordt is het beter om hem te koud te schenken. In het glas warmt het namelijk vanzelf op.

‘Daarom worden rode wijnen steeds vaker gekoeld. Maar er zijn ook rode wijnen die daarna niet ‘opgewarmd’ hoeven te worden, omdat die ook erg lekker zijn op iets kouderetemperatuur. Dit zijn voornamelijk wat lichtere, fruitige wijnen met minder tannines, niet te hoog in alcohol en een wat hogere zuurgraad. Druivenrassen die het hierbij goed doen zijn de Pinot Noir, die in Duitsland Spätburgunder heet, Gamay die je vooral in de Beaujolais vindt, Primitivo, BlauerZweigelt, Zinfandel of een Grenache. Nu is het niet zo dat alle wijnen van deze druif gekoeld lekker zijn’, legt vinoloog Margot Houtkooper van paneco.nl uit.

Koud of gekoeld?

Er is wel een verschil tussen koud en gekoeld. Een rode wijn knapt er niet van op als deze wordt gedronken als een witte wijn. Wel als hij net iets warmer is, zo rond de 14 graden. Zet de wijn daarom 1 à 1,5 uur in de koelkast voordat hij geschonken wordt. Als de wijn te koud is verliest de wijn zijn fruitigheid en kan hij hard en zuur van smaak worden. Gekoelde rode wijnen zijn ideaal voor bij tapas of een barbecue.

Top 5 gekoelde rode wijnen

1: Hensel Spätburgunder, Duitsland

2: Heinrich red (Blaufränkisch, St Laurent, Zweigelt), Oostenrijk

3: Saint Clair Pinot Noir, Nieuw Zeeland

4: I Muri Primitivo, Italië

5: Domaine de la Madone Fleurie (Gamay), Frankrijk

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Achtergronden Culinair
Jubilerend l’Atelier schenkt cheque aan KiKa

Restaurant l’Atelier in Gulpen bestaat 20 jaar. Eigenaren Ellen en Hans Kinkartz hebben dat bijzondere feit zondag 13 januari gevierd. Met een speciale jubileumlunch werd liefst €4500,- opgehaald voor Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Er was voor eigenaren Ellen en Hans Kinkartz ma...

Awards Van der Valk
Restaurant Van der Valk Hotel Hoorn is Restaurant van het Jaar 2018

Restaurant Van der Valk Hotel in Hoorn heeft vorige week de VVV Dinercheque 'Restaurant van het Jaar 2018' Award in ontvangst genomen. Deze prijs werd voor het derde jaar op rij uitgereikt door VVV Nederland, de uitgever van de VVV Dinercheque. "Wij zijn heel blij met deze award"...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: