Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

12 augustus 2020 | redactie

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten.  

Ondanks de versoepelingen blijft de impact van de coronamaatregelen op kleine horecaondernemingen groot. Knab keek naar de inkomende transacties van bv’s en eenmanszaken tijdens de lockdown (12 maart tot 11 mei) en in de maanden juni en juli. Die data vergeleken ze met dezelfde periodes een jaar eerder.  

Omzet cafés en restaurants na lockdown nog steeds in de min

Cafés en restaurants incasseren harde klappen. Tijdens de lockdown ontvingen zij respectievelijk 58% en 36% minder geld dan een jaar eerder. Vanaf 1 juni mochten zij - met verschillende beperkingen - de deuren weer openen. Bij Knab bankieren 615 restauranthouders en 189 café-eigenaren. Zij zagen hun omzet wel weer aantrekken na de lockdown, maar de inkomsten halen het nog niet bij de cijfers van vorig jaar. Zowel de cafés (-13%) als de restaurants (-11%) zagen in juli nog altijd veel minder geld binnenkomen dan tijdens dezelfde periode in 2019. 

Ook reisbranche en kunstsector draaien in juli nog slecht

Ook de ondernemers met een reisbureau of -organisatie (-21%) en in de kunstsector (-36%) zagen afgelopen maand nog steeds veel minder geld binnenkomen dan in juli 2019. De verhuur van hotelkamers, vakantiehuisjes en campingplaatsen zat in juli wel in de lift. Ondernemers in die sector ontvingen gemiddeld 11% meer geld. Kappers en schoonheidsspecialisten (+6%) en sportscholen (+9%) - twee branches die tijdens de lockdown nog flinke verliezen leden - zagen in juli ook meer geld binnenkomen dan een jaar terug. 

Bekijk alle onderzoeksresultaten hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: