Horeca verwacht sterke stijging omzet en winst voor 2017

13 december 2016 | Thijs Jacobs

De financiële gezondheid van de horeca is duidelijk verbeterd en de meeste bedrijven in de sector gaan uit van een sterke groei in 2017. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport ‘2017 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. Voor 2017 verwacht de branche een omzetgroei van 7,2% en een winststijging van 7,5%. Aan deze verwachting ligt een aantal positieve trends in de branche ten grondslag. In 2015 is de kredietwaardigheid verbeterd naar 71,5% en horecabedrijven hebben meer geïnvesteerd. Verder geeft de branche zelf aan dat de aantrekkende economie en het vermogen van henzelf om zich strategisch aan te passen, ook een positieve bijdrage zal leveren.

Investeringen nemen fors toe

De kredietwaardigheid in de sector is verbeterd van 67% in 2014 naar 71,5% in 2015. Dit wil zeggen dat 71,5% van de horecabedrijven vorig jaar aan de financiële verplichtingen kon voldoen en kredietwaardig was voor de banken. De branche blijft daarmee wel licht achter bij het mkb (van 69,4% naar 75,7%).

De verbeterende financiële gezondheid van de horeca komt ook terug in de investeringssaldi: bedrijven hebben meer geïnvesteerd en minder gedesinvesteerd. Het positieve investeringssaldo in de branche nam relatief erg sterk toe van 57,1% in 2014 naar 79,6% vorig jaar. Ter vergelijking: het mkb liet een stijging zien van 56,1% naar 64,9%. Horecaondernemers gaan er bovendien van uit dat de investeringen in 2017 nog verder zullen toenemen: met 4,8%, versus 3,2% voor het mkb. Gezien de verwachte lagere behoefte aan externe financiering (-1,2%) zullen de investeringen in de horeca waarschijnlijk vooral uit eigen middelen worden gedaan.

Forse stijging omzet en winst verwacht

De verbeterde financiële positie vertaalt zich in positieve verwachtingen voor zowel de omzet als de winst. Horecaondernemers rekenen voor 2017 op een omzetstijging van gemiddeld 7,2% (in lijn met het mkb als geheel) en een winstgroei van 7,5% (ten opzichte van +6,4% voor het mkb). Ondanks de aantrekkende werkgelegenheid verwacht de horeca niet dat de personeelskosten substantieel zullen toenemen: +0,4% versus +2,6% voor het mkb als geheel.

Sturen op financiën en aanpassingsvermogen

Horecaondernemers zien voor 2017 vooral mogelijkheden in een efficiëntere manier van werken (genoemd door 52,8%), gevolgd door de aantrekkende economie (32,1%). Daarnaast kijken ze sterk naar het eigen bedrijf: 30,2% noemt de financiële situatie van het bedrijf en het vermogen om zich strategisch aan te passen als groeimogelijkheden. Bedreigingen zijn er ook: interne processen (43,1%), overheidsmaatregelen (41,2%) en een tekort aan gekwalificeerd personeel (37,3%). 

Over het rapport

Het SRA-BiZ-rapport ‘2017 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’, bevat de belangrijkste financiële kengetallen en verwachtingen van het Nederlandse mkb. Het rapport is gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse uit de SRA-Benchmarkdatabase van 120.000 jaarrekeningen en op een recent onderzoek onder 757 ondernemers, de Mkb-branchescan.

Voor de branches automotive, bouw, detailhandel, horeca, industrie, juridische dienstverlening medische zorg en logistiek vindt u in dit rapport:

1. De verwachtingen van ondernemers voor 2017: financieel (omzet, kosten, winst), kansen en bedreigingen en kritische prestatie-indicatoren (KPI's).

2. De gezondheid per branche, vertaald in een brancherating.

3. De financiering per branche, van de behoefte tot investeringsgraad. Hoe hebben de investeringen zich in de afgelopen twee jaar ontwikkeld in de branches en hoe gaan deze zich het komende jaar ontwikkelen.

Voor meer informatie: www.sra.nl/biz/rapport-2017-in-zicht

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: