Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

8 augustus 2019 | Thijs Jacobs

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven.

Een bedrijf is een snelle groeier als het aantal werknemers drie jaar op rij gemiddeld met minimaal 10 procent per jaar toeneemt. Daarnaast moeten de bedrijven aan het begin van de groeiperiode minimaal 10 werknemers hebben.

Na 2014 steeg het aantal snelgroeiende bedrijven in het Nederlandse bedrijfsleven elk jaar: in de periode 2014-2018 met 85 procent van 5 520 tot 10 200.

Procentueel is de toename van snelle groeiers onder bedrijven van verschillende grootte vergelijkbaar. In 2018 waren er 84 procent meer snelgroeiende bedrijven met 10 tot 50 werkzame personen dan in 2014. Bij de bedrijven met 50 tot 250 werkzame personen was dit 92 procent en bij de grootste bedrijven met 250 of meer werkzame personen 96 procent. In absolute aantallen is de groei echter duidelijk het grootst bij de kleinste bedrijven aangezien deze groep met afstand de meeste bedrijven bevat.

Bij maximaal een vijfde van de bedrijven was de groei (mede) te danken aan overnames. Het aantal bedrijven waarbij overnames mogelijk een rol speelden bij de groei was in 2018 verdubbeld ten opzichte van 2014.

Meest opvallende groei in horeca en bouw

De meeste snelgroeiende bedrijven zaten in 2018 in de zakelijke dienstverlening (2 710), op de voet gevolgd door de handel (2 470). Hier vond ook de grootste absolute groei plaats, respectievelijk plus 360 en plus 395. De grootste procentuele groei tussen 2017 en 2018 vond plaats bij de bouwnijverheid (36 procent, plus 210) en de horeca (34 procent, plus 355).

Op een gedetailleerder brancheniveau zit de grootste absolute groei bij eet- en drinkgelegenheden (plus 320), groothandel en handelsbemiddeling (plus 185), uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling (plus 180), detailhandel (plus 150) en de gespecialiseerde bouw (plus 130).

Snelle groeiers zijn relatief goed vertegenwoordigd in de uitzendbranche en arbeidsbemiddeling, bij beveiligings- en opsporingsdiensten en bij eet- en drinkgelegenheden.

Overwegend mannelijke ondernemers

In 2017 was 7 procent van de snelgroeiende bedrijven enkel van vrouwelijke ondernemers. Dat is een iets hoger percentage dan bij de niet-snelgroeiende bedrijven van dezelfde omvang (6 procent).Het percentage snelgroeiende bedrijven dat door zowel mannen als vrouwen wordt gerund is iets lager (26 procent) dan bij niet-snelgroeiende bedrijven van dezelfde omvang (29 procent). Ruim twee derde van de snelgroeiende bedrijven wordt door enkel mannen gerund. Voor niet-snelgroeiende bedrijven met 10 werkzame personen of meer is dat iets minder dan twee derde.

Als naar de gehele economie wordt gekeken en niet enkel naar het bedrijfsleven, dan is het percentage snelgroeiende bedrijven met enkel vrouwelijke ondernemers hoger met 9 procent, omdat vrouwen bijvoorbeeld relatief veel in de zorg werken. 
In vergelijking met 2010 valt op dat de groepen van bedrijven met enkel mannelijke of enkel vrouwelijke ondernemers relatief groter worden en dat de groep met gemengd ondernemerschap juist relatief kleiner wordt.

Circa de helft van de snelgroeiende bedrijven van 2017 kon niet toegewezen worden aan een van de drie beschreven groepen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting
La Folie in Zaltbommel sluit de deuren

Lieke en Joris Kerkhofs sluiten de deuren van La Folie in Zaltbommel. De ondernemers zijn in het pand aan de Gamerschestraat uit hun jasje gegroeid en hebben tevergeefs gezocht naar een nieuwe locatie voor hun restaurant, dat op plaats 96 staat in de Lekker Top 100 voor 2019. ‘We zijn nu ti...

Interview Aardappel
In Friesland wordt de aardappel van de toekomst 'gemaakt'

In de komende decennia komt de wereld voor de uitdaging te staan om met beperkte landbouwgrond en een toenemende bevolking voldoende voedsel te produceren. Wereldwijd wordt op dit moment 35 procent van de grond gebruikt voor het verbouwen van voedsel. Dat percentage zal door milieuveranderingen en d...

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Advertorial
Een efficiëntere keuken dankzij Horeko

Of je nu een goede specialty koffie tijdens het studeren, een uitgebreide zakenlunch of een vrijdagmiddagborrel nodig hebt. Je kan bij Hotel Casa in Amsterdam niet alleen aan je behoefte voldoen, maar de eclectische mix van stijlen en ruimtes maakt dat iedereen zich thuis voelt. Van student tot pass...

Bocuse d'Or
Jarno Eggen jurylid Bocuse d'Or Nederland

Inmiddels is bekend dat naast de voorzitter Soenil Bahadoer, Moshik Roth een van de juryleden is tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Maar ook Jarno Eggen van Restaurant de Groene Lantaarn mag samen met de heren beoordelen wie van de finalisten het meest geschikt is om Nederland culina...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: