Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

8 augustus 2019 | Thijs Jacobs

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven.

Een bedrijf is een snelle groeier als het aantal werknemers drie jaar op rij gemiddeld met minimaal 10 procent per jaar toeneemt. Daarnaast moeten de bedrijven aan het begin van de groeiperiode minimaal 10 werknemers hebben.

Na 2014 steeg het aantal snelgroeiende bedrijven in het Nederlandse bedrijfsleven elk jaar: in de periode 2014-2018 met 85 procent van 5 520 tot 10 200.

Procentueel is de toename van snelle groeiers onder bedrijven van verschillende grootte vergelijkbaar. In 2018 waren er 84 procent meer snelgroeiende bedrijven met 10 tot 50 werkzame personen dan in 2014. Bij de bedrijven met 50 tot 250 werkzame personen was dit 92 procent en bij de grootste bedrijven met 250 of meer werkzame personen 96 procent. In absolute aantallen is de groei echter duidelijk het grootst bij de kleinste bedrijven aangezien deze groep met afstand de meeste bedrijven bevat.

Bij maximaal een vijfde van de bedrijven was de groei (mede) te danken aan overnames. Het aantal bedrijven waarbij overnames mogelijk een rol speelden bij de groei was in 2018 verdubbeld ten opzichte van 2014.

Meest opvallende groei in horeca en bouw

De meeste snelgroeiende bedrijven zaten in 2018 in de zakelijke dienstverlening (2 710), op de voet gevolgd door de handel (2 470). Hier vond ook de grootste absolute groei plaats, respectievelijk plus 360 en plus 395. De grootste procentuele groei tussen 2017 en 2018 vond plaats bij de bouwnijverheid (36 procent, plus 210) en de horeca (34 procent, plus 355).

Op een gedetailleerder brancheniveau zit de grootste absolute groei bij eet- en drinkgelegenheden (plus 320), groothandel en handelsbemiddeling (plus 185), uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling (plus 180), detailhandel (plus 150) en de gespecialiseerde bouw (plus 130).

Snelle groeiers zijn relatief goed vertegenwoordigd in de uitzendbranche en arbeidsbemiddeling, bij beveiligings- en opsporingsdiensten en bij eet- en drinkgelegenheden.

Overwegend mannelijke ondernemers

In 2017 was 7 procent van de snelgroeiende bedrijven enkel van vrouwelijke ondernemers. Dat is een iets hoger percentage dan bij de niet-snelgroeiende bedrijven van dezelfde omvang (6 procent).Het percentage snelgroeiende bedrijven dat door zowel mannen als vrouwen wordt gerund is iets lager (26 procent) dan bij niet-snelgroeiende bedrijven van dezelfde omvang (29 procent). Ruim twee derde van de snelgroeiende bedrijven wordt door enkel mannen gerund. Voor niet-snelgroeiende bedrijven met 10 werkzame personen of meer is dat iets minder dan twee derde.

Als naar de gehele economie wordt gekeken en niet enkel naar het bedrijfsleven, dan is het percentage snelgroeiende bedrijven met enkel vrouwelijke ondernemers hoger met 9 procent, omdat vrouwen bijvoorbeeld relatief veel in de zorg werken. 
In vergelijking met 2010 valt op dat de groepen van bedrijven met enkel mannelijke of enkel vrouwelijke ondernemers relatief groter worden en dat de groep met gemengd ondernemerschap juist relatief kleiner wordt.

Circa de helft van de snelgroeiende bedrijven van 2017 kon niet toegewezen worden aan een van de drie beschreven groepen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interieur
The Streetfood Club in Utrecht is meer dan magie

Een complete ondernemer beheerst alle facetten van z’n zaak. Het is de filosofie van Wes Schreutlekamp (rechts op de foto) en Joost Bergsteijn. Van pannenkoekenbakker en cocktailshaker tot sommelier in de topgastronomie. Alle facetten werden ‘uitgespeeld’ en smelten samen in The St...

Hilton Culinair
Napolitaanse pizza verovert (Hilton) Amsterdam

Hilton Amsterdam introduceert exclusieve Napolitaanse pizza, in combinatie met champagne. In de Half Moon Lounge wordt de klassieker onder de pizza’s op de kaart gezet. De eigentijdse combinatie met bubbels verleent het oorspronkelijke simpele streetfood uit Napels een gastronomisch tintje. Sp...

Columns Blog
Grijp eerst dat laaghangend fruit

Horecamensen houden van knallen. Een mooie avond draaien met je team waarbij alles klopt. Waar de service soepel loopt, de gasten happy zijn en een goede omzet wordt gedraaid. Horecamensen vinden stille momenten in de zaak echter een gruwel. Wachten op klandizie en ‘wortelschieten’ is...

Bocuse d'Or
Data Europese finale Bocuse d’Or 2020 bekend

De internationale organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat de Europese finale wordt gehouden op donderdag 28 en vrijdag 29 mei 2020 in Tallinn, Estland tijdens de Profexpo Food Village exhibition in de Saku Arena. Gedurende 2 dagen ontmoeten ...

Events
Jubileumeditie BBB Maastricht groot succes

De 65e editie van BBB Maastricht was een groot succes en laat consistentie in groei zien. Meer dan 400 exposanten zorgden voor een beursvloer bomvol inspiratie op het gebied van (non)food, drinks en gastronomie. Maar er was vooral aandacht voor innovatie en culinair talent. De toon is gezet voor de ...

Wijn
Speciale wijnactie voor onze lezers!

Vinites biedt onze lezers samen met Francis Ford Coppola Winery een speciale aanbieding aan. Via de webshop kun je gebruikmaken van een aantrekkelijke korting, waarbij je niet 342 euro, maar 300 euro betaalt voor 36 flessen (3 dozen) met twee wijnen: Chardonnay 'Rosso and Bianco' 2017 en Cab...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: