Franse keuken wordt in het zonnetje gezet

28 januari 2019 | Thijs Jacobs

Voor het vijfde jaar op rij viert het evenement ‘Gout de / Good France’ op feestelijke wijze de vitaliteit van de Franse keuken, die koks uit de hele wereld met elkaar verbindt. Ieder jaar op 21 maart draagt ‘Gout de / Good France’, georganiseerd in meer dan 150 landen op initiatief van het Franse ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken, bij aan de bloei van de Franse keuken in alle windstreken.

De Ambassade van Frankrijk in Nederland en haar partners nodigen alle Nederlandse restaurants, van haute cuisine tot bistro, uit om deel te nemen aan deze wereldwijde viering van de Franse gastronomie, door op 21 maart aanstaande* een Frans menu te serveren aan hun gasten.

*Uiteraard is het ook mogelijk om het Gou?t de France-menu meerdere dagen achter elkaar, of bijvoorbeeld een week lang te serveren.

De inschrijvingen voor de 2019-editie zijn geopend

Restaurants uit de hele wereld kunnen zich nu inschrijven via de website www.goodfrance.com. De verplichte inschrijving voor deelname aan het evenement dient te zijn voltooid vo?o?r 15 februari 2019 zodat deze kan worden toegevoegd aan de deelnemerslijst, die drie dagen later bekend zal worden gemaakt tijdens een persconferentie. De Ambassade van Frankrijk in Nederland staat tot uw beschikking om u te helpen met uw online inschrijving.

U kunt contact met ons opnemen via e-mail: presse.la-haye-amba@diplomatie.gouv.fr Inschrijvingsdeadline: 15 februari 2019

Thema 2019

Dit jaar draait het thema om duurzame ontwikkeling door middel van verantwoorde gastronomie en de inzet van chef-koks voor het behoud van de planeet.

Franse toeristische bestemming

Ook een Franse toeristische bestemming zal in het zonnetje staan: de Provence. In 2019 zal de Provence de gastronomische bestemming bij uitstek zijn. In dit kader zal deze regio in de schijnwerpers worden gezet tijdens de evenementen van ‘Gou?t de / Good France’ zowel in Frankrijk als in het buitenland. Voor de eerste keer lanceren het departement Bouches- du-Rho?ne en Provence Tourisme zelfs de Marseille Provence Gastronomie (MPG2019), het jaar van de gastronomie in de Provence onder auspicie?n van Ge?rald Passedat. Het wordt een jaar van feest, ontmoetingen tussen chefs, voedselmarkten, picknicks, stadsmoestuinen... een ware gastronomische reis door de Provence.

Richtlijnen: de unieke gelegenheid om Frankrijk te (laten) proeven

Het menu, dat iedere chef zelf mag afstemmen op zijn of haar eigen markt en kwaliteitsproducten, dient de Franse gastronomie in al haar diversiteit naar voren te brengen.

De enige richtlijn die voor iedereen geldt, is het respecteren van de opbouw van een Franse maaltijd bestaande uit vier gangen:

Voorgerecht(en)

Hoofdgerecht(en)

Een selectie van kazen

Dessert(*)

Dit alles voorafgegaan door een aperitief en vergezeld met Franse wijnen en champagnes.

(*)Het is ook mogelijk om twee desserts te serveren als de restauranthouders geen kwaliteitskazen aan kunnen bieden.

Het grootste Franse diner ter wereld

Voor 2019 is het doel vastgesteld op 5.000 deelnemende chefs om de uitmuntende Franse keuken in de wereld onder de aandacht te brengen. Dit internationale evenement, waarvan de eerste editie plaatsvond in 2015, is ontstaan nadat de ‘Franse gastronomische maaltijd’ op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO is geplaatst.

In 2018 hebben 3.500 restaurants meegedaan, het dubbele van het aantal in 2015. In totaal ging het om bijna 300.000 mensen in 152 landen verspreid over vijf continenten.

Neem deel aan het avontuur en het internationale evenement Gou?t de France; het grootste Franse diner ter wereld! Een unieke kans om Frankrijk te proeven en te laten proeven!

Sociale media en communicatie

Via de internationale communicatiecampagne van ‘Gou?t / Good France’, die actief wordt ondersteund door de Franse ambassades, Atout France en mediapartners, kunnen de deelnemende chef-koks hun keuken en vakkennis delen met de hele wereld.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting Michelin
Voormalig sterrenrestaurant O Mundo in Hotel De Wereld sluit

Restaurant O Mundo, gevestigd in Hotel De Wereld in Wageningen, gaat definitief dicht. Omdat de bedrijfsresultaten van het restaurant tegenvallen, heeft Hotel De Wereld besloten om het aantal hotelkamers uit te breiden ten koste van het restaurant. De sluiting is al in november. Hiermee verliest ...

Personeel Culinair
Ook de veeleisende gast vormt een uitdaging binnen de horeca

Horeca- en cateringbedrijven ervaren financieel pittige tijden. Omzet- en rendementsverhogen en het verlagen van de kosten vormen een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van GROUP7 met Het Nederlands Kokspanel onder ruim 500 horeca- en cateringprofessionals, dat afgelopen voorjaar werd gehoude...

Events
Thérèse Boer en Herman den Blijker openen Gastvrij Rotterdam 2019

Gastvrij Rotterdam opent op 23 september om 11.30 uur met een bijzonder gelegenheidsduo; niemand minder dan Thérèse Boer, driesterren gastvrouw en sommelier van De Librije, en Herman den Blijker, chef-kok en presentator, zullen de presentatie van het openingsprogramma voor hun rekening...

Bocuse d'Or
Jan Sobecki en Jannis Brevet in jury Bocuse d'Or

Voorzitter Soenil Bahadoer, chefkok Moshik Roth, chefkok Jarno Eggen en executive chef Sidney Schutte. Alle vier chefs die op topniveau koken. Bovendien nemen zij op maandag 23 september plaats aan de jurytafel bij de Nederlandse finale van Bocuse d'Or in de WedstrijdArena van Gastvrij Rotterdam...

Columns Blog
De jongeren van tegenwoordig

Mijn dochter is begonnen met vioolles. Al direct na de eerste les werd thuis de viool voorzichtig uit het kistje gehaald en begon ze er driftig op te tokkelen. In dit stadium kan ik er nog geen melodie in bespeuren, maar hey, wij hebben een instrument in huis dus het begin is gemaakt. Ze wist mij ze...

Interview Aardappel
Interview Garry de Boer: "De aardappel wordt culinair herontdekt"

Garry de Boer is al jaren culinair marketing manager van Hanos en inspireert met zijn gerechten honderden chefs in Nederland. Samen met hoofd inkoop dagvers Marcel Coulier bepaalt hij (deels) wat er bij talloze restaurants iedere dag aan producten binnenkomen. Aan de hand van een vijftal stellingen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: