Franse keuken wordt in het zonnetje gezet

28 januari 2019 | Thijs Jacobs

Voor het vijfde jaar op rij viert het evenement ‘Gout de / Good France’ op feestelijke wijze de vitaliteit van de Franse keuken, die koks uit de hele wereld met elkaar verbindt. Ieder jaar op 21 maart draagt ‘Gout de / Good France’, georganiseerd in meer dan 150 landen op initiatief van het Franse ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken, bij aan de bloei van de Franse keuken in alle windstreken.

De Ambassade van Frankrijk in Nederland en haar partners nodigen alle Nederlandse restaurants, van haute cuisine tot bistro, uit om deel te nemen aan deze wereldwijde viering van de Franse gastronomie, door op 21 maart aanstaande* een Frans menu te serveren aan hun gasten.

*Uiteraard is het ook mogelijk om het Gou?t de France-menu meerdere dagen achter elkaar, of bijvoorbeeld een week lang te serveren.

De inschrijvingen voor de 2019-editie zijn geopend

Restaurants uit de hele wereld kunnen zich nu inschrijven via de website www.goodfrance.com. De verplichte inschrijving voor deelname aan het evenement dient te zijn voltooid vo?o?r 15 februari 2019 zodat deze kan worden toegevoegd aan de deelnemerslijst, die drie dagen later bekend zal worden gemaakt tijdens een persconferentie. De Ambassade van Frankrijk in Nederland staat tot uw beschikking om u te helpen met uw online inschrijving.

U kunt contact met ons opnemen via e-mail: presse.la-haye-amba@diplomatie.gouv.fr Inschrijvingsdeadline: 15 februari 2019

Thema 2019

Dit jaar draait het thema om duurzame ontwikkeling door middel van verantwoorde gastronomie en de inzet van chef-koks voor het behoud van de planeet.

Franse toeristische bestemming

Ook een Franse toeristische bestemming zal in het zonnetje staan: de Provence. In 2019 zal de Provence de gastronomische bestemming bij uitstek zijn. In dit kader zal deze regio in de schijnwerpers worden gezet tijdens de evenementen van ‘Gou?t de / Good France’ zowel in Frankrijk als in het buitenland. Voor de eerste keer lanceren het departement Bouches- du-Rho?ne en Provence Tourisme zelfs de Marseille Provence Gastronomie (MPG2019), het jaar van de gastronomie in de Provence onder auspicie?n van Ge?rald Passedat. Het wordt een jaar van feest, ontmoetingen tussen chefs, voedselmarkten, picknicks, stadsmoestuinen... een ware gastronomische reis door de Provence.

Richtlijnen: de unieke gelegenheid om Frankrijk te (laten) proeven

Het menu, dat iedere chef zelf mag afstemmen op zijn of haar eigen markt en kwaliteitsproducten, dient de Franse gastronomie in al haar diversiteit naar voren te brengen.

De enige richtlijn die voor iedereen geldt, is het respecteren van de opbouw van een Franse maaltijd bestaande uit vier gangen:

Voorgerecht(en)

Hoofdgerecht(en)

Een selectie van kazen

Dessert(*)

Dit alles voorafgegaan door een aperitief en vergezeld met Franse wijnen en champagnes.

(*)Het is ook mogelijk om twee desserts te serveren als de restauranthouders geen kwaliteitskazen aan kunnen bieden.

Het grootste Franse diner ter wereld

Voor 2019 is het doel vastgesteld op 5.000 deelnemende chefs om de uitmuntende Franse keuken in de wereld onder de aandacht te brengen. Dit internationale evenement, waarvan de eerste editie plaatsvond in 2015, is ontstaan nadat de ‘Franse gastronomische maaltijd’ op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO is geplaatst.

In 2018 hebben 3.500 restaurants meegedaan, het dubbele van het aantal in 2015. In totaal ging het om bijna 300.000 mensen in 152 landen verspreid over vijf continenten.

Neem deel aan het avontuur en het internationale evenement Gou?t de France; het grootste Franse diner ter wereld! Een unieke kans om Frankrijk te proeven en te laten proeven!

Sociale media en communicatie

Via de internationale communicatiecampagne van ‘Gou?t / Good France’, die actief wordt ondersteund door de Franse ambassades, Atout France en mediapartners, kunnen de deelnemende chef-koks hun keuken en vakkennis delen met de hele wereld.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Culinair
Coperto Restobar in Zwolle is erkend met een Bib Gourmand

Chef-kok Remco Jansen en zijn brigade zijn er dolgelukkig mee: “Al sinds de opening twee jaar geleden hebben we de ambitie om op dit niveau te acteren. We konden niet gelukkiger zijn nu het is gelukt om daadwerkelijk beloond te worden met een Bib.” De nieuwe Bib Gourmand restaurantgid...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: