Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Nieuwe sim-kaart

9 april 2020 | Fernando Jonker

Zojuist hebben we onze wekelijkse vergadering gehad. Isabel, Rutger, Mark en ik nemen dan het nieuwe week- en Paasmenu door en evalueren wat er vorige week goed ging en wat er deze week beter kan. Paar dingen: op maandag gaan we dicht, het weekmenu is akkoord en voor de bestellingen hebben we een nieuwe sim-kaart aangeschaft. 

Wat begon als noodgreep is inmiddels bedrijfsvoering. We zijn nu een afhaalrestaurant en dat gaat denk ik ook nog een tijdje duren. Zo moeten we vanaf nu dus ook denken. Ik heb niet het idee dat na 28 april de horeca weer volledig open mag. De werktijden hebben we anders ingedeeld. Sous-chef Rutger en ik beginnen om elf uur in de ochtend en werken door tot een uur of zes. Mark en Isabel van 1 uur tot een uur of acht. Zo komen we alsnog aan onze uren en elk uurtje dat we over hebben gebruiken we om te poetsen. 

Dan die sim-kaart. Isabel was tot vandaag chef bestellingen. Zij nam alles op en verwerkte alles in Excel zodat Rutger en ik wisten voor hoeveel personen we moesten koken en Mark de financiën op orde kon maken. Er komen ontzettend veel bestellingen binnen en daarbij hebben de gasten begrijpelijk ook veel vragen. Dinsdag en woensdag zijn onze vaste dagen dat we dicht zijn, maar de bestellingen en vragen gingen natuurlijk gewoon door. We hebben er nu voor gekozen om tijdelijk ook op maandag dicht te gaan. Vier dagen knallen, drie dagen vrij.

We hebben een nieuwe sim-kaart gekocht waar de bestellingen en vragen op binnenkomen. Die rouleren we om de twee dagen. Zo heeft iedereen ‘besteldienst’ en ontzorgen we elkaar een beetje. Ik weet het, heb het al vaker geschreven, maar dit is in zoveel facetten anders dan een restaurant draaien. We leren elke dag nog bij en ook dat zal nog wel een tijdje zo blijven.

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. In deze blog deelt hij zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: