Er wordt meer Champagne gedronken in Nederland

2 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Vandaag werd naar jaarlijkse gewoonte (in oktober) op de Nederlandse dag van de Champagnewijnen, de Champagne-actualiteit voorgesteld door het Comité Champagne en Bureau du Champagne Benelux.
 
Groei Champagneverzendingen naar Nederland


In 2016 deed de Champagnemarkt het in Nederland heel goed. Nederland, wereldwijd de elfde markt voor Champagne in aantal verzonden flessen, groeide met 3,9% in volume en 6,3% in waarde. In totaal werden, in 2016,  2 356 500 Champagneflessen naar Nederland verzonden. Niet minder dan 307 verzenders van Champagne zijn op de Nederlandse markt aanwezig. Binnen het segment van de Champagnes zonder jaartal, groeien zowel de
Extra Brut (+141%), de cuvées spéciales (+93,5%) de Demi-sec (+7,7%) als de rosé-Champagnes (+6,2%) sterk. Het segment van de Millésimés doet het eveneens heel goed met een algemene groei met 23,6%, ondersteund door gemillesimeerde Brut, Rosé en Demi-sec.
 
Wereldwijde belangstelling voor verschillende types Champagne


Wereldwijd was in 2016 de omzet van de Champagneverzendingen met (4,71 mijlard euro), het tweede beste resultaat ooit na dat van 2015 (4,74 miljard euro). De groei in waarde valt te verklaren door de stijgende interesse voor Champagne vanuit verschillende landen, verspreid over verschillende werelddelen (Canada : +9,4%, Mexico: +12%, Zuid-Afrika: +15,1%, Nieuw-Zeeland: +25,4% of nog Zuid-Korea +14,2%) en de bredere belangstelling voor verschillende soorten Champagnes. Zo voerde in 2016 de Champagnestreek 8,6% meer flessen Rosé-Champagne dan in 2015 uit en 4,6% meer cuvées de prestige. De Champagneconsumenten richten zich steeds meer tot bijzondere en prestigieuze cuvées.
 
Sabas Joosten wordt Champagne-Ambassadeur Nederland 2018


Sabas Joosten, sommelier bij De Librije, won op donderdag 15 september de Nederlandse finale van de Europese wedstrijd van de Champagne Ambassadeurs. Hij nam het in de Nederlandse finale op tegen Eline Groenendijk en Guillaume Coret. Sabas Joosten (30) werkt sinds april 2013 bij De Librije. Eerst als assistent-sommelier en vanaf januari 2015 als eindverantwoordelijke.
 
Het hoofdthema van de Champagne-finale 2017 was « Dégorgement en dosering bij het maken van Champagnewijn”.  Van 6 tot 9 november 2017 zal Sabas Nederland vertegenwoordigen op de Europese finale van de wedstrijd, die in Epernay plaatsvindt. Meer informatie over de wedstrijd : www.lesambassadeursduchampagne.com
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Restaurant
Uniek wereldrestaurant met Asian drive-through

Kampen is over elf maanden als eerste in Nederland een wereldrestaurant met Asian drive-through rijker. De heipalen gaan deze weken de grond in. De bouw van het unieke restaurant bij Kampen Zuid wordt gerealiseerd door Weever Bouw uit Kampen als hoofdaannemer. Bo Qiu, de eigenaar van onder andere wo...

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ned...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: