Eerste restaurant in Nederland met winstdeling voor personeel

22 januari 2018 | Thijs Jacobs

Restaurant Pesca aan de Rozengracht 133 in Amsterdam heeft voor het eerst haar jaarlijkse winstdelingsavond gehouden. Als enige restaurant in Nederland worden de winsten van de onderneming verdeeld onder het voltallige team.

Het restaurant kent dan ook vrijwel geen personeelsverloop en geen ziekmeldingen. Er komen veel positieve reacties over de vriendelijkheid en enthousiasme van het team. Dit is bijna een utopie op de hedendaagse overspannen arbeidsmarkt in de horeca.

Vakmensen

Veel horecaondernemers hebben moeite om gekwalificeerde vakmensen te vinden, met name voor de keuken. Dezelfde ondernemers verwachten dat keuken personeel onbetaald overwerken, meestal tegen een relatief laag salaris. Tel daarbij op dat er jaren een horeca-CAO ontbrak en dat de interesse voor het vak afneemt, al jaren op rij.

Andere manier van ondernemen

Dit kan anders. De ondernemers achter Pesca, Sven Sallaerts en Jos de Jong , maken een statement en proberen de industrie te veranderen.

"Wij hopen dat door dit signaal meerdere horecaondernemers zich realiseren dat wij aan het begin staan van een nieuw tijdperk. Wanneer vandaag de dag geen actie wordt ondernomen, komt de gehele sector in grote problemen", aldus Sven Sallaerts.

Pesca verdeelde ruim €10.000,- onder haar werknemers. Enkelen ontvingen meer dan €1000,-, waaronder de afwasser.

PESCA AMSTERDAM: WE ARE LIVE! from Younique Concepts on Vimeo.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Par Hasard opent nieuwe vestiging in Alkmaar

Vandaag opent friterie Par Hasard haar deuren in Alkmaar. De vestiging wordt gerund door de ervaren en gedreven frietbakker Xander Poort die Par Hasard, gevestigd op de Pier in Scheveningen, op de kaart heeft gezet met de ambachtelijk bereide frites. Op de charmante locatie aan de Laat 179 in hartje...

Insipiratiedag: Hoe bereik je de horecaondernemer?

Horecaplatform BBB, Tippr en the Social Selling Company organiseren een inspirerende middag op donderdag 13 juni 2019 voor horecatoeleveranciers bij Soho House in Amsterdam. Deze stijlvolle Engelse keten opende vorig jaar zomer zijn deuren in het statige Bungehuis en is normaal alleen toegankelijk v...

Tech
Een e-mail is 10 keer effectiever dan een post op social media

E-mailadressen zijn goud waard, maar restaurateurs doen er tot op heden weinig mee. “Een gemiddelde restaurateur kan niet eens een database van zijn klanten bijhouden”, aldus e-mailmarketingexpert Frank Tromp. Dat laatste klopt en niet zelden wordt de waarde van een e-mailadres onderscha...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: op de knieën

Mijn gasten waren wat onrustig, de hele avond al, een beetje klef ook. Het was een jong stel, superverliefd. De man was wat zenuwachtig, stelde mij af en toe een ongemakkelijke vraag en moest iets te vaak naar buiten. Ze hadden een tafeltje midden in het restaurant. Een aanzoek zou hoe dan ook ku...

Restaurant
Restaurant Wadapartje breidt uit

Wadapartja, een apart restaurantje op ‘t Zuderdaip, gaat een nieuwe zaak openen. In de afgelopen jaren is winkelcentrum Westerhaven in Groningen uitgegroeid tot een centrum op zichzelf die verbonden is met de nieuwe Centrumhalte West, de vernieuwde Brugstraat naar de Vismarkt en de Museumbrug ...

Brouwerijen Chefs
Swinckels' slaat handen ineen met sterrenchef Jacob Jan Boerma

Swinckels’ gaat opnieuw een samenwerking aan met een sterrenchef. Naast Ron Blaauw, wordt nu ook Jacob Jan Boerma ambassadeur van het biermerk. Als ambassadeur schenkt Boerma het superior pilsner exclusief in restaurants De Leest en Parc Broekhuizen en vertegenwoordigt hij Swinckels’ op ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: