Dit zijn de 10 lunchtrends voor 2017

3 december 2016 | Jorien Slager

We hebben het afgelopen jaar al aardig wat lunchtrends met je gedeeld in lunchroom. Van Mexicaans tot Nederlandse klassiekers en van ‘late breakfast’ tot de Joodse keuken. In dit lijstje zetten we 10 hotte food trends op een rijtje, waarbij het ontbijt ook genoemd wordt. Niet voor niets is het ontbijt volgens velen de belangrijkste maaltijd van de dag.

#1 Mexican Food

Nog maar eens. Mexiaans eten is helemaal hot! Van Mexicaanse burger tot Mexicaans getinte bagel… Je menukaart kan niet zonder Mexicaans tintje en al zeker niet in 2017!

#2 All day dining

Alles op de kaart de hele dag kunnen bestellen is heerlijk voor de gast. Een laat ontbijt of zelfs een ontbijtdisco. Een lunch nuttigen in de avond en een sappige steak bij het ontbijt. Niets is te gek.

#3 Breakfast & lunch bowls

De breakfast bowl is mega-populair, maar de lunch bowl wordt dat ook. Wat dacht je van een ‘chicken fajita lunch bowl’ of een bowl met quinoa en verse broccoli? De bowl is een blijvertje.

#4 Zeewier

Zeewier is een ingrediënt dat we steeds vaker tegen zullen komen. In Japanse gerechten is het al een bekend onderdeel, maar ook in verschillende niet-Japanse salades en zelfs in snacks is het een mooie toevoeging en gezond bovendien.

#5 Fat is back!

Het eten van vet is niet langer een taboe. Zeker niet wanneer je vetten opneemt in je lichaam door het eten van avocado’s of noten. Vetten kunnen namelijk ook gezond zijn! De avocado gaat dan ook het paradepaardje van veel koks worden. 

#6 Extreme verwennerijen

Als reactie op alle health foods zien we de opkomst van de extreme verwennerijen. Een milkshake met daarop mini-donuts of frites met gesmolten kaas (een beetje zoals bij de ‘kapsalon’)… Het mag en kan allemaal.

#7 Luxe fastfood

Sergio Herman opende afgelopen jaar zijn friteszaken, waar culinair hoogstaande frites worden verkocht. De snack is terug, mits op culinair hoogstaande wijze bereid. Dat kun jij ook. Huisgemaakte frites met truffelmayonaise en besprenkeld met verse peterselie? Binnenkort op veel lunchkaarten terug te zien. 

#8 Souping

Juicing kenden we al, maar souping is relatief nieuw. Gasten die op zoek zijn naar een gezond alternatief voor een sapje met iets meer textuur en nog meer vezels, gaan voor de soep. Die kan ook koud geserveerd worden, net als een gazpacho. 

#9 Back in black

Nee, we bedoelen niet de plaat van AC/DC , maar de kleur van het gerecht op je bord. Zwart is de kleur van 2017. Of het nou zwarte groenten zijn, zwartgeblakerde pizza of gerechten die met inktvisinkt gekleurd zijn, zwart is het helemaal.

# 10 Surinaams

De banden tussen Nederland en Suriname zijn sterk. Die verbondenheid zien we terug op het bord. Nog nooit was Surinaams eten ‘hip’ of ‘trendy’, mede door de complexiteit van de bereiding van de gerechten. Daar komt verandering in. Roti, bakkeljauw en gemberdrank (onze tip als  meest trendy alcoholvrije zomerdrank in 2017!) komen eraan!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Opening Rotterdam
Tres: intimate dining in Rotterdam

Na een carrière in Zeeland, Melbourne en Kopenhagen zijn Emy Koster en Michael van der Kroft terug in de havenstad waar zij horen. In het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid vindt het onafscheidelijke duo een thuis – in een voormalige jazzkelder - voor het kersverse Tres. Een ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: