Column Sico de Moel: toekomst

3 juli 2019 | Sico de Moel

Een robot rijdt door de wijngaard en controleert de druiven op de ontwikkeling van suikergehalte, kleur en aroma´s. Drones brengen de druivenmest na de persing exact naar die wijnranken die het nu nodig hebben.

Ik was op de wijngaarden van Stan Beurskens, in het Zuidelijkste puntje van Limburg. We staan op zijn wijngaard. "Dat bos daar is België, dat kerkje daar is Duitsland."

Zijn wijnranken staan vol onkruid. 120 soorten, bewust aangeplant. Stan weet precies wat er gebeurt op zijn wijngaard, welke schimmels er leven en hoe je dat kunt beïnvloeden met de biodiversiteit van de natuur.

Het heeft al een tijdje niet geregend, dat baart hem zorgen. Hij trekt een kluit uit de grond en schudt zo al het zand los. "Kijk hoe droog!" Gemaaid gras laat hij liggen om de grond te beschermen tegen de droogte.

Op een ander veldje test hij zo'n 100 nieuwe druivenrassen. Er zitten er bij die sensationeel goed zijn. Maar we moeten nog een paar jaar wachten voor die op de markt komen.

Nieuwe druivenrassen zijn resistenter, er zijn amper nog bestrijdingsmiddelen nodig en deze zijn ook veel natuurlijk. De biodiversiteit beschermt de wijngaard.

Maar zijn het ook lekkere wijnen?

We dalen af naar de kelders. Deze nieuwe machine selecteert in een razend tempo de goede druiven van de onrijpe en aangetaste druiven. Vroeger deden we dit nog met de hand in grote sorteerbakken.

Twee verdiepingen lager rijpen de rode wijnen op nieuwe eiken vaten. De ruimte is geconditioneerd op temperatuur, luchtvochtigheid en zuurstof. Sommige wijnen krijgen dubbel nieuw eiken. Zeer kostbaar, ik ken geen wijnmaker in de wereld die dit doet.

Over de hele wereld zijn er steeds meer jonge wijnmakers die breken oude tradities. Die werken met moderne technieken en geen genoegen nemen met weer een nieuw bestrijdingsmiddel. Nieuwe druiven, nieuwe ideeën en smaken, lef en durf in een traditionele wijnwereld.

De wijnen van Stan hebben een eigen stijl. Veel fruit, veel hout veel smaak. Misschien wel een Limburgse stijl, want hij verkoopt al zijn wijn zelf en het grootste deel zelfs gewoon in zijn eigen regio. Dat is knap, want met 120.000 flessen per jaar, en nog eens 100.000 flessen voor derden, is het misschien wel de grootste wijnproducent van Nederland.

Ik heb de Olivier 2017 meegenomen, vernoemd naar zijn zoon. Het is een blend van Monarch en Pinot Noir, 12 maanden op hout, rijk van smaak. En de Hemels Roze, een krachtige rosé met een volle afdronk.

Heerlijk bij een stukje duurzaam gevangen vis…

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Officieel: terrassen niet open op 21 april

De terrassen gaan niet open op 21 april. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zojuist bekend tijdens de persconferentie. Het nieuws lekte afgelopen week al naar buiten. Het kabinet gaat per week bekijken of en hoe de samenleving weer open kan. Op z'n vroegst kunnen ...

Financieel Horeca & Belasting
Uw restaurant fiscaal optimaal naar de volgende generatie!

Staat u samen met uw zoon achter de tap? Of doet uw dochter de administratie van uw horecaonderneming? Denk dan eens na over de schenking van uw horecazaak aan de volgende generatie. ‘’Moet dat nu al?’’, hoor ik u denken. Juist nu! De zogeheten fiscaal voordelige bedrijfso ...

Economie Internationaal
Just Eat Takeaway noteert ongekende groei

De coronacrisis heeft Just Eat Takeaway (het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl) geen windeieren gelegd. Het bedrijf zag een flinke toename in het aantal bestellingen: in het eerste kwartaal zijn in Nederland zo'n 15,3 miljoen maaltijden besteld, dat is 53 procent meer dan een jaar eerder, zo blijkt ...

Achtergronden Gastronomie
Tommy Janssen en Vera Voorend openen restaurant Maeve in Utrecht centrum

Na jaren bij diverse toprestaurants gewerkt te hebben openen Tommy Janssen en Vera Voorend restaurant Maeve in de zomer van 2021. “We hebben jaren gei?nvesteerd in het opdoen van kennis en ervaring en nu is het tijd om onze droom te verwezenlijken en voor onszelf te beginnen.” Het res ...

Economie Corona
FNV Horeca: valse verwachtingen kabinet opnieuw dooie mus voor horeca

De valse verwachtingen en niet waargemaakte uitspraken van het kabinet over mogelijke versoepeling zorgen voor nog meer schade in de horeca. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “We begrijpen dat de gezondheid voorop staat, maar het blijft ook van levensbelang dat er wordt gekeken naar de overig ...

Branded Content
Minder gasten, meer omzet? Het kan met de Kleinste keuken

Bij de gefaseerde openstelling van de horeca krijgt elke horeca-ondernemer er mee te maken: je kunt minder gasten ontvangen dan normaal. Des te belangrijker is het om te kijken hoe je de besteding per gast kunt verhogen. De Kleinste keuken helpt hierbij. Met de Kleinste Keuken, een gebruiksvriend ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: