Column Sico de Moel: toekomst

3 juli 2019 | Sico de Moel

Een robot rijdt door de wijngaard en controleert de druiven op de ontwikkeling van suikergehalte, kleur en aroma´s. Drones brengen de druivenmest na de persing exact naar die wijnranken die het nu nodig hebben.

Ik was op de wijngaarden van Stan Beurskens, in het Zuidelijkste puntje van Limburg. We staan op zijn wijngaard. "Dat bos daar is België, dat kerkje daar is Duitsland."

Zijn wijnranken staan vol onkruid. 120 soorten, bewust aangeplant. Stan weet precies wat er gebeurt op zijn wijngaard, welke schimmels er leven en hoe je dat kunt beïnvloeden met de biodiversiteit van de natuur.

Het heeft al een tijdje niet geregend, dat baart hem zorgen. Hij trekt een kluit uit de grond en schudt zo al het zand los. "Kijk hoe droog!" Gemaaid gras laat hij liggen om de grond te beschermen tegen de droogte.

Op een ander veldje test hij zo'n 100 nieuwe druivenrassen. Er zitten er bij die sensationeel goed zijn. Maar we moeten nog een paar jaar wachten voor die op de markt komen.

Nieuwe druivenrassen zijn resistenter, er zijn amper nog bestrijdingsmiddelen nodig en deze zijn ook veel natuurlijk. De biodiversiteit beschermt de wijngaard.

Maar zijn het ook lekkere wijnen?

We dalen af naar de kelders. Deze nieuwe machine selecteert in een razend tempo de goede druiven van de onrijpe en aangetaste druiven. Vroeger deden we dit nog met de hand in grote sorteerbakken.

Twee verdiepingen lager rijpen de rode wijnen op nieuwe eiken vaten. De ruimte is geconditioneerd op temperatuur, luchtvochtigheid en zuurstof. Sommige wijnen krijgen dubbel nieuw eiken. Zeer kostbaar, ik ken geen wijnmaker in de wereld die dit doet.

Over de hele wereld zijn er steeds meer jonge wijnmakers die breken oude tradities. Die werken met moderne technieken en geen genoegen nemen met weer een nieuw bestrijdingsmiddel. Nieuwe druiven, nieuwe ideeën en smaken, lef en durf in een traditionele wijnwereld.

De wijnen van Stan hebben een eigen stijl. Veel fruit, veel hout veel smaak. Misschien wel een Limburgse stijl, want hij verkoopt al zijn wijn zelf en het grootste deel zelfs gewoon in zijn eigen regio. Dat is knap, want met 120.000 flessen per jaar, en nog eens 100.000 flessen voor derden, is het misschien wel de grootste wijnproducent van Nederland.

Ik heb de Olivier 2017 meegenomen, vernoemd naar zijn zoon. Het is een blend van Monarch en Pinot Noir, 12 maanden op hout, rijk van smaak. En de Hemels Roze, een krachtige rosé met een volle afdronk.

Heerlijk bij een stukje duurzaam gevangen vis…

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

81 winnende bieren na zesde Dutch Beer Challenge

Op woensdag 11 maart 2020 vond in Rotterdam de zesde editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ plaats. 91 Nederlandse brouwerijen hebben gezamenlijk 400 bieren ingestuurd om deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. Vanwege de corona-crisis vond de prijsuitreiking dit jaar plaats via ...

Coronacrisis
30ml Nachtegaalstraat speelt in op het Paasfeest thuis

Op 1e en 2e Paasdag bezorgt 30ml Nachtegaalstraat een rijkelijk gevulde ontbijtbox bomvol verse producten aan huis. In een tijd waarin iedereen het Paasfeest ‘gedwongen’ thuis viert en het bezoeken van de supermarkt een uitdaging is, is dit de oplossing voor een luxe Paasontbijt zonder z...

KHN Coronacrisis
KHN: reparatie NOW en demping Wab-effecten dringend noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) signaleert dat de NOW-regeling op belangrijke onderdelen tekortschiet. Afgelopen maandag opende het UVW het NOW-loket. Door de afbakening van het omzetverlies en de fixatie van de vergoeding loonsom sv op uitsluitend januari 2020, worden schrijnende effecten zichtb...

Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Hoofd omhoog

We zijn twee weken verder. Twee weken geleden begonnen we met het voorbereiden van afhaalmaaltijden. Op mijn telefoon verschijnt een bericht van de moeder van mijn kinderen. ‘Hoop dat het met je gaat’… Het grijpt mij aan en door mijn hoofd flits alles door mij heen. Tja.. Hoe g...

Help de Horeca: eerste miljoen is binnen

Sinds de start van Help de Horeca twee weken geleden zijn inmiddels ruim 20.000 waardebonnen ter waarde van maar liefst 1 miljoen euro aangeschaft door horecaliefhebbers in heel Nederland. Met dit bijzondere initiatief ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met horecapartners de Nederlandse ...

Columns Coronacrisis
Column Sico de Moel: Contact

Het klinkt misschien stom, maar ik had het echt even gemist: het contact met mijn gasten. Het deed me dan ook goed om een aantal vaste gasten weer even te kunnen zien. Vorige week zijn we begonnen met menu's voor thuis. We bezorgen in heel A...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: