Column Sico de Moel: toekomst

3 juli 2019 | Sico de Moel

Een robot rijdt door de wijngaard en controleert de druiven op de ontwikkeling van suikergehalte, kleur en aroma´s. Drones brengen de druivenmest na de persing exact naar die wijnranken die het nu nodig hebben.

Ik was op de wijngaarden van Stan Beurskens, in het Zuidelijkste puntje van Limburg. We staan op zijn wijngaard. "Dat bos daar is België, dat kerkje daar is Duitsland."

Zijn wijnranken staan vol onkruid. 120 soorten, bewust aangeplant. Stan weet precies wat er gebeurt op zijn wijngaard, welke schimmels er leven en hoe je dat kunt beïnvloeden met de biodiversiteit van de natuur.

Het heeft al een tijdje niet geregend, dat baart hem zorgen. Hij trekt een kluit uit de grond en schudt zo al het zand los. "Kijk hoe droog!" Gemaaid gras laat hij liggen om de grond te beschermen tegen de droogte.

Op een ander veldje test hij zo'n 100 nieuwe druivenrassen. Er zitten er bij die sensationeel goed zijn. Maar we moeten nog een paar jaar wachten voor die op de markt komen.

Nieuwe druivenrassen zijn resistenter, er zijn amper nog bestrijdingsmiddelen nodig en deze zijn ook veel natuurlijk. De biodiversiteit beschermt de wijngaard.

Maar zijn het ook lekkere wijnen?

We dalen af naar de kelders. Deze nieuwe machine selecteert in een razend tempo de goede druiven van de onrijpe en aangetaste druiven. Vroeger deden we dit nog met de hand in grote sorteerbakken.

Twee verdiepingen lager rijpen de rode wijnen op nieuwe eiken vaten. De ruimte is geconditioneerd op temperatuur, luchtvochtigheid en zuurstof. Sommige wijnen krijgen dubbel nieuw eiken. Zeer kostbaar, ik ken geen wijnmaker in de wereld die dit doet.

Over de hele wereld zijn er steeds meer jonge wijnmakers die breken oude tradities. Die werken met moderne technieken en geen genoegen nemen met weer een nieuw bestrijdingsmiddel. Nieuwe druiven, nieuwe ideeën en smaken, lef en durf in een traditionele wijnwereld.

De wijnen van Stan hebben een eigen stijl. Veel fruit, veel hout veel smaak. Misschien wel een Limburgse stijl, want hij verkoopt al zijn wijn zelf en het grootste deel zelfs gewoon in zijn eigen regio. Dat is knap, want met 120.000 flessen per jaar, en nog eens 100.000 flessen voor derden, is het misschien wel de grootste wijnproducent van Nederland.

Ik heb de Olivier 2017 meegenomen, vernoemd naar zijn zoon. Het is een blend van Monarch en Pinot Noir, 12 maanden op hout, rijk van smaak. En de Hemels Roze, een krachtige rosé met een volle afdronk.

Heerlijk bij een stukje duurzaam gevangen vis…

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: