Column Sico de Moel: Gezond uit eten

16 augustus 2019 | Sico de Moel

"Voor mij graag een salade van pruimtomaat en avocado en de kwartel met zoete aardappel. En heeft u ook frites van zoete aardappel?"

Meneer was helemaal gestopt met suikers en at nog maar zo weinig mogelijk koolhydraten. Zoete aardappel was veel gezonder dan gewone frieten. "en wat voor groenten zitten er dan precies bij?"

Alcohol was eigenlijk ook niet meer goed voor meneer, "doe maar een Heineken 0.0 en een grote fles water, en voor mijn vrouw een glaasje wijn, rood". Die deed nog niet mee aan de hype.

Gezellig.

Ik ken ze ondertussen wel, de jonge pensionado's die net zijn overgestapt op een gezonde levensstijl.

Ik typte laatst in Google 'gezond uiteten' in. Wat een onzin werd er uitgekraamd door allerlei zelfbenoemde gezondheidscoaches:

'bestudeer thuis alvast de menukaart'
'3 gangen is ècht niet nodig'
'bestel nooit een hele fles wijn'
'eet geen brood'
'eet geen frites'
'deel je dessert'
'stop op tijd'
en heel belangrijk: .... geniet!

Lijkt me een heel gedoe zo'n gezonde levensstijl. Daarom heb ik een andere oplossing:

Reserveer bij een goed restaurant, of natuurlijk bij mij.

Quality time met je partner, familie of goede vrienden. Kom niet met de auto, maar gewoon lopend, de fiets of met de taxi.

Geen andere afspraken, telefoon weg, honderd procent aandacht voor elkaar.

Mijn duurzame proeverij menu is licht en voedzaam. Het bestaat uit 7 kleine gerechtjes. Mijn gasten laten zich meestal gewoon verrassen.

Geen grote lappen smakeloos vlees met smaakvolle saus, maar kleine stukjes Hollands wild, mooie duurzame vis en veel lokale groenten uit het seizoen.

Misschien een oestertje vooraf, paar mooie wijnen erbij. Even lekker bijpraten, tijd voor elkaar. Ooit weleens wilde gans gegeten?

Totale ontspanning is volgens mij het belangrijkste ingrediënt voor een gezonde levensstijl. Genieten van een mooi gerechtje waar zorg en aandacht aan is besteed. Van een mooie bijpassende wijn die aansluit bij het gerecht.

En vooral genieten van elkaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: