Column Sico de Moel: Gezond uit eten

16 augustus 2019 | Sico de Moel

"Voor mij graag een salade van pruimtomaat en avocado en de kwartel met zoete aardappel. En heeft u ook frites van zoete aardappel?"

Meneer was helemaal gestopt met suikers en at nog maar zo weinig mogelijk koolhydraten. Zoete aardappel was veel gezonder dan gewone frieten. "en wat voor groenten zitten er dan precies bij?"

Alcohol was eigenlijk ook niet meer goed voor meneer, "doe maar een Heineken 0.0 en een grote fles water, en voor mijn vrouw een glaasje wijn, rood". Die deed nog niet mee aan de hype.

Gezellig.

Ik ken ze ondertussen wel, de jonge pensionado's die net zijn overgestapt op een gezonde levensstijl.

Ik typte laatst in Google 'gezond uiteten' in. Wat een onzin werd er uitgekraamd door allerlei zelfbenoemde gezondheidscoaches:

'bestudeer thuis alvast de menukaart'
'3 gangen is ècht niet nodig'
'bestel nooit een hele fles wijn'
'eet geen brood'
'eet geen frites'
'deel je dessert'
'stop op tijd'
en heel belangrijk: .... geniet!

Lijkt me een heel gedoe zo'n gezonde levensstijl. Daarom heb ik een andere oplossing:

Reserveer bij een goed restaurant, of natuurlijk bij mij.

Quality time met je partner, familie of goede vrienden. Kom niet met de auto, maar gewoon lopend, de fiets of met de taxi.

Geen andere afspraken, telefoon weg, honderd procent aandacht voor elkaar.

Mijn duurzame proeverij menu is licht en voedzaam. Het bestaat uit 7 kleine gerechtjes. Mijn gasten laten zich meestal gewoon verrassen.

Geen grote lappen smakeloos vlees met smaakvolle saus, maar kleine stukjes Hollands wild, mooie duurzame vis en veel lokale groenten uit het seizoen.

Misschien een oestertje vooraf, paar mooie wijnen erbij. Even lekker bijpraten, tijd voor elkaar. Ooit weleens wilde gans gegeten?

Totale ontspanning is volgens mij het belangrijkste ingrediënt voor een gezonde levensstijl. Genieten van een mooi gerechtje waar zorg en aandacht aan is besteed. Van een mooie bijpassende wijn die aansluit bij het gerecht.

En vooral genieten van elkaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitma ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: